A megfelelő táplálkozás hatékonyabb gyógymód lehet, mint bármilyen gyógyszer

Egyéb Étrend Tudástár Tudomány

2019-03-21

2010-ben egy egyesült államokbeli férfi lábujja zsibbadni kezdett, amelyet ideiglenes fájdalomként kezelt, és mivel nem volt akkoriban egészségbiztosítása, nem ment el orvoshoz. Elfertőződött a lábujja, és közben olyan rosszul érezte magát, hogy 2 napig feküdt otthon. Azt gondolta, hogy influenzás, majd amikor végre eljutott orvoshoz, az azonnal a sürgősségi osztályra küldte. Néhány nappal később amputálták a lábujját, majd hónapokat töltött a kórházban, hogy felépüljön.

Kettes típusú cukorbetegség következményeként vesztette el lábujját, túlsúlyos volt, és bár kezelték a cukorbetegségét, a diétája gyorséttermi ételekből és gyorsfagyasztott termékekből állt, és az évek alatt életveszélyes állapotba sodorta magát.

áfonya injekció
Kép: Zachary Zavislak, TIME

Több év telt el sikertelen kezeléssel, míg végül az orvosa javaslatára belépett egy új programba, amely egészséges ételeket biztosít, bőséges gyümölccsel, zöldséggel, sovány húsokkal és nátrium-szegény ételekkel, és megtanítja a pácienseket, hogy hogyan tudják ezeket az ételeket a mindennapjaikba beilleszteni. A páciens hétről-hétre kapott recepteket, és nyersanyagokat, a táplálkozását és vércukor értékeit pedig végig követték dietetikusok, és egészségügyi szakemberek. Másfél év alatt fogyott 27 kg-ot, és a HbA1c értéke (a vércukorszint egyik paramétere) 10.9-ről 6.9-re csökkent, ami azt jelenti, hogy cukorbeteg ugyan, de értékei már nem veszélyesek. Úgy nyilatkozott a programról, hogy számára ez életmentő volt, amely teljesen megváltoztatta az életét.

A program egyike annak a számos erőfeszítésnek, amelyet azért tettek, hogy elfogadják azt a tényt, hogy az étkezés kritikus pontja a páciensek gyógyításának, és az ételt gyógyszerként kezelik, aminek legalább akkora gyógyító ereje van, mint a gyógyszereknek. További tanulmányok mutatnak rá arra, hogy az emberi egészség sokkal több annál, mint hogy milyen gyógyszereket szedünk és milyen a teszteket végeztetünk el. Az egészség attól függ, hogy mennyit alszunk, mozgunk, mennyi stressz ér bennünket, valamint attól, hogy mit eszünk. A gyógyszeres kezelések lassú folyamata miatt, egyre inkább előtérbe kerül az egészségügyben az étel, főleg abban az esetben, ha táplálkozással összefüggő betegségről van szó: kettes típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, magas vérnyomás és daganat.

Egyre növekszik a kutatások száma, amelyek arra utalnak, hogy ha megfelelően táplálkozunk, egészségesek maradunk és sokkal nagyobb az esélye annak, hogy kontrollálhatóak lesznek a krónikus betegségek, illetve akár el is kerülhetőek. Dr. Jaewon Ryu, a Geisinger Health System igazgatója úgy nyilatkozik, hogy ha előtérbe helyezzük a táplálkozást, megtanítjuk az embereknek, hogy hogyan tudnak egészséges ételeket elkészíteni, és több figyelmet szentelni a táplálkozásnak, az sokkal hatásosabb lehet, mint maguk a gyógyszerek.

A probléma az, hogy az egészséges táplálkozás nem olyan egyszerű, mint bevenni egy gyógyszert. Sokaknak nem egyszerű hozzájutni az egészséges alapanyagokhoz. Vagy ha mégis sikerül, nem tudják maguknak megengedni. Egy clevelandi klinikán közeli őstermelők piacán elfogadnak élelmiszer utalványokat, valamint számos ottani kórházban biztosítanak kedvezményre jogosító “recepteket”, amit az orvosok írnak fel azoknak a pácienseknek, akik nehezebben jutnak hozzá a nyersanyagokhoz.

Számos orvos a San Franciscó-i Kaiser Permanente magánkórházban ételrecepteket ír fel, hagyományos recept helyett (vagy mellett), Thrive Kitchen kezdeményezés hatására, akik alacsony áron biztosítanak főzőtanfolyamokat a pácienseknek. Több orvos és klinika is meglátogatta már a Geisinger programot, hogy tanuljanak tőlük, és a sikereikből. Azonban csak az orvosok nem tudják megvalósítani ezt az átalakulást. Felismerve, hogy az egészségesebb emberek, nemcsak hosszabb ideig élnek, hanem elkerülik a sürgősségi osztály költséges látogatását, a biztosítók is több figyelmet fordítanak az egészséges táplálkozás, ezáltal a dietetikusok felé. Tavaly az amerikai kongresszus kijelölt egy független “Food is Medicine” csoportot, hogy megvizsgálják, hogy az állami finanszírozású programok, hogyan tudnak tenni az éhezés, valamint a magas költségű kórházi számlák ellen, főleg, amikor krónikus betegségről van szó.

Ha arról kérdezzük, az amerikai orvosokat, hogy hogyan lehetne elkerülni, vagy csökkenteni a vezető halálozási okot, valőszínüleg a válasz az lenne, hogy az egészséges táplálkozás nagy szerepet játszik. Nem elég tudni azt, hogy mit jelent egészségesen étkezni, kell, hogy legyen mögötte tudás és kellő magabiztosság. Ezt a szakadékot csak most kezdték áthidalni az orvosok.

Nehéz összekötni a krónikus betegségek kialakulásának okát, bizonyos ételekkel. Például nem lehet egy vizsgálat során összehasonlítani egy csoportot, akik minden nap esznek áfonyát, egy olyan csoporttal akik nem, hogy meghatározzuk, hogy a gyümölcsnek rákmegelőző hatása van-e. Az ételeket nem tudjuk úgy vizsgálni, mint a gyógyszereket, hogy hogyan hatnak a szervezetre, mert nem olyan specifikusak. Számos hasznos és kevésbé hasznos összetevőik vannak, amelyek mind más módon hatnak.

Az orvosok szintén ismerik azt a tényt, hogy nemcsak azért táplálkozunk, hogy testünket tápláljuk, hanem azért is, hogy az érzéseinket. Eric Rimm, a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Egyetem epidemiológia és táplálkozás professzora úgy nyilatkozott, hogy sokkal olcsóbb valakivel 3 hónapig koleszterinszint-csökkentőt szedetni, mint kitalálni, hogy hogyan tudnánk egészséges táplálkozásra irányítani a figyelmét. De a gyógyszerek drágák.

Egy átlagos amerikai lakos 1400 dollárt költ évente gyógyszerekre, és ha ezt valaki nem tud megengedni magának, növeli annak az esélyét, hogy komplikációk alakulnak ki, ami miatt muszáj igénybe venni a még drágább kórházi ellátást. Ráadásul a gyógyszerek sem biztosítanak igazi gyógymódot. Igaz, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás csökkent, de Amerikában csaknem 10 %-kal nőtt az elhízás aránya, 5 éve is már 37% volt, és a felnőttek 40%-ának volt magas koleszterin szintje.

Bár nem léteznek élelmiszerek esetén olyan szigorú vizsgálatok, mint gyógyszer esetén, de amik rendelkezésre állnak- állatkísérletek, laborvizsgálatok, populációs vizsgálatok- mind egy irányba mutatnak.
2002-ben indult a gondolat, miszerint az ételünk lehet a gyógyszerünk, amikor Amerikában indult egy vizsgálat, ahol táplálkozás- és mozgásterápiát hasonlítottak össze gyógyszeres kezeléssel, kettes típusú cukorbetegség esetén. A cukorbetegséget megelőző programban az egyik csoport egy alacsony telített zsír- cukor- és sótartalmú étrenden volt, ami sovány fehérjeforrást, friss zöldség- és gyümölcsfogyasztást foglalt magába, a másik csoport pedig metformin kezelésben részesült, hogy csökkentsék a magas vércukorszint értékeket. A diétázók esetében 58 %-kal csökkent a cukorbetegség kialakulásának esélye, míg a gyógyszert szedőknél 31%-kal, tehát az életmódváltás majdnem kétszer jobban teljesített.

A kutatások folytatódtak 2010-ben. Dr. Dean Ornish kardiológus vezette a kaliforniai egyetem által létrehozott életmód programot, szívbetegség esetén. Ebben a programban szívinfarktus után lévő páciensek alacsony zsírtartalmú étrenden voltak, emellett rendszeres mozgás, dohányzás elhagyása, stressz szint csökkentése volt az életmódváltás része. A tapasztalat az volt, hogy csökkent a vércukorszint, a vérnyomás, a koleszterint szint, és az artéria falán található meszesedés is csökkent, ami csökkentette az anginás epizódokat.

egészséges táplálkozás

Számos további tanulmányt mutattak be az elmúlt években ebben a témában. Például a mediterrán diéta, amely gazdag zöldségben, gyümölcsben, olíva olajban, magvakban és omega-3 zsírsavban, már számos alkalommal szerepelt prevenciós szinten a már infarktuson átesett páciensek esetében. Rimm (a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Egyetem epidemiológia és táplálkozás professzora) úgy nyilatkozott, hogy nyilvánvaló, hogy azok az emberek, akiket megtanítanak a mediterrán diéta helyes kivitelezésére, azok sokkal több előnyhöz jutnak, mint azok, akik koleszterinszint-csökkentőket szednek. Hasonló az eredmény azokban a kutatásokban, ahol olyan embereket vizsgáltak, akik még nem estek át infarktuson, de nagy rá az esélyük.

Állatkísérletek, és emberi sejtek analizálása a laborban is egyre inkább arra fókuszál, hogy mi az összefüggés bizonyos ételek, és a betegségek kialakulása között. Kutatók például omega-3 összetevőit és az alma polifenoljait elkülönítve azt találták, hogy a daganatos sejtek osztódási képességét gátolhatja. Magvak és csírák a kromoszómák bizonyos részeit védhetik,amellyel elősegítheti a sejtek regenerációját.

Ha az ételek ténylegesen gyógyszerek, akkor itt az ideje úgy kezelni őket. Dr. William Li, kardiológus, az Eat to Beat Disease (Egyél, hogy legyőzd a betegséget) írója összegyűjtötte az évek alatt felhalmozódott adatokat, és megtervezte az ételek specifikus adagjait, amelyek olyan betegséget képesek gyógyítani, mint a cukorbetegség és mellrák. Bár nem minden orvos ért egyet ezzel a tudománnyal, amely támogatja a gondolatot, hogy az étel gyógyszer is lehet, de reméli, hogy ez a gondolat több kutatót fog arra sarkallni, hogy minél tudományosabb módon kutasson a témában, és sokkal erősebb adatok álljanak rendelkezésre. William szerint nagyon messze vagyunk, hogy gyógyszer recept helyett, étel receptet írjon fel az orvos, betegségspecifikusan, és lehet, hogy soha nem jutunk el oda. “De azon vagyunk, hogy valós tudományos háttérrel támasszuk alá, ezt a hiányzó részt, amely régóta létezik már. Ez egy szebb jövő kezdete”- nyilatkozta.

És ha már az ételek tekintetében dózisról beszélünk, talán egyre több orvos fogja félretenni a recepttömbjét, és helyette bevásárlólistát fog írni a pácienseknek.

Eddig sok száz ember, mint Tom Shicowich, aki a Fresh Food Farmacy-ra támaszkodott, csökkentette a cukorbetegség komplikációját legalább 40%-al, és a kórházba kerülés esélyét pedig 70%-al, mint azok a páciensek, akik nem vesznek részt a programban. Ebben az évben a program megtriplázta a pácienseik számát.

Tom Shicowich első kézből tudja, hogy mennyire fontos ez a program. Amikor először diagnosztizálták, lefogyott és csökkentette a vércukor szintjét, de nehéznek tartotta a sok változtatást, és nemsokára visszatért az eredeti állapotba. Ő a program egyik legjobban ismert sikertörténete, mára már minden étkezését maga készíti el, és részt vesz a program munkálataiban. “Már tudom, hogy néznek ki az egészséges nyersanyagok, és tudom, hogy mit kell velük kezdeni. A program nélkül valószínűleg még mindig a kanapén ülnék egy csomag Oreoval.”- nyilatkozta.

ECHO TV – Klinika 2019.03.09. Dr. Schwab Richárddal

Egyéb Média

2019-03-13

Az ECHO TV Klinika című sorozatának 2019.03.09.-i adásában Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus, a DiaVitas program alapítója beszélt a bélbaktériumok jelentőségéről. Amellett, hogy megtudjuk, milyen betegségek kialakulásában játszik jelentős szerepet a nem megfelelő bél mikrobiom, hasznos tanácsokat is kapunk, amelyekkel javíthatunk bélflóránk állapotán, illetve megőrizhetjük a bélbaktérium törzsek optimális diverzitását.

Heti Vizit – Dr. Schwab Richárd – 2019.02.12.

Média

2019-02-22

Zéró alkohol az egészség kulcsa?
A Heti TV Heti Vizit című műsorának február 12-i adásában Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus, a DiaVitas alapítója beszélt az alkohol szervezetünkre gyakorolt hatásairól és az új felfedezésekről.

Ridikül – Zéró alkohol az egészség kulcsa? – 2019.01.21.

Média

2019-02-14

A Duna Televízió Ridikül című műsorában Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus beszélt az alkohollal kapcsolatos új felfedezésekről és dilemmákról.

Korai hasnyálmirigyrák-diagnosztika a nyelvről?

Egyéb Tudástár Tudomány

2019-02-08

A nyelven élő egyes baktériumok eloszlása és mintázata már korai stádiumban  jelezheti a hasnyálmirigyrákot – számolt be az Oral Microbiology új publikációja.

A testünkben és a testünkön élő mikroorganizmusok populációjának megváltozása egyes hasnyálmirigy-rákos betegek más testszöveteiből vett mintán már kimutatható, ám a hivatkozott kutatás az első bizonyítéka annak, hogy  a nyelv nyálkahártyáján megtelepedett baktériumok összetétele a betegség kapcsán megváltozik. Ennek megerősítése új utat nyithat a tekintetben, hogy e rendkívül agresszív betegséget idejekorán felismerjék, illetve kidolgozzák megelőzésének eszközeit.

Az Egyesült Királyságban évente közel 10 000 embert diagnosztizálnak hasnyálmirigy-rákkal. Közülük kevesebb mint egy százalék él az követően tíz évig.  A korai diagnózis nagymértékben javíthatja a sikeres kezelés esélyeit. Ez óriási kihívást jelent, mivel a rákos tumor a test mélyén növekszik, és az áttételeket megelőzően kevés tünetet mutat. Így a legtöbb betegnek már előrehaladott stádiumban van, amikor orvos elé kerül.

nyelv nyálkahártya vizsgálat

A kutatók olyan biológiai változásokat kerestek, amelyekből kiindulva pontosan kimutathatják a hasnyálmirigyrák korai jeleit, illetve ezeket új szűrési tesztek kialakítására használhatják fel. A  téma aktualitását a mikrobiomnak a rák kialakulásában betöltött lehetséges szerepe adja, valamint a korábbi tanulmányokban feltárt, a hasnyálmirigy-rákos betegekből nyert nyál, bél- és ürülékminták drámai zavarai az egészséges egyénhez képest.

Egy kutatócsoport a hasnyálmirigy-rákos betegek nyelv nyálkahártyájának mikrobiális leírására irányuló vizsgálatában 30 korai stádiumú betegből álló csoportot és egy hasonló 25 fős egészséges csoportot állított össze. A résztvevők 45 és 65 év közöttiek voltak, más betegségtől mentesek, továbbá  a vizsgálat előtt három hónapig nem kaptak antibiotikumos kezelést, illetve más gyógyszereket.

A kutatócsoport megállapította, hogy a hasnyálmirigy-rákos betegek nyelvét bevonó mikrobák nagymértékben különböznek az egészséges emberek mirobáitól.

A kutatás vezetője Lanjuan Li, a Zhenjiang Egyetemről elmondta, hogy “bár további tanulmányokra van szükség, megerősítik azt a feltételezést, hogy szoros összefüggés mutatható ki a mikrobiom állapota és a hasnyálmirigy-rák között.” Meglepő, hogy négy típusú baktérium jelenléte a nyelv nyálkahártyáján különböztetheti meg a hasnyálmirigy rákos betegeket az egészséges emberektől, nevezetesen  a Haemophilus és a Porphyromonas baktériumok alacsony, illetve a  Leptotrichia és a Fusobacterium baktériumok magas szintje.   

“Ha a diszkriminatív baktériumok és a hasnyálmirigy-rák közötti összefüggést igazolni tudjuk,  új, mikrobiom alapú diagnosztikai eljárások és a rák kialakulását megelőző eszközök állnak majd rendelkezésre” – mondta Li.

A kutatócsoport azt feltételezi, hogy az immunrendszer a legvalószínűbb kapcsolat a mikrobiom és a hasnyálmirigy-rákos megbetegedések között. Feltételezésük szerint a hasnyálmirigy-betegség kialakulása befolyásolja az immunválaszt oly módon, hogy az segíti a nemkívánatos baktériumok növekedését. Amennyiben feltételezésük bizonyítást nyer,  új kezelési stratégiák kidolgozása előtt nyílik meg az út, és lehetőséget kap a hasnyálmirigy-rák gyógyítása.

 

Megismerné bélflórája összetételét? Már hazánkban is elérhető a székletgenomikai vizsgálat, melynek segítségével átfogó képet kaphatunk a bennünk élő baktériumok fajgazdagságáról, ill ezek egészséges vagy kóros arányairól, amit ma már számos gyakori betegség okaként azonosítottak.

ScienceDaily

2019 01.28.