Antibiotikumok szedése növeli az életmódhoz köthető megbetegedések kockázatát

Egyéb

2018-03-09

Martin Blaser orvosprofesszor, a New York-i School of Medicine humán mikrobiom programjának igazgatója „Az antibiotikumok sötét oldala” címmel tartott előadást a Minnesotai Egyetemen 2018. február 7-én.
Blaser kutatási területe az antibiotikumok hatásának vizsgálata a korai gyermekévekben (0-tól 3 évig), ebben az időszakban alakul ki ugyanis a bél mikrobiomja. Feltételezéseit igazolják azok az adatok is, amelyek az USA-beli betegségmegelőző központok (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) közölnek az antibiotikumok használatára vonatkozóan, miszerint az Egyesült Államokban a 2. életévüket betöltött gyermekek életük során átlagosan közel három alkalommal antibiotikumos kezelésben részesülnek. A gyermekek antibiotikus kezelése hasonló Európában és a világ fejlett országaiban is, míg a Gates Alapítvány kutatása szerint életük első két évében a pakisztáni gyermekek már közel tíz alkalommal kapnak antibiotikumos kezeléseket.
A korai gyermekévekben adott antibiotikumok hatásával számos kutatás foglakozik. Finnországban pl. 15 ezer tehéntej allergiában szenvedő és 15 ezer egészséges gyermek kontroll csoportját vizsgálva megállapították, hogy minél több antibiotikumot kapott a gyermek, annál nagyobb volt az allergia kialakulásának kockázata. Dániában egymilliós mintán mutattak ki hasonló összefüggést az antibiotikum használat és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Az Egyesült Királyságban a túlzott mértékű súlygyarapodás és az antibiotikumos kezelés közötti összefüggés vizsgálatába 10 ezer, az 1990-es évek elején született gyermeket vontak be, akik életük első hat hónapjában már antibiotikumos kezelést kaptak.
„Megállapíthatjuk, hogy az antibiotikumoknak nagyon erős metabolikus hatásuk van, ami nem meglepő, hiszen ezek nagyon erős gyógyszerek” – mondta Blaser. – És ezek az antibiotikumok által okozott változások a mikrobiomban generációkon át kimutathatók, mert az anya saját mikribotáját átadja a gyermekének. A finn tanulmány pl. igazolja, hogy azoknak az anyáknak a gyermekei, akik terhességük alatt antibiotikus kezelést kaptak, nagyobb kockázattal lehetnek allergiások. Asztma is hasonló kockázattal alakul ki. .. Nem csupán az étrend és az életmód játszik tehát meghatározó szerepet abban, hogy az elhízással nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata szerte a világon, mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. Az antibiotikumok használata bármely életkorban, de különösen a korai gyermekévekben hasonlóan fontos szerepet játszik. Az antibiotikumoknak tehát a mikribióta megváltozása révén hosszú távú fiziológiai hatása van” – mondja Blaser.
Blaser aggodalma, hogy amennyiben továbbra is a jelenlegi mértékben alkalmazzuk az antibiotikumokat, illetve növeljük használatát, az emberi mikrobiom diverzitása egyre csökkenni fog. Reméli viszont, hogy megtaláljuk a módját, miként állítsuk meg ezt a folyamatot, és akkor esetleg még visszafordíthatjuk azt, azaz visszaállíthatjuk a diverzitás korábbi szintjét.
Cris Dall
Forrás: CIDRAP News. 2018. 02.08.

A növényi mikrobiom

Egyéb

2018-02-18

Ahogy a bélben lévő mikroorganizmusok meghatározzák az egyén egészségét és magatartását, úgy a növényeket körülvevő baktériumkultúra is meghatározó számukra. A Torontoi Mississagua Egyetem (UTM) kutatói kísérleteikkel rámutattak, hogy azok a növények, amelyek képesek voltak a megfelelő mikroorganizmusok megtelepítésére, sokkal jobban bírták a szárazságot, mint baktériumközeg-mentes társaik.
A növényi gyökérzet mikrobiológiája, a növényi eredetű mikroorganizmusok egyedülálló közösséget jelölnek. A gyökérmikrobiom – hasonlóan az állatfajok bélmikrobiomjához – a növény és a világ közötti kapcsolatot jelenti. A gyökérmikrobiom felelős olyan fontos funkciókért, mint az egyedfejlődés, a tápanyag-előkészítés és tápanyagfelvétel.
Connor Fitzpatrick, az UTM kutatója 30 fajta növényt és a hozzájuk kapcsolódó mikrobiom-kultúrát vizsgálva rámutatott a különböző gazdanövényfajok mikrobiologiája közötti hasonlóságokra és különbségekre, és vizsgálta többek közt az aszályrezisztenciát alakító faktorokat, illetve a gyökérmikrobákat alakító evolúciós folyamatokat.
Fitzpatrick tanulmánya (PNAS link) segíthet a növénytermesztőknek abban, hogy a gazdálkodók aszályos időszakokban és kimerített talajviszonyok között is magasabb termésátlagot érjenek el. A kutatások ugyanis rávilágítottak arra, hogy bizonyos baktériumtörzsek jelenléte meghatározó a szárazságtűrés tekintetében. Az Aktinobakteria baktériumtörzs megtelepedése például megkönnyítette az aszályos időszakok átvészelését.
A vetésforgó alkalmazására utalva, Fitzpatrick vizsgálta a növény-talaj kapcsolatot, és kimutatta, hogy minél hasonlóbb a növénygyökérzet mikrobiomjának összetétele az ugyanabban a talajban nevelt előző generációs növény gyökérzetén lévő mikrobiom-összetételhez, annál inkább károsodik a második generációs ültetvény.
„Gyakorlatilag meg kell értenünk, hogyan kezeljük a sresszes környezetünket, növényeinket és azok közegét a megváltozó klíma és a kórokozók növekedésével környezetünket .”

Forrás: Proceedings of the National Academy of Sciences, University of Toronto Mississagua

Kulcsszerepe van 2 baktériumnak a vastagbélrák kialakulásában

Egyéb

2018-02-08

Az örökletes vastagbélrákban szenvedő betegeknél sikerült meghatározni két olyan baktériumfajt, melyek jelentős szerepet játszanak a betegség kialakulásában –áll a Johns Hopkins Bloomberg-Kimmel Immunterápiás Rákkutató Intézetének jelentésében.
A kutatócsoport egy másik, egereken végzett kísérletében kimutatták, hogy az egyik baktériumfaj gátlás helyett milyen specifikus immunválaszt stimulál, elősegítve a rosszindulatú daganatok kialakulását. Ezek az eredmények új irányt mutatnak a vastagbélrák megfékezésére és leküzdésére.
Kutatásaik alapján leírják azt a folyamatot, melyben a baktériumok, behatolva a vastagbél védő nyálkahártyájába, mikroközeggé állnak össze, és krónikus gyulladást, majd DNS károsodásokat okozva támogatják a tumorképződést.
Vastagbélrákos betegeken végzett korábbi kutatások kimutatták bizonyos baktériumtörzsek jelenlétét olyan betegeken is, akiknek nem volt örökletes hajlamuk a betegségre. A legtöbb baktériumtól eltérően, a vastagbél védő nyálkás közegét választva és a nyálkahártyán nem kívánt biofilmet létrehozva, közvetlenül a vastagbél-epiteliális sejtjei mellé épülnek be. Ezek a bakteriális közösségek végül segíthetik a hámsejteket a rákosodás folyamatában. –állítja Cyntia Sears, MD, PhD, a Bloomberg~Kimmel Immunterápiás Rákkutató Intézet igazgatója.
A vastagbélrákos megbetegedések körülbelül 5%-a örökletes.., amely familiáris adenomatózus polipózist (FAP) okoz, az öröklött mutáció számos olyan genetikai változást indít el, amelyek idővel a hámsejtek rosszindulatú deformitását idézik elő. Sears professzor szerint azonban nem tisztázott, hogy egyes baktériumok játszanak -e szerepet a FAP-betegeknél a vastagbélrák kialakulásában.
A baktériumok által létrehozott biofilm-réteg és a rák kialakulása közötti kapcsolat vizsgálata során meghatározták a biofilm-telepek baktériumfajait: a Bacteroides fragilist és az Escherichia colit. Az eredmény azért meglepő, mert a vastagbél legalább 500 különböző típusú baktériumot éltet. A további vastagbél mintákon végzett vizsgálat azt mutatja, hogy a B. fragilis ETBF altípusa olyan toxint termel, amely elősegíti a vastagbél epitheliális sejtjeinek gyulladását és DNS mutációját, valamint a rákos folyamatok beindítását. Ezen hatások kombinációja teszi szükségessé a két faj együttélését, tökéletes közeget teremtve a vastagbélrák számára.
Az egérkísérletek azt mutatják, hogy azok az egyedek, amelyek csak az egyik baktériumfaj által kolonizálódtak, kevés vagy semmilyen daganatot nem fejlesztettek, míg azok, ahol egyidejűleg mindkét faj jelen volt, sok daganatot fejlesztettek, ami egyértelmű szinergenciát sugall a két baktériumfaj között.

ScienceDaily
2018 02.01.

A nehézfémek is befolyásolják a baktériumaink működését

Egyéb

2018-02-02

A nehézfémek, többek közt az ólom és a kadmium, megzavarhatják az immunrendszert, az emberi mikrobiomot, és nagy valószínűséggel hatással vannak az antibiotikum-rezisztencia kialakulására.
A meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzés a globális megbetegedések és halálozások fő okozója. A nehéz fémekkel érintkező személyek esetében feltételezték, hogy összefüggés van a szervezetbe jutott nehézfém-mérgezés foka és az MRSA kolónia megnövekedése és a fertőződés között, illetve ez okozhatja a meticillin-fogékony Staphylococcus aureus (MSSA-telepek) csökkenését azáltal, hogy nehézfémek jelenléte esetén az antibiotikum-rezisztenciával együtt egyfajta közös természetes szelekciós mechanizmus alakul ki. A tanulmány a vérben lévő ólom- és kadmium-szint és az orrban lévő MRSA és MSSA telepek közötti összefüggést vizsgálja.
Az MRSA számlájára írható évi 100 000 megbetegedés és 20 000 haláleset csak az Egyesült Államokban. Az MRSA-kolonizáció és fertőzés megelőzése döntő fontosságú lenne, mivel a hatékony kezelési lehetőségek egyre korlátozottabbak.
A kadmium immuno-toxikológiájára vonatkozó vizsgálatok alapján kimutatták, hogy a sejtek által közvetített immunitás csökken a kadmium-kitettség függvényében.
A szervezetben még alacsony szinten felhalmozódó ólom is hatással van az immunrendszerre, szinte minden vonatkozásban, vese- és idegrendszeri károsodást, valamint fejlődési zavarokat okoz. A kadmium a légzőszervekre, a kardiovaszkuláris rendszerre és a vesére gyakorolt károsító hatásáról ismert. A nehézfémkitettség által okozott immunválaszban bekövetkező változások egyértelműen csökkentik a szervezet fertőzéssel szembeni védelmét.
A nehézfémek azonban nem csak számunkra mérgezőek. Minden organizmusra kifejtik hatásukat, így a baktériumokra is, éppen úgy, mint az antibiotikumok. Sajnos, a fémek egyre inkább beépülnek termékeinkbe, éppen az antimikrobiális hatásuk miatt.
Figyelembe véve az emberen és az emberben élő emberi mikroorganizmusok nagyszámú mikrobáit, a nehézfém-szennyezés nemcsak az emberi sejtekre és rendszerekre gyakorol toxikológiai hatást, hanem mikrobáink megváltoztatásával is hathat az egészségünkre. Az egyensúly felbomlása a diszbiózis, mely számos más krónikus betegség kiváltója.
A mikrobiotáink fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében. A mikrobiotán belüli hasznos baktériumok citokinint, rövid és hosszú láncú zsírsavakat és más jelátviteli molekulákat termelnek, és hatással vannak a nyálkahártyára, az epitheliális korlátokra, valamint növelik a Th1 választ. A nehézfémek közvetve a mikrobiotán keresztül befolyásolják az immunrendszert, valamint növelik a baktériumok antibiotikum-rezisztenciáját.
Bár a nehézfémek mérgezőek lehetnek a mikrobákra, az antibiotikum-rezisztenciához hasonlóan a fémekkel szembeni rezisztencia jelenségét is leírták számos baktériumra és fémre egyaránt. Gyakran a fém-, és antibiotikum-rezisztencia együtt jelentkezik egy baktériumon belül. Több mechanizmus létezik a baktériumon belüli fém- és antibiotikum-rezisztencia gének együttes kiválasztására. A mikrobáknak két különálló génje lehet, amelyek kódolják a fémekkel és antibiotikumokkal szembeni rezisztenciát.
Alternatív megoldásnak mutatkozik azoknak a géneknek a keresése – amelyeket olyan fehérjék állítanak elő ugyanolyan mechanizmusokon keresztül, amint azt az antibiotikumokkal teszik – a fémekkel szemben is rezisztenciát alakítanak ki.

Enviromental Health
Shoshannah Eggers, Nasia Safdar, Kristen MC Malecki
2018 Januar 5

Antibiotikumok nélkül is lehet?

Egyéb

2018-01-25

A gyulladt belekben szokatlanul nagy számban fordulnak elő az Enterobacteriaceae család baktériumfajai. A módosult baktériumflóra befolyásolása rendkívül nehéz feladat, hiszen sokszor azt sem tudjuk, hogy a megnövekedett mennyiségben jelenlévő baktérium családnak van-e oki szerepe a gyulladásban, netán a bélflóra a gyulladás következtében módosul, esetleg mindkét állítás igaz. Még akkor sem egyszerű feladat védekezni ellenük, mivel a normál bélflórának is részei, nem igazan merülhetnek fel az ellenük való védekezésnél az antibiotikumok.
Sebastian Winter és munkatársai egy újfajta megközelítésből láttatják ezt a Nature című ragos folyóirat Januári számában. Az alternatív módszer során nem megölik az egyes mikrobákat, hanem gátolják a szaporodásukat. A University of Texas kutatói egér kísérletekben felfedezték, hogy az Enterobaktériumok túlszaporulatához szükség van egy Molibdén tartalmú enzimre. Ha az egereket Volfrámsóval etették, (a Volfrám a periodusos rendszerben a Molibdén alatt található átmeneti fém), a Volfrám kiütötte a molibdént a kötőhelyéről működésképtelenné téve az enzimet. Az enzim hiányában egy-milliomodjára csökkent a gyulladt belekben az Enterobaktériumok száma miközben a mikrobiom többi része nem károsult. Ráadásul a Volfrámsós kezelés csak gyulladás esetén hatott, ennek hiányában nem módosította a bélflórán belüli arányukat.
Hogyan lehetséges ez? Az Enterobaktériumoknak oxigénre van szükségük a növekedéshez. Ezért találhatók normális körülmények között alacsony számban az oxigénszegény bélrendszerben. Gyulladás esetén azonban az oxigén képes áthatolni a bélfalon, felszabadítva még egy csomó nitrátot, ami képes az oxigén helyettesítésére az Enterobaktériumok növekedése során. Az oxigén és a nitrát hasznosítását lehetővé tévő folyamatban alapvető a Molibdéntartalmú enzim működése, így annak kikapcsolása megakadályozza az Enterobaktériumok túlszaporodását.
Tehát ha megértjük, hogy egyes baktériumok hogyan viselkednek speciális környezetben, lassan az egész mikrobiom szerkeszthetővé válik.-reménykednek a kutatók.
Bár a Molibdéntartalmú enzim működését kikapcsoló Volfrám toxikus az szervezet számára, a felfedezés lehetővé teszi, hogy a kutatók a molekulakönyvtárakat átfésülve olyan hatóanyagokat találjanak, ami hasonló aktivitással bír, de nem mérgező. Klinikai vizsgálatoknak kell ennek emberi alkalmazását igazolni, de ezek ígéretesnek tűnnek, miután gyulladásos bélbetegségben szenvedő páciensek dysbiotikus flórája esetén is hatásos gyulladás-csökkentőnek bizonyult.

(Ed Young cikke alapján The Atlantic 2018 jan)