Az elhízást okozó baktériumok rákkeltő anyagot is termelnek

Diavitas Életmód Program logó
2018 június 28. Diavitas Magazin

Az elhízás az elmúlt évtizedekben globális problémává fejlődött és egyértelművé vált, hogy a daganatos megbetegedések kockázatát is jelentősen fokozza. A rák kialakulásának az elhízással való kapcsolata ezért intenzív kutatás tárgya.

Egy kísérlet során az egerek egy részét magas zsírtartalmú étrenden, a másik részét alacsony zsírtartalmú étrenden tartották, de az utóbbiakat kis dózisú, rákkeltő hatásáról ismert anyaggal (7,12-dimetil-benz-antracén) is kezelték.

A magas zsírtartalmú étrenden tartott egereknek kizárólag a májában mutattak ki rákos elváltozásokat, míg a zsírszegény diétán lévő antracénes csoportban szórványosan alakultak ki daganatok a tüdőben (feltehetően az antracén hatására),  de nem a májban.

rák

További elemzések kimutatták  a dezoxikolsav (DCA) koncentrációjának emelkedését. Ezt az anyagot   a Clostridiumok csoportjába tartozó bélbaktériumok termelik. Az ember nem képes a dezoxikolsav lebontására és ez DNS-károsodást, illetve máj- és vastagbélrákot okoz.  Mivel tehát a szervezet dezoxikolsav szintjének megváltozása hatással van a májrák kialakulására, a bélflorát alkotó baktériumokon belül a Clostridiumok arányának visszaszorítása csökkentheti az elhízott egyedekben a daganatok kialakulásának a kockazatát.

A széklet genomikai teszt során egyénre szabottan meghatározzuk a bélbaktérium (bélflóra) összetételét, a bélbaktériumok sokszínűségét, amelynek eredményeként összefüggés állítható fel a bélflóra jelenlegi állapota, és az egyes anyagcsere betegségek között. Vizsgálatunkra ide kattintva jelentkezhet be.

 

Genetic Engineering Biotechnology News

2013 oct.29.