Egészségesebb, jobb-e a gluténmentes étrend?

Étrend Tudástár Tudomány

2019-10-02

Gluténérzékenységben, ami lehet cöliákia (CD) vagy nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) egyértelműen a legjobb terápia a szigorúan gluténmentes diéta, de a tudományos vélemény alapján az általános populáció számára nem káros a gluténfogyasztás. Ennek ellenére a gluténmentes étkezés az egészséggel kapcsolódott össze sokak számára.

gluten

Egy amerikai piackutatás eredményeképp a gluténmentes terméket választó vásárlók 44% -a nem gluténérzékenység miatt választotta az adott terméket, illetve 65%-uk hitt abban, hogy a gluténmentes étrend mindenkinek egészségesebb. Ez a trend világszerte a gluténmentes termékek iparát 1,7 milliárd dollárosról 3,5 milliárd dollárosra duzzasztotta 2011 és 2016 között. Előrejelzések szerint ez a szám 2020-ra a 4,7 milliárdot fogja elérni.

Mivel sokaknál nem orvosilag megalapozott a glutén kerülése, így gyakran csak divatdiétaként tekintetek a gluténmentes étrendre. Ez megnehezíti a CD/NCGS betegek helyzetét, akik szigorú diétáját így komolytalanul vehetik az éttermekben, vagy egyéb kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, mint például a családtagok, barátok unszolása egy-egy gluténtartalmú termék megkóstolására, elfogyasztására.

Ez a kutatás elsőként vizsgálta kettős vak randomizált vizsgálattal, hogy egészséges emberekben a glutén (gluténnal kevert liszt formájában) okoz-e gastrointestinális tüneteket. A vizsgálatot 2 csoportra osztották és előzetes dietetikusi oktatás után mindkét csoportnak két hétig kellett gluténmentes diétát tartani egymással párhuzamosan. Mindkét csoport tagjai „A” és „B” jelzéssel ellátott lisztcsomagokat kapott. Napi kétszer kellett beillesszék a kapott lisztekből készített termékeket valamilyen módon az étrendjükbe.
Az egyik csoport gluténmentes liszteket kapott, a másik összesen napi 14g glutént vitt be. A résztvevők gasztroenteorológiai tünetek értékelési skáláján (GSRS) kellett jellemezzék a hasi fájdalom, reflux, emésztési panaszok, hasmenés és székrekedés előfordulását. Egy vizuális analóg skála az általános fáradtságot mérte. 30 alanyt vizsgáltak, ahol a résztvevők 75%-a nő volt, és az átlagéletkor 38 év volt. A diéta pontossága Biagi skálán mérve nem mutatott különbséget a két csoport között. Egy személy jelentette a tünetei romlását a glutént fogyasztó csoportból, viszont ugyanebben a csoportban a hasmenés szignifikánsan csökkent.

Ha tenni szeretnénk az egészségünkért, marad továbbra is a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a megfelelő alvás, rendszeres mozgás, dohányzás és alkohol kerülése, szűrővizsgálatok rendszeres látogatása. A gluténmentes termékeket pedig hagyjuk meg a gluténérzékenyeknek.


Forrás: Gastroenteorology

Manna FM, Vasárnapi Kanapé – 2019.06.28.

Média

2019-10-01

Dr. Schwab Richarddal Látó Judit beszélgetett a Manna FM Vasárnapi Kanapé műsorában. Az elhízással kapcsolatos témákat járták körül.

Figyelmeztetés! Szennyeződésveszély miatt világszerte leállítják a népszerű gyomorsavcsökkentő forgalmazását

Egyéb Tudástár Tudomány

2019-09-27

A Novartis szóvivője szerint a gyártó világszerte leállítja a népszerű, gyomorégésre használt ranitidin (Zantac, Novartis) generikus verzióinak forgalmazását a piacokon, miután megállapítást nyert, hogy a gyógyszer egy rákot okozó szerrel szennyeződhetett.

gyógyszerek

Dana Kahn Cooper, a Novartis szóvivője elmondta a Medscape Medical News-nak: Elővigyázatosségból az összes Sandoz ranitidin-tartalmú gyógyszer forgalmazása – további tisztázásig -leállítás alatt marad piacon. „Belső vizsgálatunk folyamatban van. Ha további aggályok merülnek fel, szükség szerint megfelelő kiegészítő intézkedéseket hajtunk végre az illetékes egészségügyi hatóságokkal együttműködve.”
Medscape Medical News jelentése szerint a fellépés azután történt, hogy az Egyesült Államokban és Európában működő szabályozó szervek a múlt héten elkezdték az NDMA, vagyis az N-nitrozodimetil-amin nevű, valószínűleg emberi rákkeltő anyag vizsgálatát a gyógyszerekben. Az NDMA ugyanaz a szennyeződés, amely számos ún. sartan vérnyomáscsökkentő, és szívelégtelenségben használatos gyógyszer visszahívását is elindította a tavalyi évtől kezdődően.

Az Health Canada az összes vállalat ranitidint tartalmazó termékének további terjesztését leállította, míg a Sandoz Kanada visszahívja receptre kapható szájon át bevehető termékeit.

A ranitidint világszerte milliók használják emésztőrendszeri rendellenességek és panaszok kezelésére. A Sandoz / Novartis egyike azon generikus gyógyszergyártóknak, amelyek ezen termékeket forgalmazzák. A ranitidin vény nélküli és receptre kapható változatban is megtalálható a piacon.

A Német Szövetségi Gyógyszer- és Orvosi Eszközök Intézetének közleménye. szerint az Európai Unió néhány országában is visszahívják a ranitidint, amelyet egy másik vállalat, az indiai székhelyű Saraca Laboratories Limited gyárt. Az ügyben Magyarország is érintett, így az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a betegek biztonságának érdekében több készítményt is kivon a forgalomból. Közölték azt is, hogy további vizsgálatok folynak, hogy ellenőrizzék a más hatóanyaggyártó által előállított ranitidin tisztaságát. Ezen gyógyszerek vizsgálatának végéig az OGYÉI további készítmények forgalmazását függeszti fel.
A Magyarországon kivont vagy felfüggesztett termékek listáját megtalálják ezen a weboldalon.

Forrás: Medscape.com, OGYEI

Földrajzi mikrobiom, avagy érdekli-e a bélbaktériumokat, hol lakunk?

Egyéb Tudástár Tudomány

2019-09-24

Egy új kutatás, Délkelet-Ázsiából Minnesotába bevándorló emberek emésztő rendszerét, kifejezetten a mikrobiomjában bekövetkezett változásait vizsgálta.
„Azt tapasztaltuk, hogy az U.S.A.-ba érkező emberek szinte azonnal elkezdenek veszíteni a saját mikrobiomjukból”-nyilatkozta a Minnesotai Egyetem biológusa, Dan Knights.  Ezek az elveszített baktérium törzsek, szerepet játszanak a rostok lebontásában.

Földrajzi mikrobiom

A Cell-ben megjelent tanulmány „Az első bizonyitéka annak, hogy más országba való költözés során ,kifejezetten, egy fejlődő országból az államokba, kialakul az amerikai lakosságra jellemző mikrobiom.”-mondta Knights. Ez általánosságban egy kevésbé diverz, és kisebb számú baktérium törzset tartalmazó mikrobiomot jelent.

A vizsgált alanyok (500 fő) Amerikában, és Thaiföldön élő, etnikailag Hmong és Karen nők voltak, akiknek bélbaktériumaikat elemezték ki. A vizsgálatot első és második generáción is elvégezték.  A tudósok később összehasonlították a bevándorlók mikrobiomját a kaukázusi amerikaiakkal. Ezen felül nyomon követtek egy 19 főből álló Karen menekült csoport mikrobiom változását is, miközben Thaiföldről Amerikába költöztek. Az utóbbi esetben megfigyelték, az Egyesült Államokba való költözés utáni 6-9 hónapban, a Bacteroidetes elnevezésű baktérium törzs elkezdete kiszorítani a Prevotellát, amelyek közül néhány a növényi rostok feldolgozásában is szerepet játszik. Továbbá ebben az esetben is megfigyelték, hogy a mikrobiom sokfélesége csökkent.

Egyértelműen látszott, hogy az idő előrehaladtával, egyre jobban megváltozott a mikrobiomja az Egyesült Állomokba költözött embereknek, a Thaiföldön élőkhöz képest, sőt a második generációs Hmong és Karen amerikaik mikrobiomja egyre inkább a kaukázusi amerikaiakéra hasonlított.

A táplálkozási naplókból kiderült, hogy az alanyok kevesebb rostot és több feldolgozott cukrot fogyasztottak, ami szerepet játszhatott a mikrobiom felborulásában. Néhány baktérium úgy marad fenn a belekben, hogy a gabonafélék és egyéb zöld növényekben található rostok lebontását végzi, azonban ha nem kapnak elég táplálékot, elpusztulnak.

A diétában történő változás nem magyaráz meg minden mikrobiomban végbemenő átalakulást. “Lehetséges, hogy más tényezők, például a különféle gyógyszerek, különösen az antibiotikumok vagy az ivott víz minőségének változása, szintén befolyásolják mikrobiomjukat” – mondja Pajau Vangay, a Minnesota Egyetem kutatója, társszerzője. Elmondása alapján a kutatók még mindig próbálják feltérképezni a kapcsolatot az étrend által befolyásolt mikrobiom változás, és az elhízás között.

“A közösség tagjaival való beszélgetés során rájöttünk, hogy számukra a legnagyobb gond az elhízás” – mondja Vangay. “Mivel megfigyelték magukon, rokonaikon és barátaikon, hogy amikor az Egyesült Államokba költöztek, sok súlyfelesleget szereztek. Bizonyos esetekben nem igazán változtattak túl sokat étrendjükben.” “Jelenleg a tanulmányunk nem nyújt egyértelmű megoldást az elhízásra” – mondja Vangay. Viszont a közösség tagjai nem maradnak egyedül a problémájukkal, mert Vangay együttműködik a közösség vezetőivel, és a helyi egészségügyi szolgáltatókkal, abból a célból, hogy oktatatást kaphassanak  az emberek tradicionális ételek fogyasztásának szerepéről.

Forrás: PubMed

Hogyan hat a dió a mikrobiomra?

Étrend Tudástár Tudomány

2019-09-17

Egy kutatásban a daganatok száma kis mértékben csökkent azokban az egerekben, amelyeknek a standard diétáját 9.4%-ban dióval egészítették ki (teljes zsírbevitel 15%-a). A másik vizsgálatban a diófogyasztás hatását vizsgálták nyugati típusú étrendben (Total Western Diet= TWD). Ebben az esteben TWD-n tartott  hím egerekben szignifikánsan csökkent a tumorok száma, ha étrendjüket 7%-ban dióval egészítették ki (teljes zsírbevitel 10,5%-a). Magasabb dióbevitel esetén nem mutatkozott daganatmegelőző hatás, kiemelten a nőstény egereknél, így arra következtethetünk, hogy a dióbevitelnek lehet optimális mértéke daganatprevenciós szempontból.

dió

Az eredmények alapján a dió hozzájárulhat a vastagbélben keletkező karcinogén hatások semlegesítéséhez, ami valószínűsíthetően a mikrobiomra gyakorolt hatásában rejlik.

A kolorektális rák a harmadik vezető daganattal kapcsolatos halálok az USA-ban. Becslések alapján férfiak és nők 5%-át érinti élete folyamán. Magyarországon 2011-ben tízezer embert érintett.

 Az olajos magvak sok pozitív hatással rendelkező bioaktív komponenst tartalmaznak úgy, mint az egyszeresen (MUFA) és a többszörösen telítettlen (PUFA) zsírsavak, gazdagok fitokemikáliákban (fenolik antioxidáns), diétás rostokban, és ásványi anyagokban, valamint kevés telített zsírsavat tartalmaznak. A gyakran fogyasztott olajos magvak közül kiemelkedően magas az omega 3 omega : 6 aránya. A bizonyítottan daganatellenes hatással rendelkező γ-tocopherol (az E vitamin egy formája) tartalma szintén jelentős.

Kutatások alapján a diófogyasztásnak pozitív hatásait észlelték már különböző betegségekben, úgy mint a szívérrendszeri megbetegedésekben, vagy a diabéteszben. Ez a kísérlet elsőként mutatta ki, hogy a diófogyasztás hátráltatta a vastagbél daganatok kialakulását. Ez a hatás hangsúlyosabb volt hím egerekben.

A diófogyasztás növeli a bélbaktériumok gazdagságát és diverzitását

A mediterrán diéta rákmegelőző hatását alapul véve azt a lehetőséget tesztelték, hogy a diófogyasztás  hatással lehet a biodiverzitásra és védi a vastagbelet a karcinogén hatásoktól. A vizsgálatban a kísérleti egércsoportban megemelkedett a baktériumok száma és sokszínűsége, illetve a bélbaktériumok összetételét olyan irányba befolyásolta a dió, ami potenciálisan rákmegelőző közösséget alkot. Ennek a mikéntje, még nem teljesen egyértelmű, de a magyarázatra több elméletük is van a tudósoknak. Egyik például azon alapszik, hogy más tanulmányok már bizonyították, hogy egyes baktériumok a rostokat gyulladáscsökkentő anyagokká alakítják, amelyek gátolhatják a daganatok kialakulását. A mikrobiom analízis érdekes különbséget mutatott a hím és nőstény egerek között is. A hím egerek diómentes étrend mellett gyengébb béldiverzitást mutattak, mint a  nőstény egerek. Dió hozzáadásával ez a különbség csökkent.

Mivel még csak egerek esetében vizsgálták ezt az összefüggést, további kutatások szükségesek ahhoz, hogy a diót egyértelműen daganatmegelőző lehesen ajánlani. A kutatásvezető, Dr. Daniel W. Rosenberg csoportja dietetikusokkal együtt dolgozva vizsgálja a colonoscopián áteső betegek étrendjét is, a hosszabb távú következtetések levonása céljából. Rosenberg viszont nem várja meg a további eredményeket, elmondása alapján már most is igyekszik minden nap diót enni.

Forrás: NCBI