Széklettranszplantáció? Csak óvatosan! Az FDA friss közleménye az eljárás potenciális veszélyeire figyelmeztet.

Egyéb

2019-09-11

A drasztikus életmódváltás helyett kényelmesebb és gyorsabb megoldásnak tűnhet a kívánt mikrobiom beültetése a páciensbe. Az FDA ennek a kezelésnek a potenciális mellékhatásaira hívja fel a figyelmet.


Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) biztonsági közleményt adott ki a Fecal Microbiota transzplantáció felhasználásáról (FMT), valamint a multi-gyógyszer-rezisztens organizmusok (MDRO-k) átviteléből adódó súlyos vagy életveszélyes fertőzések kockázatáról. Emellett az FDA megállapította, hogy szükség van a vizsgálati FMT-t kapó betegek védelmezésére.


Két immunhiányos felnőttnél, akik vizsgálati FMT-ben részesültek, invazív bakteriális fertőzések alakultak ki, mivel az említett MDRO-k is átjutottak az FMT során, melynek következményeként az egyik beteg meghalt. Ezen súlyos mellékhatások miatt az FDA megállapította, hogy az FMT bármilyen vizsgálati alkalmazásához bizonyos donorszűrésre és székletvizsgálatra van szükség, amint azt a biztonsági kommunikáció ismerteti.


Ezenkívül a biztonsági kommunikáció figyelmezteti az egészségügyi szakembereket az MDRO FMT általi átvitelének lehetséges kockázatára és az esetleges súlyos káros következményeire. Amint azt az FDA útmutatásai ismertetik, az ügynökség végrehajtási mérlegelési jogkört kíván gyakorolni az FMT alkalmazásának követelményeire vonatkozóan a C. difficile fertőzések kezelésére olyan betegek esetében, akik nem reagáltak a standard terápiára, feltéve, hogy a kezelő orvos megfelelő tájékoztatás után beleegyezést szerez. A tájékoztatónak tartalmaznia kell egy nyilatkozatot arról, hogy az FMT használata a C. difficile kezelésére vizsgálati jellegű, és megvitatja a lehetséges kockázatokat.


„Az orvosi közösség aktívan részt vesz a Fecal Microbiota transzplantáció vagy FMT lehetséges felhasználásának feltárásában. Noha az FDA az FMT-t semmilyen felhasználásra nem hagyta jóvá, az ügynökség kritikus szerepet játszik a termékfejlesztés támogatásában, miközben felméri a nem jóváhagyott terápiák kockázatait és előnyeit a betegek számára. Az ügynökség arra törekszik, hogy egyensúlyt teremtsen a betegek biztonsága és a jóvá nem hagyott kezelések elérésének megkönnyítése között, az orvosi igények kielégítésének érdekében. Például az FDA útmutatást adott ki, amelyben kijelenti, hogy korlátozott feltételek mellett végrehajtási mérlegelési jogkört kíván gyakorolni az FMT-re vonatkozó új vizsgálati gyógyszerkövetelményekről, a szokásos terápiára nem reagáló Clostridium difficile fertőzés kezelésére- mondta Peter Marks, MD, Ph.D., az FDA Biológiai Vizsgáló és Kutató Központjának igazgatója. „Miközben támogatjuk a tudományos felfedezés ezen területét, fontos megjegyezni, hogy az FMT nem jár kockázat nélkül. Miután a betegek vizsgálati FMT-t kaptak, többek között gyógyszer-rezisztens organizmusokkal okozott fertőzéseket fedeztünk fel, ideértve egy beteg halálos kimenetelű fertőzését. Ezért figyelmeztetnünk kell az FMT-vel dolgozó összes egészségügyi szakembert erre a potenciális súlyos veszélyre, hogy tájékoztathassák a betegeket. A mostani biztonsági kommunikáció hangsúlyozza annak fontosságát, hogy miért tanulmányozzuk alaposan az új terápiákat annak biztosítása érdekében, hogy azok alkalmazásának előnyei meghaladják a betegekkel szembeni kockázatokat. Továbbra is agresszíven nyomon követjük a klinikai vizsgálatokat, hogy a betegek biztonságát aggályok felmerülésekor is garantálhassuk.”


Az FDA arra buzdítja az egészségügyi szakembereket és a betegeket, hogy jelentsenek minden nemkívánatos eseményt vagy mellékhatást az FDA MedWatch Káros Esemény Jelentési Programjának.


Az FDA, az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériumán belüli ügynökség védi a közegészséget azáltal, hogy biztosítja az emberi és állatorvosi gyógyszerek, az oltások és más emberi felhasználásra szánt biológiai termékek, valamint az orvostechnikai eszközök biztonságát, hatékonyságát és biztonságát. Az ügynökség felelõs az Egyesült Államokban az élelmiszer-ellátás, kozmetikumok, étrend-kiegészítők, elektronikus sugárzást kibocsátó termékek biztonságáért és a dohánytermékek szabályozásáért is.

Forrás: https://www.fda.gov/news-events/fda-brief/fda-brief-fda-warns-about-potential-risk-serious-infections-caused-multi-drug-resistant-organisms

A szívbetegségek biomerkarei és a paleo diéta közötti kapcsolat

Egyéb

2019-09-06


A paleo diétát követő emberek vérében kétszer annyi, a szívbetegséghez kapcsolódó biomarker található, mint a hagyományos táplálkozást folytatókéban – ezt állípította meg a világ első jelentősebb tanulmánya, amely a paleolit étrendnek a bélbaktériumokra gyakorolt ​​hatását vizsgálta.

Az ausztrál Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatói 44 fő paleo diétát követőt hasonlítottak össze 47 fővel, akik a hagyományos ausztrál étrendet követnek. A kutatás, amelyet az European Journal of Nutrition-ban tettek közzé, a trimetil-amin-n-oxid (TMAO) mennyiségét mérte a résztvevők vérében.
A magas TMAO-szinttel (bélben termelt szerves vegyület) növekszik a szívbetegségek kockázata, amely 12 percenként egy ausztrál életét követeli.

A paleo (vagy „ősember”) étrend a húsok, zöldségek, olajos magvak és korlátozott mennyiségű gyümölcs fogyasztását javasolja, és kizárja a gabonaféléket, a hüvelyeseket, a tejet, a sót, a finomított cukrot és a feldolgozott olajokat.

Dr. Angela Genoni vezető kutató szerint az étrend egyre növekvő népszerűsége miatt fontos megérteni, hogy ez milyen hatással lehet az általános egészségre. “A paleo diéta számos támogatója szerint az étrend jótékony hatással van a bél egészségére, de a jelenlegi kutatás azt sugallja, hogy ,mivel a TMAO a bélben termelődik, a paleo diéta káros hatással lehet a szív egészségére” – mondta. “Azt is megállapítottuk, hogy a jótékony baktériumfajok populációi alacsonyabbak voltak a paleolit ​​csoportokban, amit a csökkent szénhidrátbevitelhez köthetünk, ez pedig hosszú távon következményekkel járhat más krónikus betegségek szempontjából.” 

A kutató elmondta, hogy az emelkedett TMAO szint a paleolit diétát követőknél a teljes kiőrlésű gabonafélék elhagyásához köthető. “Megállapítottuk, hogy a teljes kiőrlésű gabona hiánya összefüggésben van a magas TMAO-szintekkel, ami kapcsolatot teremthet a csökkent szív- és érrendszeri betegségek kockázata között, amely a teljes kiőrlésű gabonaféléket magas arányban fogyasztó populációkban jellemző ” – mondta.

A kutatók azt is megállapították, hogy a paleo csoportban a TMAO-t termelő baktériumok nagyobb koncentrációban vannak jelen. “A Paleo étrend kizár minden gabonát, és tudjuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonák nagyszerű forrásai a rezisztens keményítőnek és sok más erjeszthető rostnak, amelyek létfontosságúak a bél mikrobiomájának egészségéhez” – mondta Dr. Genoni

Mivel a TMAO bélben termelődik, a teljes kiőrlésű gabona hiánya megváltoztathatja a baktériumok populációját annyira, hogy lehetővé tegyék ennek a vegyületnek a magasabb termelését. „Ezenkívül a paleo étrenden lévők nagyobb adagot fogyasztanak a vörös húsokból, amely elősegíti a TMAO előállítását, valamint kétszer több telített zsírsavat fogyasztanak az ajánlotthoz képest, ami aggodalomra ad okot.

A tanulmány a The European Journal of Nutrition-ban jelent meg Long-term Paleolithic diet is associated with lower resistant starch intake, different gut microbiota composition and increased serum TMAO concentrations címmel.

forrás:https://www.ecu.edu.au/news/latest-news/2019/07/heart-disease-biomarker-linked-to-paleo-diet?fbclid=IwAR22LhQ7l4XDamymfwOkMEjfrG90VJTQpy-u-W2WTOlBxyn0OmF1JkqPMLc

Még egy ok, hogy letegye a cigarettát

Egyéb Tudástár Tudomány

2019-09-03

A dohányzást régen orrvérzésre is ajánlották érszűkítő hatása miatt, káros hatásait viszont csak a huszadik században fedezték fel. Ehhez az időszakhoz köthetők az első dohányzásellenes kampányok is. Azóta bizonyították, hogy számos betegség kialakulásában szerepet játszik, mint az érrendszeri megbetegedések, gyomorfekély, illetve a rák. Az alábbi cikk a dohányzás hatását vizsgálta a szájüregi mikrobiomra. 

cigaretta

A Journal of Medical Microbiology (az Orvosi Mikrobiológia Folyóirata) ehavi megjelenésében a bukkális mikrobiomot vizsgálták. A szájüreg, melyben megkezdődik az ételek emésztése több, mint hétszáz félbe baktériumnak ad otthont. Az alábbi kutatás 13 nemzettséget és 25 fajt vizsgált (jellemzően az 1%-nál magasabb arányban előforduló baktériumokból) a száj nyálkahártyáját kitevő baktériumokból.

Az orális mikrobiomnak két része van, a “mag mikrobiom” és a változó mikrobiom. A magmikrobiom szerepe a szájüregi egészség fenntartásában van,és minden személyben ugyanazok a domináns fajok. A változó mikrobiom, mint ahogy neve is mutatja személyenként eltérő. Több faktor is befolyásolja, úgy mint az étrend, és az orális higiénia.

A kutatás negyven alanyából 20 dohányzó és 20 nem dohányzó személytől vettek mintákat, melyeket 16S rRNS szekvenálással vizsgáltak. Az eredmnyek alapján a dohányzás az orális mikrobiomot karcinogénné  változtatja.

A kutatásban a dohányzóknak a Veillonella atypica , Streptococcus australis , Prevotella melaninogenica , Prevotella salivae és a Rothia mucilaginosa szintje szignifikánsan magasabb volt a nem dohányzókhoz képest. A Veillonella és Actinomyces baktériumok nitrátot fogyasztanak és rákkeltő nitrozamint szabadítanak fel. A dohányzás nem csak a száj mikrobiom összetételét változtatta meg, de a baktériumok mennyiségét is csökkentette. A dohányzóknál domináló  Actinomyces spp., Veillonella atypica, Prevotella melaninogenica, és Rothia mucilaginosa, nemcsak karcinogén nitrozamidokat, de gyulladást indikáló nitrogén-oxidot is termelnek. A hidrogén-szulfid termelő anaerob baktériumok szignifikáns megemelkedése hozzájárulhat a dohányzáshoz kapcsolódó jellegzetes, kellemetlen szájszaghoz is. Ezen kutatás segít a dohányzás és a szájüregi daganatok kialakulása közötti kapcsolat jobb megértésében. 


Forrás: Microbiologyresearch.org

Nem mindegy mit iszunk! A cukros italok és a rák kapcsolata

Egyéb Étrend Tudástár Tudomány

2019-08-30

A cukros italok, beleértve a gyümölcslevek fogyasztását pozitív összefüggésbe hozták a rák általános rizikójával, valamint az emlőrák kockázatával egy franciaországi nagyszabású prospektív tanulmányban.

Noha a tanulmány megfigyelő jellegű, így nem lehet megállapítani az okozati összefüggést, a kutatók szerint “a nyugati országokban széles körben fogyasztott cukros italok befolyásolható kockázati tényezőket jelentenek a rák megelőzésében”.

cukros üdítők és a rák

Több mint 100 000 francia felnőtt vizsgálata

Az Eloi Chazelas vezette francia szerzők a Sorbonne Párizsi Epidemiológiai és Statisztikai Kutatóközpontból megjegyzik, hogy “a cukros italok meggyőzően kapcsolódnak az elhízás kockázatához, amelyet viszont számos rák erős kockázati tényezőjének tekintenek”. Célul tűzték ki annak feltárását, hogy van-e kapcsolat a cukros italok fogyasztása és a rák között, eredményül pedig pozitív összefüggést kaptak.

A csoport a NutriNet-Santé kohort tanulmány adatait elemezte, amelyben 101 257 egészséges francia felnőtt vett részt (21% férfi; 79% nő; átlag életkor 42 év). A résztvevők legalább két 24 órás online validált étrend-kérdőívet töltöttek ki, amelyeket arra terveztek, hogy 3300 különböző élelmiszer és ital fogyasztását mérjék. A csoport kifejezetten a cukros italok (cukorral édesített italok és 100% gyümölcslé), valamint a mesterségesen édesített (diétás) italok napi fogyasztásával foglalkozott. Megállapították, hogy a férfiak valamivel több cukros italt ittak, mint a nők (átlagos napi fogyasztás: 90,3 ml és 74,6 ml). A résztvevőket átlagosan öt évig, legfeljebb 9 évig (2009–2018) figyelték meg. Ezen idő alatt 2193 első rákos megbetegedés fordult elő. Az eseteket orvosi nyilvántartások erősítették meg és összekapcsoltak az egészségbiztosítás nemzeti adatbázisaival is. Ez összesen 693 emlőrákot, 291 prosztatarákot és 166 vastagbélrákot jelentett. A rák diagnosztizálásakor az átlagéletkor 59 év volt.

Pozitív összefüggés

Ezen eredmények alapján a csoport kiszámította, hogy a cukros italok fogyasztásának 100 ml / nappal való növekedése 18% -kal növeli a rák általános kockázatát.

A megállapítást kommentálva Graham Wheeler, PhD, a Cancer Research UK és a University College London vezető statisztikusa megjegyezte: “A cukros italok átlagos napi bevétele minden résztvevő körében körülbelül 93 ml volt. A cukros italok napi bevitelének 100 ml-es növekedése. a rák valamilyen formájának kialakulásának kockázatának 18% -os növekedésével társult. A résztvevőket átlagosan körülbelül 5 éven át követték, és 1000 résztvevőnként 22 résztvevőnél alakult ki a rák valamilyen formája.”

“Tehát ez azt jelenti, hogy ha 1000 hasonló résztvevő növelné napi cukros italfogyasztását 100 ml-rel, akkor arra számíthatnánk, hogy a rákos esetek száma 22-ről 26-ra nő 1000 emberre egy ötéves időszak alatt. Ekkor azt feltételezzük, hogy valódi okozati összefüggés van a cukros italok fogyasztása és a rák kialakulása között, ehhez azonban további kutatásokra van szükség.”

“A szerzők helyesen figyelmeztetnek arra, hogy további nagyszabású prospektív vizsgálatokra lesz szükség az eredmények megerősítéséhez” – kommentálta.

A francia kutatók megjegyzik, hogy pozitív asszociáció volt kifejezetten az emlőrák esetében is, 22% -kal megnövekedett kockázattal. Ez a kapcsolat erősebb volt a premenopauzális emlőrákban, mint a postmenopauzális emlőrákban, de a cukros italok átlagos fogyasztása alacsonyabb volt a menopauzás nőknél (88,2 ml / nap), mint a premenopauzális nők esetében (43,2). ml / nap), jegyzi meg a csapat.
Nem volt azonban megfigyelhető összefüggés a prosztata- és vastagbélrákokkal kapcsolatban.

Számos zavaró tényezőt figyelembe vettek, de korlátok továbbra is vannak

A cukros italokhoz sorolták a 100% gyümölcslét is. Külön figyelembe véve, a gyümölcslé fogyasztása magasabb rákkockázattal járt a többi cukros italnál.
Mindezekkel szemben a mesterségesen édesített (diétás) italok fogyasztása nem járt a rák megnövekedett kockázatával. A szerzők azonban óvatosságra intenek ennek a megállapításnak az értelmezésében, mivel az ilyen italok fogyasztása alacsony volt.
“Ez egy megfigyelő tanulmány, tehát a megfigyelt asszociációk okozati összefüggése nem állapítható meg, és egyéb befolyásoló zavarok sem zárhatóak ki teljesen” – hangsúlyozzák.
Miközben elismerik kutatásuk korlátait, azt is megjegyzik, hogy sokféle zavaró tényezőhöz igazodtak, és sok érzékenységi elemzést végeztek, és ezek egyike sem változtatta meg lényegesen az eredményeket, amelyek statisztikailag szignifikánsak és stabilak maradtak.
Ezenkívül a mechanisztikus adatok is alátámasztják ezeket az epidemiológiai eredményeket,-tették hozzá. A cukros italok hozzájárulnak az elhízáshoz, de emelik a zsigeri zsírokat, a vércukorszintet, valamint a gyulladásos markereket is – ezek mind ismert kockázati tényezők a rákban.

Összegzésképpen így fogalmaztak: “Ezek az adatok alátámasztják a meglévő táplálkozási ajánlások relevanciáját a cukros italfogyasztás korlátozása érdekében, ideértve a 100% -os gyümölcslét is, valamint olyan politikai intézkedéseket, mint például az édes italokat célzó adózási és marketingkorlátozások, amelyek potenciálisan hozzájárulhatnak a rák előfordulásának csökkentéséhez “

A vizsgálat fogadtatása

Számos táplálkozási szakértő közzétette véleményét erről a tanulmányról az Egyesült Királyság Tudományos Média Központjának honlapján.
Ez egy “nagyméretű, jó minőségű tanulmány. A szerzők tisztában vannak a zavaró tényezőkkel, valamint az étrendi mérési technikáik korlátaival, és az eredményekről jól beszámolnak” – kommentálta Amelia Lake, PhD, a közegészségügyi táplálkozás olvasója, Teesside University, Middlesbrough, Egyesült Királyság.

Catherine Collins, RD, FBDA, az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának dietetikusa szerint ennek a francia tanulmánynak az egyik erőssége az, hogy összegyűjtik az étrenddel kapcsolatos részleteket. A résztvevők kétévente 3 napos étrend-nyilvántartást rögzítettek online módon, ami “erősebb étrend-felmérés, mint egy 24 órás visszakérdezés (” Mit ettél tegnap? “), ami sok hasonló kutatócsoport megközelítése “- jegyezte meg. Ennek ellenére az étrendi bevitel minden önjelentése hibalehetőséget hordoz abban a tekintetben, hogy a résztvevők őszinték és pontosak legyenek. “

De vajon biológiai szempontból meggyőzőek-e az eredmények?

Collins kétségeket vetett fel a megállapítások hitelességével kapcsolatban is.
“Megállapításaik szerint az összes rákos diagnózis 30% -kal növekszik azoknál, akiknél a legtöbb cukros ital fogyasztást mérték, mint a legalacsonyabb fogyasztásúaknál” – jegyezte meg

“Azoknak a személyeknek, akiknek közepes volt a cukros ital bevitele, nem volt szignifikáns növekedés a mellrák vagy más rák kockázatának szempontjából. A legalacsonyabb bevitelű csoportba tartozók kb. 3 g (körülbelül fél teáskanál) cukrot fogyasztottak a napi italukból. A legmagasabb csoportba tartozók fogyasztása átlagosan 19 g/napot tett ki – ez négy teáskanálnak felel meg. “Úgy tűnt, hogy az italokból származó napi 10 g cukor körül nő a kockázat” – kommentálta. “Lehetséges, hogy ez a 7 g cukor különbség, ami 1,5 teáskanál cukornak felel meg, vagy a napi plusz 28 kcal ilyen különbséget eredményezhet a rák kockázatában, különösen, amikor a csoporton belül nincs elhízás? Úgy gondolom, hogy ennek biológiai elfogadhatósága nehéz, mivel nem volt szignifikáns különbség a csoportok között a testtömeg vagy a cukorbetegség előfordulása szempontjából, amelyet gyakran kapcsolódó kockázatként tartanak számon.

Az italokból származó cukorbevitel a napi összenergia csaknem 0, valamint 4%-a között mozgott, ami az egészséges táplálkozási ajánlásokkal összefüggésben elfogadható bevitelt jelent.”-folytatta. “Az italokból származó legnagyobb cukorfogyasztás a fiatal felnőtt korosztályban történt, a világ többi kutatócsoportjának eredményeihez hasonlóan. Ebben a fiatalabb csoportban az emlőrák előfordulásának nagyobb kockázata zavaró, de más tényezők is szerepet játszhatnak. Például az orális fogamzásgátlókat szedő premenopauzális nők százalékos aránya növekedett a cukorbevitel növekedésével. A pre- és menopauzás mellszűrést nem tárgyalták, de hozzájárulhatott a nők korábbi diagnózisának magasabb arányához. a szűrés megkezdése a tünetek megjelenése előtt – ellentétben más rákos betegségekkel. Ezeket a klinikai helyzeteket nem tárgyalták a cikkben “- hangsúlyozta Collins. “A cukros italokat nagyobb mennyiségben fogyasztók csoportjában magasabb volt a kalóriabevitel, magasabb sóbevitel és kevesebb az alkoholból származó kalória. Mindezek a tényezők arra utalnak, hogy az étrendbeli különbségek közül a cukros italfogyasztás csak proxy marker, és nem oka az összefüggésnek” – mondta.

Szerinte a fő üzenetnek az üdítőitalokra kell összpontosítania, az egyik olyan megállapítás felé fordítva figyelmet, amelyet a francia kutatók nem emeltek ki. “Fontos üzenet, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőitalok fogyasztásakor nem találtak nagyobb rákkockázatot.”- hangsúlyozta. “Hosszú ideig az édesítőszerek egészségkárosító hatásának táplálkozási mítosza maradt meg a köztudatban. Az összes jelenlegi édesítőszert szigorú biztonsági teszteknek vetik alá, mielőtt emberi felhasználásra elfogadhatók lennének.”

“A cukor hozzáadása a meleg vagy hideg italokhoz nem jár valódi táplálkozási előnnyel, és hozzájárul a teljes kalóriaterheléshez”. Ez az új kutatás pedig alátámasztja, hogy “bizonyíték van arra, hogy cukortartalmú italok helyett inkább cukormentes italokat válasszunk”.

A kutatást online, július 10-én tették közzé a BMJ-ben.

Források: Medscape.com, BMJ.com

Lépjünk feljebb a gyümölcsfogyasztás ranglistáján! – Az alma egy jó kezdet lehet

Egyéb Étrend Tudástár

2019-08-27

Az elhízásban az élen járunk, viszont a zöldség-gyümölcsfogyasztással le vagyunk maradva, ahogy azt egy 2017-es Eurostat által készített felmérés is mutatta. Az adatok szerint a magyar lakosság 40 százaléka fogyaszt napi rendszereséggel gyümölcsöt, míg zöldséget csupán 30 százalékuk.
Ezért témánk most egy népszerű, könnyen a hétköznapokba illeszthető gyümölcs; az alma köré épül.

alma


Az alma tápanyagtartalma

Bevezetésként, nézzünk meg egy közepes méretű (kb. 150 grammos) alma tápanyag tartalmát:
(A tápanyagtartalom alma fajtánként változhat, tehát ezek egy átlag értéket képeznek.)

  • Energia: 77 kcal
  • Fehérje: 0,4 g
  • Zsír: 0,25 g
  • Szénhidrát: 20 g – Ebből cukor: 15,5 g
  • Rost: 3,5 g

Milyen fontos anyagok rejlenek az almában?

Vitamin és ásványianyag-tartalmát tekintve található benne A-, C-, K-, B-vitaminok, kalcium, kálium, magnézium, foszfor, cink stb. Ezeken túl, értéke nemcsak mikrotápanyagokban rejlik, hanem polifenol tartalma is jelentős, többek között kvercetin, de egyéb biológiailag aktív összetevő, mint a  klorogénsav, a katechinok és az antocianinok is fellelhetők az almában.
Számos kutatás vizsgálta már eddig, hogy a polifenoloknak szerepe lehet az elhízás, a diabétesz, gyulladásos folyamatok, illetve egyes ráktípusok kockázatának redukálásában. Egyre több bizonyíték sugallja azt, hogy az alma és annak komponensei jótékony hatással lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási rizikójának csökkentésére, feltehetően rost és polifenol tartalma révén.

A polifenolok (szűkebb csoportja a flavonoidok) hasznosulása a saját kémiai és fizikai jellemzőin túl, a bélrendszeren áthaladva több tényezőtől is függ, mint például más élelmiszer összetevők kölcsönhatásától, de befolyásolhatja a mikrobiom összetétele is.
Egy közepes alma rosttartalma kb. 3,5-4 g. Az almában többféle rost is jelen van, de kiemelten a vízben oldódó rostok egyik típusát, a pektint érdemes megemlíteni. A vízben oldódó rostokról elmondható, mint a sárgarépáról szóló cikkünkben is írtuk, hogy gátolják a bélből a zsírsavak és a koleszterin felszívódását és fokozzák ezek kiválasztását.
A széklet víztartalmát is befolyásolja, így egyaránt jó hatással lehet székrekedésre és hasmenésre is.  A rostok szerepe sokrétű, amely abban is megnyilvánul, hogy táplálékul szolgál a vastagbélben található jótékony baktériumok számára, támogatva ezzel a bélflóra egyensúlyának megőrzését.

Gyakorlati tanácsok:

Felvágom, és rögtön megbarnul
Ha szeretnénk elkerülni, hogy a felvágott alma pillanatok alatt megbarnuljon, akkor néhány csepp citromlé lassíthatja a barnulás folyamatát és tovább lehet élvezni a frissen felvágott látványát.

Túl hamar éhes leszek, ha almát eszem
Ha túl hamar éhségérzetet tapasztalunk, kombináljuk bátran más élelmiszerekkel, pl.: zabkásához, natúr müzlihez adjunk feldarabolt almát, de jó választás lehet mellé pár szem olajos mag, vagy néhány szelet sárgarépa.

Unom az almát
Számtalan saláta alapanyagát képezi, amelyekhez rengeteg receptet találhatunk a világhálón. Habár nyersen fogyasztva a legjobb, sülthúsokkal elkészítve is ideális, vagy akár hozzáadott cukor helyett reszelt almával is édesíthetjük például túrókrémünket.

Nem szoktam gyümölcsöket és zöldségeket enni
Ha nem vagyunk hozzászokva a gyümölcsfogyasztáshoz és túl soknak vélünk egy egész almát, akkor érdemes egy felet elfogyasztani. Tartsuk a fokozatosság elvét.  (Ha egy egész alma puffadást, rosszullétet okoz, akár egy vékony szelet almával is kezdhetjük. Így felnevelhetjük a megfelelő rostbontó baktériumokat, ami után a nagyobb almabevitel sem fog gondot okozni)

„A héjában van a vitamin” szállóige
Célszerű felnőttek esetében a héjával együtt megmosva fogyasztani ha nem okoz panaszt, hiszen a héja is értékes összetevőket tartalmaz, mint például a fent említett polifenolokat és rostokat is.

Túl édes vagy túl savanyú
Érdemes több fajtát kipróbálni (majd megjegyezni), hiszen nagyon széles skálán mozog az almák ízvilága. Talán éppen ez adja különlegességét, hogy létezik édesebb típus (pl.: Gála), de vannak savanykásabbak is (pl.: Jonathan). Minél többféle almát javaslunk fogyasztani.

Ha az alma jó, akkor az almalé is?
Válasszuk inkább az almát friss nyers verzióban, hiszen rost tartalma és a héjban lévő fitonutriensek így tudnak csak érvényesülni, illetve a 100%-os almalevek cukortartalma igen magas, 1 dl-ben kb. 10g található.


Források: ec.europa.eu, mdpi.com, ejmoams.com