Médiamegjelenés

DiaVitas szakértők a Duna TV Család-barát műsorában

2015 április 02.

A Duna TV Család-barát élő műsorában látták vendégül a DiaVitas Program szakértőit.

Héder Éva, a DiaVitas Program vezető dietetikusa, Nyúl Dóra a Program tudományos munkatársával közösen készítette el a DiaVitas ebédre ajánlott „carb free” menüsorát, amely egyáltalán nem tartalmazott keményítő típusú szénhidrátot.

Dr. Barna István, a DiaVitas Program vezető orvos-szakértője a „jó” és a „rossz” bélbaktériumokról beszélt az élő adásban, arról az állapotról, amikor ezeknek a fontos mikroorganizmusoknak az aránya megváltozik szervezetünkben. Ennek az érzékeny egyensúlynak a felborulása áll számos betegség kialakulásának a hátterében, ide sorolva a túlsúlyt, az inzulinrezisztenciát és 2-es típusú cukorbetegséget is. A riportból az is kiderül, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy a beleinkben élő baktériumok egyensúlyát hosszú távon megőrizzük. A riportot követően orvos-szakértőnk telefonon fogadta a nézői kérdéseket.

Készítsék el az adásban bemutatott szénhidrát mentes DiaVitas menüt!

DiaVitas ebéd, 4 főre

Leves: Gazpacho – olasz paradicsomleves

Főétel: Almás csirkemell túróval töltött körtével

Desszert: Joghurtos gyümölcskrém

Gazpacho – olasz paradicsomleves

Gazpacho – olasz paradicsomleves (4 adag)

Hozzávalók:

  • 20 dkg paradicsom
  • 20 dkg paradicsompüré
  • 10 dkg uborka
  • 1 db zöldpaprika
  • 3 evőkanál friss citrom leve
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél teáskanál Worcestershire szósz
  • snidling
  • friss petrezselyem
  • csökkentett nátriumtartalmú só
  • fűszerpaprika
  • tárkony
  • friss bazsalikom

A paradicsomszósz kivételével tegyük az összes hozzávalót (hámozott, magozott, negyedelt paradicsomot és uborkát, magozott, negyedelt zöldpaprikát, negyedelt vöröshagymát, vékonyan szeletelt metélőhagymát, zúzott fokhagymát, a fűszereket, a citromlevet és a fél teáskanál Worcestershire szószt) egy turmixgépbe, és pürésítsük össze. Tegyük át egy nagy üveg vagy rozsdamentes edénybe, keverjük bele a paradicsomszószt, és hűtsük be pár órára vagy egész éjszakára. Behűtve tálaljuk.

Rozmaringos csirkemell almaval  és túróval töltött körtével

Almás csirkemell túróval töltött körtével (4 adag)

Hozzávalók:

  • 0,5 kg alma
  • 0,5 kg csirkemell
  • 2 evőkanál olaj
  • friss rozmaring
  • szerecsendió

A csirkemell filét sózzuk, rozmaringgal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük és lapos tűzálló edénybe vagy tepsibe rakva leöntjük olajjal. Lefedjük és előmelegített sütőben megsütjük. Amikor kezd pirulni, mellétesszük a megmosott, magházától megtisztított, cikkekre vágott almát és újra lefedve további 10-15 percig sütjük.

Túróval töltött körte (4 adag)

Hozzávalók:

  • 0,5 kg körte
  • 160 g sovány tehéntúró
  • 10 egész szem dió
  • 1 db citrom

A szép, egészséges héjú körtét megmossuk, hosszában félbe vágjuk, és a magházát kivesszük. A túrót szitán áttörjük és hozzákeverjük a durvára vágott diót, ízesítjük reszelt citromhéjjal, jól összedolgozzuk. A tölteléket a félbe vágott körték magházának helyére töltjük egy nyomózsákból. Tetejét kevés reszelt citromhéjjal díszítve tálaljuk.

Mandulás-diós joghurtos gyümölcskrém

Joghurtos gyümölcskrém (4 adag)

Hozzávalók:

  • 400 g natúr joghurt
  • 0,5 kg alma
  • 2 db banán
  • 4 evőkanál habtejszín
  • 3 evőkanál friss citromlé
  • 1 evőkanál méz
  • 2 egész szem dió
  • 1 evőkanál mandula

A gyümölcsöket kockára vágjuk és meglocsoljuk a citromlével. A tejszínt felverjük. Az összes többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, és a gyümölcsökre öntjük. Egy-két órára hűtőbe tesszük, tálaláskor megszórjuk a tisztított, durvára vágott dióval és mandulával.