Étrendkiegészítők kemoterápia alatt

Diavitas Életmód Program logó
2019 december 30. Diavitas Magazin

A Journal of Clinical Oncology decemberi számában melldaganatos betegeken vizsgálták az étrendkiegészítők hatását a kezelés kimenetelére. A kutatás az antioxidánsokra, vasra, B12 vitaminra és omega 3 zsírsavakra terjedt ki.

Azoknál a betegeknél, akik A, C, E vitamint, karotinoidokat, koenzim Q10-et szedtek, 41%-al nagyobb eséllyel újjult ki a rák függetlenül attól, hogy a kemoterápia előtt, vagy alatt fogyasztottak étrendkiegészítőket. A B12, vas és omega 3 zsírsavakat szedő pácienseknél szignifikánsan nagyobb eséllyel jelent meg ismét a mellrák. A multivitaminok szedése nem befolyásolta a kezelés hosszútávú eredményességét.
„Habár ebben a kutatásban kevés beteg szedett étrendkiegésztőket, az eredmények meggyőzőek”- nyilatkozta Christine B Ambrosone, a kisérlet vezetője. Hozzáfűzte: nemcsak a mellrák visszatérésére volt hatással a beszedett antioxidáns, de kis mértékben a halálozást is növelte, emellett a B12, a vas és az omega 3 szedése is a roszabb eredményekkel voltak összefüggésbe hozhatók.
A vizsgálatban 1134 beteg vett részt, ebből 251 kiújulás és 181 halál történt a kutatás ideje alatt. Azok a pácienseknél, akiknél kiújulás vagy halál következett be, általában idősebbek voltak, menopauza után álltak, és magasabb BMI-vel rendelkeztek. A szerzők hozzáfűzték, hogy a betegek ritkán szedtek antioxidánsokat, és a kemoterápia alatt általában azt is felfüggesztették. A vizsgált személyeknek csak a 17,5% - a használt ilyen jellegű étrendkiegészítőket (A, C, E vitamin, karotinoidok és koenzim 10) a kezelés alatt, viszont 44%-uk szedett multivitamint. A nem antioxidáns tartalmú étrendkiegészítők, mint a multivitaminok és a D vitamin fogyasztása nem változtatott a betegek egészségi állapotán. A B12 mellett romlott a betegségmentes túlélés (disease free survival) aránya ha a kezelés előtt vagy alatt szedték. Az omega 3 zsírsav fogyasztása szintén rontott a betegségmentes túlélés esélyein.
Ambrosone felhívta a figyelmet arra, hogy bármilyen rákos megbetegedés esetén a beteg konzultáljon az orvosával, mielőtt vitaminokat vagy egyéb étrendkiegésztőket kezdene szedni. Külön kiemelte, hogy egy kiegyensúlyozott egészséges étrenddel elegendő tápanyagot vihetünk be még kemoterápia alatt is.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/922972