Hogyan befolyásolja a táplálkozás a vastagbél nyálkahártya-baktériumok összetételét egészséges emberekben?
Habár egyre többen érdeklődnek a mikrobioim, illetve annak módosításán keresztül az egészségi állapot javítása iránt, korábban még nem született olyan vizsgálat, mely egészséges emberek táplálkozási szokásait vetette volna össze a bennük élő bélnyálkahártya-baktériumokkal.
A The American Journal of Clinical Nutrition című lapban publikált tanulmány egy keresztmetszeti megfigyeléses vizsgálatban elemezte a témát. 34 polipmentes emberből vettek összesen 97 darab vastagbél nyálkahártya biopsziát különböző bélszakaszokból. A mikrobiom összetételét 16S rRNS technológiával elemezték. Eredményként megállapításra került a diverzitás, illetve a taxonómai besorolás alapján az egyes baktériumcsoportok relatív elterjedtsége.
A résztvevők táplálkozását az ún. HEI-2005 (Healthy Eating Index) alapján ítélték meg. Ez az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által létrehozott, 1995 óta működő módszer. Célja, hogy felmérje, a lakosság táplálkozása mennyire felel meg az ajánlásoknak. Habár korábban már több olyan módszer is kidolgozásra került, mely egyes étrendi összetevőket elemzett, ez az első olyan mutatószám, mellyel az általános étrend-minőséget tudjuk jellemezni. Képet ad a fogyasztott ételekről, az egyes táplálékcsoportok mennyiségéről, azokat külön is pontozva. A teljes index pontszáma 0-100 közötti eredményt ad, minél nagyobb, annál inkább közelít az egyén az egészséges táplálkozási ajánlásokhoz.
Az eredmények
Az alacsonyabb össz-HEI pontszám, valamint a teljes gyümölcsökből, teljes értékű gabonákból, zsírokból, alkoholból és hozzáadott cukorból származó alacsonyabb pontszámok diverzitás csökkenéssel jártak együtt.
A csökkent összpontszám ezen felül szignifikánsan csökkent Parabacteroides, Roseburia és Subdoligranulum szintekkel járt együtt, de magasabb Fusobacterium jelenléttel.
A szilárd zsírokat, alkoholt, és hozzáadott cukrokat magában foglaló csoportra szerzett kevesebb pontszámot alacsonyabb Subdoligranulum, valamint magasabb Escherichia és Fusobacterium szintekkel asszociálták.
Érdekes, hogy az alacsonyabb teljes gyümölcs-pontszám alacsonyabb Roseburia, míg magasabb Bacteroides számot jelentett.
A tej- és szójatermékek fogyasztására vonatkozó kisebb elért pontszám pedig kisebb mértékű Faecalibacterium és Fusobacterium, valamint nagyobb Bacteroides jelenléttel mutatott összefüggést.
Összességében elmondható, hogy a teljes mutatószámra vonatkozó csökkent pontérték a potenciálisan hasznos baktérium csoportok alacsonyabb, míg a potenciálisan káros nyálkahártya-baktériumok magasabb szintjével járt együtt, egészséges emberekben.