Hogyan befolyásolja a bélmikrobiom az anyagcserénket?

Diavitas Életmód Program logó
2018 július 27. Diavitas Magazin

Egy új tanulmány arra világít rá, hogyan szabályozzák anyagcserénket a “jó” baktériumok, és miként befolyásolja egészségünket a bélmikrobák egyensúlyának a felborulása.

Kiserleti modellnek Drosophilat (gyümölcslegyeket) használtak. A Drosophilák érdekessége a gyors, mindössze 10 napos életciklusuk mellett az emberrel való közös evolúciós és genetikai gyökereik. Így érthető, hogy számos hasonlóságot mutatnak velünk mind a sejtek, mind a szövetek, mind a biológiai folyamatok szintjén.

Kimutatták, hogy a legyek bélrendszerében élő baktériumok acetátot termelnek, amely rövid szénláncú zsírsav és  inzulin elválasztáshoz vezet. Kimutatták azt is, hogy a bélbaktérium nélküli legyek emésztőrendszerében felhalmozódó zsírcseppek a legyek megbetegedését okozzák.

Ugyanakkor más tanulmányok embereknél leírják, hogy ha a bélrendszerben csökken a hasznos baktériumok száma, a felhalmozódott zsírcseppek nagy valószínűséggel zsírmáj kialakulásához vezethetnek, mely összefüggésbe hozható az elhízással és az 1-es típusú cukorbetegséggel.

mikrobiom

A kutatás következő lépése az eredmények emlősökön való igazolása lenne, hogy teljesebb képet kaphassunk a bélbaktériumokról, azok egyensúlyának jelentőségéről és genetikai kölcsönhatásaikról.

A székletgenomikai teszt egy ma már rendelkezésre álló, a klinikai gyakorlatban is használt laboratóriumi vizsgálat, ami lehetővé teszi a bélbaktériumok feltérképezését. Ennek segítségével megismerhetjük bélbaktériumaink fajok szerinti összetételét,ami elvezethet a szervezetünkben zajló kóros folyamatok megértéséhez és leküzdéséhez.

A DiaVitas orvos-csoportja segítséget nyújt a megváltozott bélflóra helyreállításában és egészségünk megtartásában.