Kerülendő az alacsony szénhidrát tartalmú diéta

Diavitas Életmód Program logó
2018 szeptember 07. Diavitas Magazin

A táplálkozásnak döntő szerepe van bélflóránk összetételében. Egereken végzett kutatásokból kiderült, hogy a rostban és antioxidánsokban gazdag mediterrán étrendről nyugati típusú -magas zsír-, cukor- és fehérje tartalmú – étrendre történő váltás már 1 nap alatt is kóros változásokat okoz a bélflórában. Ezek a változások olyan betegségek kialakulásához vezetnek, mint az IBS (irritábilis bél szindróma), inzulinrezisztencia, zsírmáj vagy a cukorbetegség. Az antibiotikumok használata ugyancsak kedvezőtlen irányba befolyásolja a bélbaktériumok összetételét, súlyos károsodásokat okozva egészségünkben. Ezek a felfedezések új megvilágításba helyezik mind a betegségeket, mind azok kezelési módját, így alapjaiban változtatják meg a napjainkban használt orvosi gyakorlatot.

Amit biztosan állíthatunk a diétáról, hogy az élelmi rostban, összetett szénhidrátokban, növényi alapanyagokban gazdag és minél változatosabb táplálkozás előnyösen befolyásolja a bélflórát. Jó kiegészítők lehetnek azok a régóta ismert probiotikus ételek is, mint a kefír vagy az élőflórás joghurt, ellenben a feldolgozott, a magas cukor tartalmú illetve finomított szénhidrátokban gazdag élelmiszerektől való tartózkodás továbbra is kiemelten fontos.

Alacsony szénhidráttartalmú ételek

Egy friss és nemzetközileg is nagy visszhangot keltő kutatás eredménye alapján ugyanakkor az alacsony szénhidráttartalmú diéták nem bizonyultak megfelelően biztonságosnak. A tanulmány szerzője, Maciej Banach, a lengyelországi, Lodzi Orvosi Egyetem professzora szerint “az alacsony szénhidráttartalmú diétát tartó embereknél nagyobb arányban jelentkezik a szívkoszorúér-betegség, a stroke, a daganatos betegségek és a rák, ezért ezeket az ételeket kerülni kell. “

Az elhízás világméretű egészségügyi probléma. Számos olyan betegség mint a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák kockázatát hordozza magában. Az elmúlt időkben testsúlycsökkentésre különböző diétákat javasoltak különböző szénhidrát és fehérjetartalommal, azonban a diéták hosszú távú alkalmazásának eredményessége és biztonsága már ellentmondásosnak bizonyult.

Kiderült, hogy az alacsony szénhidrát-, ugyanakkor  magas fehérjetartalmú ételeket, sok zsírt, húsokat és feldolgozott élelmiszereket tartalmazó étrend rövid távon látványos változást hozhat a testsúlycsökkenés, a magas-vérnyomás csökkentése, illetve a vércukorszint szabályozásának javítása terén, de hosszú távon a  szív- és érrendszeri megbetegedések, az agyi érrendszeri betegségek, a rák és a halál fokozott kockázatával jár.

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend mint halál-ok, és ennek alapjául szolgáló mechanizmusokat illetően Banach professzor megjegyezte, hogy az állati fehérje, különösen a vörös- és a feldolgozott hús, illetve hústermékek már összekapcsolódtak a rák kockázatának növekedésével. A növényi rostok, a zöldség és gyümölcs csökkentett bevitele, illetve a félreértett vagy kevésbé átgondolt diéták követése kapcsán az egyszerű szénhidrátok helyett fogyasztott állati fehérje, koleszterin és telített és telítetlen zsírok fokozott bevitele vezet ugyanakkor a betegségek kialakulásához. Ezek helyett magas rosttartalmú (nyers) zöldség, gyümölcs fokozott bevitele javasolt.

Ma már hazánkban is elérhető a székletgenomikai vizsgálat, amely alapján teljes képet kaphatunk a bélflóránk mikrobiális összetételéről, lehetőséget adva a korrekcióra és a gyógyulásra.

 

TIME Health,  2018. aug. 8.

European Society of Cardiology,  2018. aug. 28.