Krónikus fáradtság szindróma

Diavitas Életmód Program logó
2019 augusztus 02. Diavitas Magazin

 

A krónikus fáradtság szindróma angolul Chronic Fatigue Syndrome (CFS) olyan hosszan tartó, extrém fáradtságot jelent, ami a mindennapi teendőkben is akadályozza a beteget, de hátterében nem mutatható ki patológiás ok.  Eredete még ismeretlen, de ahogy a kutatók mélyebbre ásnak, egyre inkább valószínűsíthető, hogy a mikrobiomnak jelentős szerepe lehet.

CFS

A CFS-t (Chronic Fatigue Syndrome) csak 1980-ban nyert hivatalos elnevezést. Megközelíthetőlet 800 000-2,5 millió embert érint Amerikában, illetve körübelül 250 000 ember szendved tőle az Egyesült Királyságban.Mivel hátterében nem mutatható ki patológiás ok, nehéz a diagnosztizálása és kezelése. Egyéb tünetek magukba foglalják a kognitív képességek csökkenését, alvászavarokat, megnagyobbodott nyirokcsomókat, izomfájdalmat, torokfájást, ízületi fájdalmakat.

A kutatók a vírusfertőzésekre, pszichés, hormonális vagy immunreakcókra gyanakodnak.

A Microbiome nevű szaklap felvetette a kérdést, hogy a mikrobiomnak lehet-e szerepe a betegségben. Bár elsőre bizonytalannak tűnik ez a kapcsolat, a CFS-el szenvedő betegek 90%-nak irritábilis bél szindrómája is van, ami után könnyebben elképzelhetjük a potenciális összefüggést a kettő között.

A Kolumbiai Egyetem Fertőzés és Immunológia Központjában (Center for Infection and Immunity) IBS-ben (Irritábilis Bél Szindróma) és CFS-ben szenvedő betegek microbiomját vizsgálták. Ez a kutatás az elsők közt keresi az összefüggést a microbiom, a CFS és az IBS között.  50 pácienst és 50 kontrollt vizsgáltak a kutatás során. Tesztelték a baktérium fajokat a székletben és az immunmolekulákat a vérmintákban.

Megfigyeléseik alapján:

  • Faecalibacterium, Roseburia, Dorea, Coprococcus, Clostridium, Ruminococcus, Coprobacillus jellemzőek voltak a krónikus fáradtság szindrómás betegekben, ami elősegítheti későbbiekben a diagnosztikát.
  • Megnövekedett mennyiségű Alistepes, csökkent Faecalibacterium  szint volt a legjellemzőbb biomarker a CFS betegeknek, akik IBS-el is rendelkeztek, amíg a megnövekedett Bacteroides és csökkent Bacteroides vulgatus volt a legjellemzőbb biomarker CFS-re IBS nélkül.
  • A CFS csoport bélbaktériumainak más volt az anyagcseréje, mint az egészséges kontrollcsoportnak.
  • A CFS csoportban a tünetek mért erőssége (fáradtság és fájdalom) korrelált a különböző baktérium típusok bőségével és azok anyagcsere útjaival.
  • Nem találtak elváltozást az immunmarkerekben, de egy korábbi kutatás szerint  csak a betegség korai stádiumában látható az elváltozás.

Nagy-Szakál Dorottya szerint a baktériumok különböző összetétele, illetve azok metabolikus zavara összefüggésben állhat a betegség súlyosságával. W. Ian Lipkin,  a Fertőzés és Immunológia Központ igazgatója és a John Snow epidemiológia professzor szerint a mikrobiom összetételével valószínűsíthető, hogy a krónikus fáradtság szindrómának elkülöníthető altípusait alakíthatják ki, ami segíthet a betegség különféle manifesztációi között. Az IBS-hez hasonlóan a  krónikus fáradtság szindróma ilyen jellegű kutatása is segíthet megérteni az összefüggést a bél és az agy kölcsönös kapcsolatáról. Azonosítva az adott baktériumokat, egy lépéssel közelebb kerülünk a pontosabb diagnózishoz és a célzott terápiához.

Forrás: Eurekalert.org