Nemcsak antibiotikumok befolyásolják a humán mikrobiom összetételét

Diavitas Életmód Program logó
2018 március 29. Diavitas Magazin

A Nature legutóbbi számában közölt tanulmány ismét a gyógyszerek szerepével foglalkozik: több mint 200, nem antibiotikus hatású gyógyszer gátolja a mikrobiom részét képező bakteriális fajok növekedését.

Az antibiotikumokról közismert, hogy bélflóra károsító hatásúak, viszont az Európai Biológiai Laboratóriumban (EMBL) végzett legújabb kísérletek kimutatták, hogy 200-nál is több olyan nem-antibiotikus gyógyszer (gyulladáscsökkentők, antipszichotikumok, stb) van forgalomban, amelyek változást idéznek elő az emberi mikrobiomban.

A kutatók a mikrobák, pontosabban 38 bélbaktérium faj nem-antibiotikumokkal szembeni viselkedését vizsgálták kísérletes körülmények között. A vizsgálat során közel 1200 gyógyszert egyedileg teszteltek, melyeknek negyedéről bizonyosodott be, hogy gátolják a bélbaktériumok növekedését és megzavarják működésüket. „Ez sokkal több, mint amire számítottunk” – mondta Anastasios Typas, az EMBL munkatársa.

Rámutatnak azonban, hogy ezeket a hatásokat nem a bélben mérték, és nem ezek nem feltétlenül ártalmasak. A bél-baktériumfajok arányainak eltolódása hozzájárul a gyógyszerek mellékhatásainak alakulásához, de ugyanúgy része lehet a gyógyulás folyamatának” – állította Peer Bork.

A kutatók olyan kapcsolatrendszert is találtak a baktériumfajok és az antibiotikum-rezisztens fajok között, melyeket nem érintettek a vizsgálat gyógyszerek, felvetve annak a lehetőségét, hogy ezek hozzájárulnak az antibiotikum-rezisztenciához, „ami világszerte komoly egészségügyi kockázatot jelent”-emelte ki Kiran R. Patil az EMBL munkatársa.

gyógyszerek

(Extensive impact of non-antibiotic drugs on human gut bacteria. Nature. 2018 Mar 19. doi: 10.1038/nature25979. )