Széklet Transzplantáció Colitisben

Diavitas Életmód Program logó
2019 január 25. Diavitas Magazin

A széklet transzplantáció új perspektívát nyitott visszatérő vagy rezisztens Clostridium difficile által okozott életveszélyes hasmenések kezelésében.  Colitis Ulcerosára illetve gyulladásos bélbetegségekben ugyanakkor eddig kevés és egymásnak ellentmondó adatok álltak eddig rendelkezésre.

Egy új klinikai vizsgálat frissen közzétett adatai szerint ugyanakkor a betegek egyharmadánál értek el sikeres javulást.

A vizsgálatok során a széklet-transzplantáció hatékonysága vegyes eredményeket mutatott.

Az aerob, vagyis oxigéndús közegben előkészített, gazdag mikroba közösséggel rendelkező széklet-implantátumok nem minden esetben érték el a kívánt eredményt, mivel a vastagbélben élő mikroorganizmusok legtöbb faja anaerob, és az oxigén jelenléte az előkészítés során megölheti azokat a fajokat, amelyek a gyulladás elfojtására lennének hivatottak.

Clostridium difficile

Samuel P. Costello és munkatársai az ausztráliai Adelaide Medical School táplálkozási, gyomor- és bélrendszeri megbetegedések központjában vizsgálták a kombinált, tehát aerob és anaerob készítmények rövid távú eredményességét a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésében.

2013 és 2016 között mintegy 80, enyhe és közepes fokú fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegnél végeztek széklet-transzplantációt, majd 8 héten át értékelték a székletmintákat. Ezt követően a betegeket még három évig nyomon követték, székletüket értékelve.

A széklet-transzplantációra reagáló résztvevők 42%-ánál 12 hónapon át tünetmentes állapotot értek el, másoknál azonban súlyos mellékhatásként jelentkezett a gyulladásos colitis és a C. difficile fertőzés, amelyeket a tüdőgyulladás és a colectomia előjeleként tartanak számon.

Ezen túlmenően, a széklet-transzplantáción átesett betegek 11% -ára  szteroidmentes remisszió volt jellemző, azaz olyan állapot, amikor a betegség időlegesen nyugalmi (tünetmentes) fázisba került.

 

Megismerné bélflórája összetételét? Már hazánkban is elérhető a székletgenomikai vizsgálat, melynek segítségével átfogó képet kaphatunk a bennünk élő baktériumok fajgazdagságáról, ill ezek egészséges vagy kóros arányairól, amit ma már számos gyakori betegség okaként azonosítottak.

 

Medscape – 2019 01.15.