Programunk

Egészséges mikrobiom, egészséges szervezet

Az egészséges flóra megváltozása, a mikrobiom-szervezet kapcsolat egyensúlyának felborulása számos betegség kialakulásához vezethet. Célunk, hogy mikrobiom tesztek révén ezt az állapotot felismerjük, és személyre szabott diétás és életviteli tanácsadás, valamint a megvalósítás során nyújtott támogatás révén segítsük a normál mikrobiom helyreállítását, így az egészség újjáépítését.

Kiknek ajánljuk?

Jóllehet jelenleg még nincs olyan indikáció, melyben FDA ajánlás alapján elvégzendő a teszt, mégis az alábbi panaszok, betegségek esetén felmerül, hogy a kóros mikrobiom szerepet játszik adott állapot kialakulásában. Ilyenkor ajánlott a mikrobiomteszt elvégzése, hogy annak eredménye alapján szakembereink segítségével, személyre szabott életmód terápiával újjáépítsük az egészséges flórát, így visszanyerhesse egészségét.

 • Emésztési zavarok

 • Túlsúly

 • Magas vérnyomás

 • Cukorbetegség

 • Zsírmáj

 • Ízületi gyulladás

 • Asztma

Ha bármi kérdése van, vagy bizonytalan, hogy Önnek hasznos lenne-e a mikrobiom tesztet elvégezni, lépjen kapcsolatba velünk!

Hogyan segítünk?

A Diavitas Program egy komplex egészségmegőrző program, mely a mikrobiom helyreállításán keresztül, egy életmód program révén segít pácienseinknek. Ennek első lépése minden esetben egy állapotfelmérés, diétás és életmódbeli szokások megismerése mellett labor vagy egyéb diagnosztikai eljárások révén az egészségi állapot felmérése. Ennek eredményei alapján, amennyiben szakembereink szükségesnek látják, javasoljuk a mikrobiom teszt elvégzését.

A MIKROBIOM TESZT

A teszt eredményei alapján célzott, személyre szabott tanácsadást adunk, mely kiterjed diétás és életmódbeli változtatásokra. Ezt követően a mobiltelefonos applikációval történő nyomonkövetés, valamint pácienseinkkel történő konzultációk révén segítjük a Diavitas Program megvalósítását.

Az egészség újjáépítése

A Diavita Életmód Program célja a normál mikrobiom helyreállítása, ezáltal az egészség újjáépítése, megőrzése. Az Életmód Program három pillérre épül: helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás, alváshigiénia. A három pillér együtt képes biztosítani az egészséges mikrobiom fenntartását.

Táplálkozás

A táplálkozás közvetlen hatással van a mikrobiomra. Alapvetően vegán étrend esetén a rostbontó baktériumok, vöröshúsban gazdag táplálkozás esetén pedig az epesav-tűrő baktériumok mennyisége emelkedik meg. A mikrobiom változásával párhuzamosan változik egyes betegségek kialakulásának kockázata.

Rendszeres mozgás

Közismert, hogy a rendszeres testmozgás elengedhetetlen része az egészséges életmódnak. Ma már bizonyított tény, hogy a testmozgás pozitív hatással van a mikrobiomra: növekszik a fajgazdagság, és emelkedik azon baktériumok aránya, melyek pozitív hatással vannak a szervezet anyagcseréjére, így csökkentve az elhízás és egyéb szövődmények kockázatát.

Alvás

A mikrobiom és alváshigiénia kétirányú kapcsolatát legújabb tudományos eredmények igazolják. Ennek megfelelően nem csak az alvásminőség hat a mikrobiom összetételére, de a kóros összetételű mikrobiom is kihat az alvás minőségére, mennyiségére. Megfelelő alváshigiénia esetén emelkedik azon baktériumok aránya, melyek segítik a kognitív funkciót.

Mit tartalmaz a DiaVitas életmódprogram?

 1. 1

  Orvosi és dietetikusi konzultáció

 2. 2

  Széklet, vagy egyéb mikrobiom teszt (szükség esetén)

 3. 3

  Teszt orvosi kielemzése

 4. 4

  Dietetikus és orvos által nyújtott életmód tanácsadás

 5. 5

  Külön applikáció az étrend és mozgás vezetésére recept ötletekkel

 6. 6

  Az életmódváltást követő kontroll az egészségi állapotban bekövetkezett változásokról

 7. 7

  Iránymutatás a továbbiakra, ha szükséges, kontrollvizsgálatok elvégzése

Gyakori kérdések

Hol érhető el a program?

A DiaVitas program az alábbi helyeken érhető el:

 • Cityzen Egészségközpont
 • Istenhegyi Klinika
 • Privátgastro Carpe DM Kft

Hogyan készüljek az első konzultációra?

Ahhoz, hogy a legtöbbet tudjuk nyújtani, készítse össze a szedett gyógyszerek listáját, az eddigi laborleleteit és zárójelentéseit. A konzultációt megkönnyíti az is, ha egy étkezési naplót is hoz magával az előző pár napról.

Kik dolgoznak a beteg gyógyulásáért a DiaVitas programban?

A páciensek gyógyítása érdekében a megfelelő teamet állítottuk össze. A csapatban van gasztroenteorológus, ha betegsége megkívánja egyéb szakorvos, dietetikus, mikrobiológus, szükség esetén edző is.

Hogy néz ki egy DiaVitas konzultáció?

A konzultáció első részében egy dietetikus felveszi az anamnézisét és megbeszélik a diétás teendőket. A második részben egy gasztroenteorológussal egyeztet a szükséges vizsgálatokról és kezelésekről.

Miért nem rögtön az orvos fogad?

Ahhoz, hogy a kezelése teljes legyen, a dietetikusnak is szükséges ismernie a kórelőzményét a teljes körű tanácsadáshoz. Továbbá az orvosnak a kész anamnézis mellett több ideje lesz a betegre.

Mi a gasztroenterológus szerepe a programban?

A gasztroenteorlógus biztosítja azt az szakorvosi hátteret, amelyre minden betegeket ellátó intézményben szükség van.

Mi a dietetikus szerepe a programban?

A dietetikus segít a megfelelő étrend összeállításában, ami elengedhetetlen a megfelelő bélflóra kialakításában.

Miért egyedi az Diavitas Életmódprogram?

A DiaVitas életmódprogram a bél mikrobiom helyreállításán alapszik, amely által a betegséget, a kiváltó okot gyógyítja, nem pedig a tüneteket.

Miért érdemes az Életmódprogram elemeivel egyszerre foglalkozni?

Mert a mikrobiom, így az egészsége helyreállítása nem lehet teljes, ha az életmódváltásból a helyes táplálkozás, a rendszeres mozgás vagy megfelelő alvás valamelyike kimarad. Kifejezetten jelentős még az alkohol és a dohányzás szigorú kerülése.

Milyen előkészületek szükségesek a mintavétel előtt?

A mikrobiom teszt előtt hat hétig nem szabad probiotikumot, vagy antibiotikumot szedni. Alkoholt előtte egy héttel ne igyon.

Hogy kell kezelni a mintát?

A levett mintát nem szükséges hűteni, de óvni kell sugárzó hőtől, vagy fagytól.

Mennyi idő alatt érkezik meg az eredmény?

A teszt eredménye egy hónap alatt készül el.

Milyen úton kapom meg az eredményt?

Az eredmény megkapásához, kérjük, regisztráljon az applikációban, így azon keresztül tudjuk elküldeni a mikrobiom teszt eredményét.

Gyerekek számára is végezhető-e a teszt?

Igen, a teszt gyerekek számára is fontos jelentőséggel bír, ha az orvos javasolja.

Gyulladásos bélbetegség esetén mikor nem érdemes tesztet csinálni?

Ajánlott megvárni a fellángolás elmúlását a mintavételhez, hogy az eredmény jól értelmezhető legyen.

Hogyan tudok érdeklődni vagy kérdezni?

Az info@diavitas.com email címen, illetve a Milyen gyakran szükséges kontrollra mennem? számon szívesen állunk rendelkezésére.

Milyen gyakran szükséges kontrollra mennem?

A legközelebbi kontroll szükségét az orvos személyre szabottan mondja meg. Általában az előírt vizsgálatok elkészítése után érdemes jelentkezni lelet konzultációra.

Kaphatok valamilyen receptgyűjteményt a diétához?

Az ingyenesen letölthető applikációnkban számos diétába illeszthető recept áll rendelkezésére.

Miért nem elég probiotikumot szedni?

A probiotikumokkal egyszerűbb a bevinni a pozitív hatásokkal rendelkező baktériumokat, de helytelen életmód mellett azok megtapadása és elterjedése nem lehetséges.

Diavitas applikáció

A Diavitas applikáció az Életmód Program megvalósítását támogató mobil applikáció. Célja, hogy a felhasználók által rögzített adatok alapján szakembereink nyomon követhessék a diétás és életmódbeli tanácsok megvalósítását. Az applikációnak köszönhetően szakembereink visszajelzést adhatnak a felhasználóknak, így növelve a beteggondozás hatékonyságát. Az applikáció ugyancsak lehetőséget nyújt a felhasználóknak, hogy maguk is kövessék a Diavitas Program teljesülésével párhuzamosan az élettani paraméterek változását. Így az applikáció fontos eszköze a hatékony egészségmegőrzésnek, az Életmód Program megvalósításának.

Az applikáció három modulból áll:

 • Étrend modul
 • Fizikai aktivitás modul
 • Egészség modul