A túlsúly veszélyesebb a dohányzásnál

Diavitas Életmód Program logó
2018 szeptember 28. Diavitas Magazin

Az angliai Rákkutató Intézet a Cancer Research UK legújabb kutatási eredményei alapján a rákos megbetegedések a nőknél 12%-ban függenek össze a dohányzással és 7%-ban az elhízással vagy túlsúllyal. Mivel az elmúlt években a dohányzás az elhízással szemben csökkenő tendenciát mutat, 2043-ra már az elhízás jelentheti a legnagyobb veszélyt a rák kialakulása tekintetében – adta hírül a Health Europa. A férfiaknál csupán azért mások a mutatók, mert a férfiak jóval nagyobb arányban dohányoznak, mint a nők.

 A kutatási jelentés beszámol az olyan, a dohányzáshoz kapcsolható rákos megbetegedésekről, mint az akut myeloid leukémia, a méhnyak-, a hasnyálmirigy-, a tüdő-, a húgyhólyag-, a bél- és  gyomorrák, valamint az elhízást követő rákos megbetegedések, melyek közé tartozik a bél-, az epehólyag-, a vese-, a máj-, az emlő-, a petefészek- és a pajzsmirigyrák.

cigaretta és elhízás

Linda Bauld professzor asszony, a Cancer Research UK prevenciós szakértője „azonnali cselekvésre”, szólított fel a fiatalokat érintő kóros elhízást illetően. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt évtizedben a gyermekkori elhízás szintje Angliában is jelentősen megnőtt, ezért kiemelendőnek tartja a rák és az elhízás kapcsolatát, és a gyermekek védelmére irányuló intézkedéseket szorgalmazza.

Prof. Bauld elismerően nyilatkozott az elmúlt évtizedekben történő, a dohányzás visszaszorítására irányuló törekvésekről, a dohánytermékeket sújtó erős adópolitikai intézkedésekről, a dohánytermékek eltávolításáról és a dohányzás tilalmáról a beltéri nyilvános helyeken. Úgy véli, „még mindig többet kellene tennünk az emberek dohányzásról való leszokásáért… Úgy kell eljárnunk, hogy visszaszorítsuk a tömegek rákos megbetegedését, és biztosítsuk, hogy ez a vetület soha ne váljon többé valósággá.”

A  kóros elhízás okainak feltárására ma már korszerű vizsgálati módszerek állnak rendelkezésre. Már hazánkban is elérhető a székletgenomikai vizsgálat, amely alapján teljes képet kaphatunk a bélflóránk mikrobiális összetételéről, lehetőséget adva a korrekcióra és a gyógyulásra.

 

2018 szept.24.

Health Europa