Az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos szintje

Diavitas Életmód Program logó
2019 május 05. Diavitas Magazin

 

Hetente egy üveg bor fogyasztása ugyanúgy növeli a daganatok kialakulásának kockázatát, mint heti 5-10 szál cigaretta elszívása – közölte nemrég a Medscape Medical News egyik tanulmánya.
Nők esetében egy üveg bor fogyasztása hetente ugyanúgy növeli a daganat kockázatot, mint 10 szál cigaretta elszívása hetente, férfiak esetében ez 5 szál cigaretta.


Számos tanulmány jelent meg a cigaretta és az alkohol daganatkeltő hatásairól, de egy kutatás sem vizsgálta együttesen a két tényezőt. Korábbi epidemiológiai vizsgálatok adatait használták fel a számításhoz. A cigaretta egyenértékét elsősorban az alkohol és a rák közötti kockázat közvéleményben való tudatosságának növelésére használták. A társadalom az alkoholt a májbetegségekkel társítja, de azzal nincsenek tisztában, hogy az ötödik vezető ok a daganat kialakulásában, és hogy az alkoholfogyasztás sok országban folyamatosan nő.

A tanulmányt 2 független szakértő is véleményezte. Egy washingtoni rákkutató intézet szakembere szerint a nyilvánosság számára nem hasznos összehasonlítani a két adatot, ugyanis a dohányzás daganatkeltő hatásmechanizmusa ismert és világos tény, azonban az alkohol szerepe nem ennyire egyértelmű. Egy közegészségügyi szakértő szerint, mivel már több alkalommal próbálták összehasonlítani a két kockázatot, ezért fontos ez a tanulmány. Hozzá kell tenni, hogy nem cél, hogy az embereket megijesszék a cikk szerzői, illetve nem akarják egyenértékűvé tenni a mérsékelt alkoholfogyasztást a dohányzással. A tanulmány elkülönítve vizsgálta a daganat kockázatot, azonban az alkohol más egészségügyi problémákat is okoz, amit figyelembe kell venni.


“Már egy üveg bor is növeli a kockázatot”


Ebben a tanulmányban vizsgálták külön a mérsékelt alkoholfogyasztás és a dohányzás okozta daganat kialakulásának kockázatát. A szerzők az Cancer Research adatait használták fel, hogy kiszámítsák, hetente 10 egységnyi alkohol vagy 10 cigaretta jelent-e nagyobb kockázatot. Az alkoholnak és dohánynak tulajdonított csoportokat kivonták az alkoholfogyasztással és a dohányzással összefüggő daganat kialakulásával kapcsolatos kockázatokból annak érdekében, hogy megbecsüljék az alkoholfogyasztók, de nemdohányzók kockázatát. Ezt megszorozta a 10 egység alkoholfogyasztás vagy 10 cigaretta egy héten történő fogyasztásának relatív kockázata, és egyre növekvő használatuk. Eredményeik alapján 1% volt a kockázat nemdohányzó férfiak körében és 1.4% nemdohányzó nők körében az alkoholfogyasztás okozta daganatkockázat. Ez azt jelenti, hogy ha 1000 férfi és 1000 nő fogyaszt hetente 1 üveg bort, akkor ebből 10 férfi és 14 nő lesz daganatos.
Férfiak esetében a gyomor- és bélrendszeri daganatok esélyét növelte, míg a nőknél az emlődaganat kialakulásának kockázatát emelte. A szerzők hangsúlyozták, hogy ez nagyon fontos megállapítás volt, hiszen a dohányzás szintén tudja növelni az emésztőrendszeri daganatok kockázatát, de az emlődaganat kialakulásának esélyét nem.

A következő adat, amit vizsgáltak, az a rizikó százalékos növekedése volt heti 10 szál cigaretta vagy 10 egység alkohol fogyasztása esetén. Ez azt mutatta, hogy férfiaknál a dohányzás esetén 2.1%, alkohol esetén 1%, míg nők esetében ez 1.5% volt a cigaretta és 1.4% alkohol esetén, mivel nőknél az emlődaganat kockázatát részben az alkohol okozza.
Nem meglepő, hogy az alkoholfogyasztás növekedésével, nőtt a daganat kockázata is. 3 palack bor fogyasztása, vagy napi körülbelül fél üveg férfiak esetén 1,9%-al növelte, nők esetében 3.6%-al növelte a rizikót, vagyis 1000 férfiből 19 férfinak, és 1000 nőből 36 nőnek jelent daganatos betegséget. Ugyanez a százalékos kockázat férfiak esetében 8 cigaretta, nők esetében 23 szál cigaretta elszívása esetén. Most már bizonyíték van arra, hogy a kis mennyiségű rendszeres alkoholfogyasztás nem jótékony.

A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége, World Cancer Research Fund és az Amerikai Rákkutató Intézet mind kijelentette, hogy nincs biztonságos szintje az alkoholfogyasztásnak, ami az Egyesült Királyság tudatos fogyasztói irányelvek módosításához vezetett, így 2016-ban kijelentették, hogy nincs olyan szintje az alkoholfogyasztásnak, ami teljesen biztonságos.

Alkohol és a szívünk


Bár számos szakirodalom szerint, az alkoholnak védő hatása van a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, a mechanizmus nem világos, és lehetnek más magyarázatok is a jelenségre. Még ha ténylegesen létezik ez a védőhatás, körülbelül 200 egyéb dolognak növeli az alkohol a rizikóját, amelyből egy az maga a daganat. Fontos megjegyezni, hogy kis mennyiségű alkohol fogyasztása alacsony rizikóval jár. Hasonló a helyzet a védő szerepét tekintve, vagyis nagyon alacsony szinten fordulhat elő. Fontos a megfelelő kommunikáció a közvélemény felé, ha az alkoholfogyasztás kockázatát a cigaretta elszívásával tesszük egyenlővé.
Fontos hangsúlyozni, hogy bár ezek az adatok tényleges összehasonlításon alapszanak, ezek népegészségügyi kockázatok, vagyis a rizikó egyénenként változhat. De ha valaki egyszerre fogyaszt alkoholt és dohányzik is, nagyobb a daganat kockázata, mint maga az addikció.

Míg a dohányzás egészségügyi kockázatai jól megalapozottak és a lakosság széles körében ismert, más a helyzet az alkohollal, különösen a daganattal való összefüggés tekintetében. Annak ellenére, hogy több tanulmány alátámasztja, hogy az alkohol rizikótényező több rosszindulatú megbetegedés esetén is, a közvélemény ismerete ezügyben alacsony. Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság által készített 2017-es felmérésben például az amerikaiak 70% -a nem ismerte el az alkoholt fogyasztását rák kockázati tényezőként, amint azt a Medscape Medical News korábban közölte.