Fogalmak, minden ami cukorbetegség

Diavitas Életmód Program logó
2014 november 17. Diavitas Magazin

1-es típusú diabetes

A cukorbetegség egyik alosztálya amelyben kimutathatóak a hasnyálmirigy β-sejtjei ellen termelt autoantitestek. Autoimmun folyamat áll a háttérben (a szervezet immunrendszere megtámadja es véglegesen kiírtja a pancreas β-sejtjeit). Az összes cukorbetegség 10%-a, (gyakorlatilag) a régi elnevezése IDDM (inzulin dependens diabetes mellitus).

2-es típusú diabetes
A cukorbetegség egy alosztálya amelyet az autoantitestek hiánya jellemez (nincs jelen a cukorbetegséggel összefüggő autoimmun folyamat). A folyamat a béta-sejtek működési zavarára és/vagy a test inzulinérzékenységének romlására vezethető vissza. Az összes cukorbetegség 90%-át teszi ki, régi elnevezése (gyakorlatilag) NIDDM (nem inzulindependens diabetes mellitus).

50:50 insulin

Előkevert insulin, mely 50 százalék nyújtott hatású (NPH – protaminhoz kötött) insulin és 50 százalék  gyors hatású (reguláris) inzulin keveréke.

70:30 insulin
Előkevert insulin, 70 százaléka nyújtott hatású (NPH – protaminhoz kötött) insulin és 30 százalék  gyors hatású (reguláris) insulin keveréke

 Acarbose

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (oralis antidiabeticum). Az α-glucosidase gátlók csoportjába tartozik.

ACE-gátló

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egy csoportja. Az angiotenzin konvertáló enzimeket blokkolja. Elsőként választandó gyógyszercsoport a magas vérnyomás betegség kezelésében

Aceszulfám-kálium (aceszulfám-K)

Energiamentes édesítőszer. E950.

Acetohexamid

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (oralis antidiabeticum). A sulfanylureák csoportjába tartozik. Magyarországon nem elérhető.

Adhezív kapszulítisz (Adhesiv capsulitis)

A vállnak a diabétesszel kapcsolatos betegsége, amely fájdalommal és beszűkült mozgástartománnyal jár.

Agyvérzés

A stroke egyik formája. Agyvérzés esetén az agykoponyában található erek folytonossága megszakad. A keletkezett vérzés súlyosságától függően visszafordíthatatlan agykárosodáshoz, vagy akár halálhoz is vezethet.

Akut

Olyas kórfolyamatnak a leírása, ami hirtelen következik be és gyors lefolyású, szemben a krónikus folyamatokkal.

Akut miokardiális infarktus – szívinfarktus (Acut myocardialis infarctus)

A szív vérellátásának hirtelen kialakult zavara (szívroham). Legtöbbször a szív vérellátását biztosító koszorúereken kialakult zsír dús lerakódás (plakk) megrepedése és a repedt plakk körül percek alatt kialakult vérrög, és az ezt követő koszorúér-elzáródás okozza. Friss infarktus esetén két órán belül indokolt szív katéteres beavatkozás (kórházban). Életveszélyes állapot, az infarktust követően hirtelen szívhalál léphet fel.

Alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL)

Egy lipidekből (zsírokból) és fehérjékből álló részecske, amely a koleszterin szállításában vesz részt.

Albuminuria

Olyan állapot, amelyben a vizeletben a normál mennyiségnél több albuminnak nevezett fehérje van. Az albuminuria nephropathia (vesebetegség) jele lehet.

Alfa-glükozidáz gátló (α-glucosidase)

A szájon át szedendő cukorbetegség elleni szerek (oralis antidiabeticumok) egy csoportja. A gyomor-bélrendszerben jelen lévő α-glucosidase enzimeket blokkolja, amelyek a komplex szénhidrátok emésztésében vesznek részt. A komplex szénhidrátok lassabb emésztésének köszönhetően (komplex szénhidrátokban gazdag) étkezés után egyenletesebb vércukorszint várható.

Alfa-sejt (α-sejt)

Egy sejttípus a hasnyálmirigyben. α-sejtek termelik és szabadítják fel a glukagon nevű hormont. Az α-sejtek érzékelik a túl alacsonnyá vált vércukorszintet, és ezután elkezdenek glukagont termelni (percek alatt). Az általuk termelt glukagon a véráramon keresztül a májat elérve a májsejteket glükóz kiválasztására serkenti, ezzel megemelve a vércukorszintet.

Amiotrófia (Amyotrophia)

A neuropathia egy típusa, ami fájdalommal, gyengeséggel és izomsorvadással jár.

Anémia (Anaemia)

Vérszegénység. Az alacsony vörösvértestszám, és a következményes alacsony oxigénszállító hemoglobin miatt szédülés, fáradtság léphet fel.

Angiopathia

Az erek (vénák, artériák, kapillárisok), degeneratív megbetegedése.

Angiotenzin receptor blokkoló (ARB)

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egy csoportja. Az ACE-gátló szerekhez hasonló mechanizmussal hat. Mellékhatásként jóval ritkábban fordul elő köhögés az ACE-gátló szerekhez viszonyítva, viszont kevesebb bizonyíték áll rendelkezésre az előnyös hatásairól.

Antitestek

Az immunrendszer részét képező fehérjék, amelyek a testidegen anyagokat, körokozókat ismerik fel, és semlegesítik. Lásd még: autoantitestek.

Anyagcsere (Metabolizmus)

Az élethez szükséges kémiai folyamatok összessége. Mindennapi értelemben a táplálék emésztését és ürítését, a vele felvett energia hasznosítását és tárolását jelenti.

Artéria

Nagy vérér, vagy verőér, amely az oxigénben dús vért szállítja a szívből a test szöveteihez.

Aszpart inzulin (Aspart insulin )

Gyors hatástartamú inzulin.  A beadást követően az inzulinválasz 5-15 perc után alakul ki es 3-4 óráig áll fenn.

Aszpartám (Aspartam)

Energiamentes édesítőszer. E951. Mivel a többek között fenil-alaninra bomlik, fenilketonúriában (veleszületett anyagcsere betegség) kerülendő. Piacra kerülése óta számos megalapozatlan vagy rosszul megalapozott vád látott napvilágot az aszpartám biztonságosságával kapcsolatban, de kimerítő vizsgálatok alapján elmondható hogy fogyasztása nem jár káros következményekkel.

Ateroszklerózis (Atherosclerosis)

Érelmeszesedés. A test nagy artériáinak és közepes méretű ereinek szűkülete, vagy elmeszesedése, rugalmasságuk elvesztése. Az érelmeszesedés jelentősen emeli az agyvérzés, szívroham, veseproblémák kockázatát.

Autoimmun betegség

A szervezet immunrendszerének rendellenessége, amely során az immunrendszer megtámadja a szervezet saját szöveteit, struktúráit.

Autonóm neuropátia (Autonom neuropathia)

Egy olyan típusú neuropathia (idegkárosodás) mely az idegrendszer vegetatív (autonóm, akarattal nem befolyásolható) részét érinti, problémát okozva ezzel a szívritmus szabályozásban, vérnyomásszabályozásban, a vizelettartási képességben és a merevesésben.

β-sejt

Inzulintermelő sejt. A béta-sejtek a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben találhatók.

Bazális ráta

Az inzulinpumpás kezelés során a reguláris inzulin folyamatos adagolásának mértéke.

Biguanid

A szájon át szedendő cukorbetegség elleni szerek (oralis antidiabeticumok) egy csoportja. Elsőként választandó szer 2-es típusú cukorbetegségben, és alkalmazható 1-es típusú cukorbetegségben is. Javítja az inzulinérzékenységet, és módosítja a máj glükóz kiválasztását. Magyarországon a metformin hatóanyag van forgalomban.

Bólus (Bolus)

Gyorsan és nem szájon keresztül beadott gyógyszer. Inzulinterápia kapcsán az étkezés előtt beadott gyors vagy rövid hatású inzulint hívják bolus inzulinnak.

Cerebrovaszkuláris betegség (Cerebrovascularis)

Az agyban lévő erek károsodása következtében (hirtelen) kialakuló betegség. A stroke szinonimája.

C-peptid

“Összekötő peptid,” egy anyag ,melyet a hasnyálmirigy bocsát a véráramba az inzulinnal egyenlő mennyiségben. Lásd még: inzulin.

Cukor

A szénhidrátok egy csoportja (monoszaccharidok és diszaccharidok), az összetett szénhidrátok alkotóeleme. A táplálékként elfogyasztott cukrok energiatartalma 4,2 kcal/g. Ma már egyértelműen kijelenthető, hogy a főzés, konyhatechnika révén az ételhez hozzáadott cukrok károsan befolyásolják az anyagcserét.

Cukoralkoholok

Más néven poliolok. Egyszerű cukrokhoz hasonló vegyületek, amelyek kalóriatartalma valamivel kisebb a kristálycukorénál (kb. 2 kcal/g). Ilyen vegyület például az erythritol, izomalt, laktitol, maltitol, mannitol, szorbitol, glycerol.

Csarkó-láb (Charcot-láb)

A diabeteses neuropathia kapcsán kialakuló állapot, amelyben a láb bizonyos ízületei deformálódnak, és a láb alakja, statikája megváltozik, kóros nyomáspontok jönnek létre a lábon.

Csúszó skála

Az inzulinterápia egy fajtája, amikor a beteg nem alkalmaz bázis inzulint, hanem az aktuális vércukorszint alapján választja meg a kívánt inzulindózist.

Tágabb értelemben a beteg a bázis inzulindózist a reggeli vércukorszint és az étkezések utáni vércukorszint alapján egészíti ki rövid vagy gyors hatású inzulinadagokkal.

Dextróz (Dextrose)

Lásd: glükóz.

Diabeteses ketoacidózis (DKA)

Sürgősségi állapot, amelyet a szervezet sav-bázis egyensúlyának eltolódása, és a ketózis jellemez. Elhanyagolt, vagy fel nem ismert cukorbetegségben fordul elő, halálozása kb. 4%.

Diabetogén

Olyan folyamat amely a diabetes kialakulásának kockázatát növeli (pl. gyógyszermellékhatás, egészségtelen táplálkozás).

Diabetológus

Diabetesszel, cukorháztartással foglalkozó szakorvos.

Diabétesz inszipidusz  (Diabetes insipidus )

Fokozott szomjúságérzettel és fokozott vizeletürítéssel járó kórállapot. Nem a cukorháztartás rendellenessége. A háttérben áltatlában a hipfízis elégtelen vazopressin (hormon) termelése  vagy a vese rendellenessége áll. Az esetek egy részében a kórok ismeretlen.

Diabétesz mellitusz (Diabetes mellitus)

Cukorbetegség. A kifejezést először Thomas Willis használta 1675-ben. Tükörfordításban „mézédes húgyár”-ként fordítható, mivel a vércukorszint mérése előtti időkben a vizelet cukortartalmának kóstolással történő megállapításával diagnosztizálták.

Diagnózis

A részek jelentése „átfogó ismeret”, orvosi értelemben a fordítása „kórisme”. A beteg tünetei alapján betegség meghatározása.

Dialízis

Gépi művese-kezelés. Az eljárás és az állapot függvényétől naponta- pár naponta pár órás kezelés. Helyhez kötött eljárás a hemodialízis és a hemofiltráció, megfelelő együttműködőkészség és technikai feltételek mellett az ún. peritoneális dialízis otthon is elvégezhető.

Dietetikus

Egészségügyi szakember, aki táplálkozással kapcsolatos tanácsadással foglalkozik.

Düpülytren kontraktúra (Dupuytren contractura)

Általában diabeteshez társult állapot, amelyben a kéz inai és szalagjai megrövidülnek. Az állapot a kéz ujjainak görbülésével, az ujjak mozgásának beszűkülésével jár. Típusosan a gyűrűs- és a kisujjat érinti, majd a folyamat előrehaladtával a középső ujjra is ráterjed.

Ekszikózis (Exsiccosis)

Kiszáradás. Általában nagymértékű izzadás, ivási képtelenség, hányás vagy hasmenés talaján alakul ki. Tünetei lehetnek a besűrűsödött vagy nem termelődő vizelet, gyengeségérzés, alacsony vérnyomás. A testsúly 5%-át érintő folyadékvesztés 24 óra alatt helyreáll (megfelelő folyadékpótlás esetén). 20% feletti folyadékvesztés halálos.

Elektromiográfia – EMG (Electromyographia)

A harántcsíkolt izmok elektromos tevékenységét mérő eljárás. Az izmok elektromos ingerlése folytán kiváltott erőkifejtés, vagy az erőkifejtés során létrejött elektromos válasz segítségével vizsgálják az izmok és idegek állapotát.

Elhízás

Egészségtelenül nagy testtömeg. Az elhízás tényét klasszikusan a BMI alapján mondjuk ki, ha a BMI 30 feletti.

Előkevert (premix) inzulin

Két különböző inzulinkészítmény fix arányú oldata. Általában egy hosszú hatású inzulinkészítmény és rövid hatású inzulin keveréke. Magyarországon a lispro, aspart és humán inzulin kapható ilyen formában (minden esetben a hatóanyag egy bizonyos hányada protaminhoz kötött a lassabb felszívódás érdekében.

Endokrin mirigy

Belső elválasztású mirigy, váladékát a véráramba választja ki.

Endokrinológus

Az endokrin mirigyek működésével és betegségeivel foglalkozó szakorvos.

Enzim

A szervezet által termelt fehérje, mely egy kémiai reakciót segít elő (katalizál). (pl.: tripszin – fehérje bontása)

Euglycemia

Normális/kívánatos vércukorszint. Éhomi mérés esetén 6,1 mmol/l alatt (egyes ajánlások szerint 5,6 mmol/l alatt), étkezés után 7,8 mmol/l alatt.

Éhomi vércukorszint

Minimum 10 óra koplalást követő vércukorszint mérés. (Általában vacsora után reggel éhgyomorra történő mérés)

Fekély

A fekély egy, a kültakarót vagy gyomor-bélrendszert érintő hámhiány (bőrhiány). Mélyebb szöveteket is érinthet, extrém esetekben a csontig hatoló szövethiányról beszélünk. Cukorbetegség es krónikus vénás pangás során gyakrabban fordul elő a bőrön, kezelésében a megfelelő sebkezelés rendkívül fontos.

Felnőtt korban kialakuló diabetes

A 2. típusú diabetes korábbi megnevezése. Nem teljesen korrekt, mivel (egyre gyakrabban) megjelenhet gyermek- és fiatalkorban, továbbá (ritkán) 1.-es típusú diabetes is kialakulhat felnőttkorban.

Fotokuaguláció (Fotocoagulatió)

Lézersugárral végzett műtéti beavatkozás többek között retinopathia esetén. Az eljárás lényege, hogy a lézersugár kiégeti a retina előtt futó kóros érképleteket a látás megőrzése végett.

Fruktóz (Fructose)

Gyümölcscukor. Monoszaccharid, energiasűrűsége 4,2 kcal/g. Régebb cukorbetegeknek ajánlották a konyhacukor alternatívájaként, mivel fogyasztása nem serkenti az inzulin elválasztást, de ma a rendkívül előnytelen metabolikus hatásai miatt (nem raktározódik glikogénként, nagyobb arányban alakul át zsírrá) a fruktózzal készült élelmiszerek fogyasztását nem ajánljuk.

Fruktózamin teszt

A vizsgálat a vérben található fehérjék szintjét határozza meg, melyekhez glükóz kapcsolódott (egyes tesztek kizárólag az albumin telítettségét nézik). A glükóz fehérjekötődésének sebessége a vércukorszinttől függ, így a vizsgálat a megelőző 1-2 heti átlagos vércukorszintről ad információt. A teszt a HbA1c vizsgálat alternatívája, ha a vizsgált személyben a vörösvértestek – pontosabban a hemoglobin – élettartama jelentősen eltér az átlagostól.

Gangréna (Gangrena)

Üszkösödés. A vérellátás súlyos zavara folytán az érintett testrész (általában a lábfej, lábujjak) elhal. Érzés- és mozgáskiesés, feketedés, fájdalom jellemzi a folyamatot. Az üszkösödött terület rendkívül nagy fertőzésveszélyt jelent, ezért minél hamarabbi eltávolítása javasolt.

Gesztációs biabétesz mellitusz (Gestatiós diabetes mellitus)

A cukorbeteg terhes nők 90% gestatiós biabetes mellitusban szenved. Ez a kórforma a terhesség alatt kialakult diabetest jelenti, amelyet a jelenlegi ajánlások szerint a 24.-28. héten elvégzett OGTT teszttel szűrhetjük ki. A GDM folytán a macrosomia kockázata kb. 40%, és a szülés során előforduló komplikációk aránya is magasabb.  A GDM a terhesség során megváltozott hormonháztartással hozható összefüggésbe, és a terhesség befejeztét követően újraértékelést igényel, mivel az esetek egy részében a szénhidrát anyagcsere helyreáll, bár az érintett nők életük végéig fokozottabb kockázatnak vannak kitéve DM szempontjából.

Glargin-inzulin

Hosszú hatástartamú inzulin, hatása a beadást követő kb. 1 órától 24 óráig egyenletesen fennáll.

Glaukóma (Glaucoma)

Zöld hályog. A szem betegsége, látásromlással, látásvesztéssel járhat a látóideg károsodása révén általában a szembelnyomás növekedése miatt.

Glikémiás index (GI)

A glikémiás index azt fejezi ki, hogy standard mennyiségű élelmiszer azonos mennyiségű glükóz elfogyasztásához képest milyen mértékben emeli meg a vércukorszintet. A tiszta glükóz (szőlőcukor) GI-e 100. Bár az alacsonyabb GI-ű élelmiszerek kétségtelenül kedvezőbben befolyásolják a vércukorszintet, a GI nem veszi figyelembe az elfogyasztott mennyiséget, vagy a cukorbetegek eltérő anyagcsere-állapotát.

Glikogén

Összetett szénhidrát, állati (és emberi) izomban, májban található. Az állati szervezetek szénhidrátraktára.

Glimepiride

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (oralis antidiabeticum). A sulfanylureák csoportjába tartozik.

Glipizide

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (oralis antidiabeticum). A sulfanylureák csoportjába tartozik.

Glomeruláris filtrációs ráta (GFR)

A vese szűrőfunkcióját jellemző mutató. Mértékegysége ml/perc×m2. Egészséges emberben a GFR 90 ml/perc×m2 feletti.

Glomerulus

A vesében található érképlet (érgomolyag). Funkciója hasonlít egy szűrőéhez, a vérből a vérplazma egy jelentős részét szűrletté alakítja a vesében. (A szűrlet kb. 99%-a visszaszívódik, a maradék 1%-ból vizelet lesz).

 Glukagon (Glucagon)

A hasnyálmirigy által termelt hormon. Legfőbb hatásaként emeli a vércukorszintet. Gyógyszerként injekció formájában alkalmazható súlyos, nem inzulin túladagolás miatt jelentkező hipoglikémiában.

Glükóz

Szőlőcukor, vagy Dextróz.

Glükózúria (Glucosuria)

Glükóz jelenléte a vizeletben.

Gramm

Tömegmértékegység. A klasszikus definíció szerint 1 ml víz tömege. 

Gyors hatású inzulin

Más néven ultragyors hatású inzulin. Az inzulinkészítmények egy csoportja, a hatáskezdet a beadást követő 15 perc múlva jelentkezik és kb. 3-4 óráig áll fenn. Magyarországon a glulisine, lispro, és aspart insulin tartozik ebbe a csoportba.

Hajnal jelenség

Lásd: Somogyi hatás.

Hánimún időszak – nászutas időszak (Honeymoon időszak)

1-es típusú diabetes esetén megfigyelt jelenség, amikor a beteg az inzulinkezelés elkezdése után drámaian javul, mivel a még működő β-sejtek kevesebb igénybevételnek vannak kitéve. Sajnos átmeneti állapot, mivel az autoimmun folyamat továbbhaladása miatt a β-sejtek teljesen elhalnak.

Háttér retinopátia (retinopathia)

A retina olyan típusú károsodása, amelyet vérzés, folyadék felhalmozódása és az erek kóros kitágulása jellemez. A háttér retinopathia a diabeteses retinopathia egy korai szakaszának leírása. Egyszerű vagy non- proliferatív retinopátiának is nevezik.

HbA1C

Vérvizsgálat, amely jól tükrözi a vizsgált személy átlagos vércukorszintjét az elmúlt 2-3 hónapra visszamenőleg. A vizsgálat a vörösvértestek oxigénszállító vérfehérjéjére a hemoglobinra lerakódott cukor mennyiségét méri.

HDL cholesterin (high-density-lipoprotein koleszterin)

A HDL (lipoprotein) részecskékben található koleszterin szintje. A HDL a szövetekből a májba szállítja a koleszterint, ezért a magas HDL koleszterin szint a nagymértékű koleszterin „eltakarítást” jelzi. Alacsony szintje esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata.

Hiperglikémia (Hyperglycaemia)

Magas vércukorszint (6,9 mmol/l felett éhomi méréskor, 11,1 mmol/l bármely méréskor).

Hiperinzulinémia (Hyperinsulinaemia)

Emelkedett inzulinszint a vérben. Általában inzulinrezisztencia okozza, nagyon ritkán insulinoma.

Hiperlipidémia (Hyperlipidaemia)

A lipidek (cholesterin, triglicerid) kórosan magas szintje a vérplazmában. Általában 6.2 mmol/l összkoleszterinszint felett, 4,1 mmol/l LDL-koleszterinszint felett, vagy 1,7 mmol/l trigliceridszint felett beszélünk hyperlipidaemiáról.

Hiperozmoláris hiperglikémiás állapot – HHS (hyperosmolar hyperglycemic state)

A ketoacidózishoz hasonló állapot, amely során a vércukorszint napok-hetek alatt kirívóan magas értékeket ér el (akár 50-100 mmol/l), de ketontestek jelenléte nélkül. Ebben az állapotban a folyamat vagy akár a kezelés során a vérben lévő sók (ionok) szintje jelentősen megváltozik, és az ebből következő komplikációk miatt ennek az állapotnak a halálozása elérhet a 20%-ot.

Hipertónia (Hypertonia)

Tükörfordításban túlfeszítettséget jelent. Vérnyomás tekintetében magas vérnyomásos állapotot vagy magas vérnyomás betegséget jelent (általánosan 140/90 Hgmm vérnyomás felett). Magas vérnyomás betegség esetén az arteriák fala az ideálisnál nagyobb feszültségnek van kitéve. Évek alatt a kis- majd a nagyerek a folyamatos feszülés folytán károsodnak, jelentősen megnövelve a szív- és érrendszeri események rizikóját és potenciálisan megrövidítve a beteg életét.

Hipoglikémia  (Hipoglycaemia)

Alacsony vércukorszint. Egészséges egyénben 3,5 mmol/l érték alatti értékek esetén beszélünk hipoglycemiáról. Mivel a sejtek ideális cukorellátottsága az inzulinérzékenység függvénye, (rosszul beállított) cukorbetegek esetén ez az érték magasabb is lehet. Súlyos és kezeletlen esetben agykárosodáshoz, halálhoz vezethet.

Hipotenzió (Hipotensio)

Tükörfordításban alacsony feszültség. A mindennapi használatban alacsony vérnyomás.

Hosszú hatástartamú inzulin

Módosított hatástartamú inzulin, a beadást követően hatása kb. 1 óra alatt alakul ki, és a hatás 24h-ig egyenletesen fennáll. (detemir, glargine inzulin)

Inhalációs inzulin (Inhalációs insulin)

Nem injekció útján beadott inzulinkészítmény. 2006-ban jelent meg először a piacon Amerikában, de csak 2007 októberéig volt elérhető, mivel nem tett szert elegendő népszerűségre hogy a további gyártása költséghatékony legyen. 2014 júliusa óta elérhető egy hasonló készítmény Amerikában. Az eddigi készítmények csak a gyors hatású készítményeket váltják/váltották ki.

Inkontinencia (Incontinentia)

Vizelet- vagy széklettartó képesség hiánya.

Intenzív inzulinkezelés (ICT – intensive conservative therapy – intenzív konzervatív terápia)

Elsősorban 1-es típusú diabetesben alkalmazott kezelési séma, amelyben napi többszöri insulin injekciókra kerül sor az étkezéssel összehangoltan.

Intramuszkuláris injekció (Intramuscularis (im.)  injectio )

Izomba beadott injekció.

Immunrendszer

Azon sejtek és fehérjék összessége, amely a szervezet számára idegen anyagokat, kórokozókat távolítja el a szervezetből.

Immunszupresszió (Immunsupressio)

Az immunredszer aktivitásának csökkenése valamely szerzett vagy öröklött úton (pl. diabetes, HIV, SCID), vagy mesterségesen (pl. szervátültetések után, autoimmun betegségek során).

Impotencia (Impotentia)

Merevedési zavar férfiaknál.

Inzulin (Insulin)

A pancreasban található Langerhans-szigetek β-sejtjei által termelt fehérje természetű hormon (mivel a vérbe választódik ki). A termelése során proinsulinból képződik, amikor a proinsulin insulinra és C-peptidre hasad. A proinsulinból leváló hatástalan C-peptid így lehetőséget ad a szervezet saját insulin termelésének nyomon követésére. A kiválasztott insulin az insulinválasz során csökkenti a vércukorszintet.

Insulindependens diabetes mellitus (IDDM)

Az 1-es típusú diabetes egy régebbi elnevezése.

Inzulin egység

Az inzulinhatás alapján kidolgozott egység. Tömegtől függetlenül mindegyik inzulinkészítmény egy egysége (IU, international unit – nemzetközi egység, NE) ugyanolyan mértékű inzulinhatást vált ki különböző hatástartammal.

Inzulinóma (Insulinoma)

Egy rendkívül ritka daganatos betegség, amely során a pancreas β-sejtjei burjánzanak el, inzulin túltermelést és ezt követő hipoglikémiás epizódokat okozva.

Inzulin-pen – insulin adagoló toll (Insulin-pen)

Egy toll alakú fecskendő, amely pontos adagolású insulininjekciókat tesz lehetővé.

Inzulinpumpa-kezelés (Insulinpumpa-kezelés)

Folyamatos inzulinadagolást lehetővé tevő készülék. Általában gyors hatású inzulint fecskendez a szubkután szövetbe egy 2-4 naponta cserélendő kanál segítségével. A bejuttatott inzulin mértékét a beteg szabályozza önellenőrzés segítségével. Hazánkban 1-es típusú diabetes esetén jön szóba.

Inzulinreceptor (Insulinreceptor)

A sejtmembránban (sejt külső „falában”) található fehérjék, amelyek inzulinnal találkozva azt megkötik, és ezután más fehérjéket aktiválnak. A folyamat végén a sejtmembránban több új glükózt a sejtbe pumpáló fehérje képződik, és a sejt a vércukor egy részét magába juttatja.

Inzulinrezisztencia (Insulinresistentia)

Az inzulinrezisztencia az az állapot, amikor a szervezet az inzulinra a kívántnál kevésbé érzékenyen reagál (több inzulin szükséges a megfelelő inzulinválasz kiváltására). Összehasonlításképpen, amíg egy egészséges ember napi inzulintermelése 40 egység körül van, egy inzulinrezisztens egyén napi inzulintermelése meghaladhatja a 100 egységet.

Inzulinválasz (Insulinválasz)

Az inzulin által kiváltott reakció. Az insulin elsősorban az izom- és zsírsejteket cukor felvételére készteti, ezzel csökkentve a vércukorszintet, de számos más hatása is ismert. Összefoglalva az energia raktározását segíti elő, hatására nő a máj- és izom glikogénszintje, a zsírtermelés, a sejtek káliumfelvétele, csökkenti a zsírégetést. Egyéb hatásként megemlíthető, hogy a növeli a gyomorsavtermelést, és csökkenti a vérnyomást.

Invazív beavatkozás

Olyan vizsgálat amely során seb keletkezik, vagy a szájon ill. végbélen keresztül történik. Ilyen pl. a vércukorvizsgálat az ujj megszúrása vagy a vérvétel miatt.

Kallusz (Callus)

Bőrkeményedés.

Kalória

Az energia egysége (mindennapi értelemben az ételben található energia egy egysége). Klasszikus definíció szerint 1 kcal szükséges egy kilogramm folyékony víz 1 ˚C-szal történő felmelegítéséhez.  Rövidítése a cal (kis kalória), 1000 cal = 1 kcal (nagy kalória). A dietetikában a nagy kalóriát használják és nevezik kalóriának.

Kapilláris

Hajszálér, az emberi szervezetben található legkisebb értípus.

Kapszaicin (Capsaicin)

A csípős paprika csípősségét adó anyag, a gyógyászatban krémek, tinktúrák összetevője lehet. Cukorbetegségben a neuropathiás tünetek enyhítésére alkalmazzák.

Karbamid
A fehérjék lebontási terméke, amelyet a máj állít elő és a vesék választanak ki.

Kardiológus

A szívvel és betegségeivel foglalkozó szakorvos.

Kardiometabolikus kockázat (KMK)

Szív- és érrendszeri események (szívinfarktus, stroke) kialakulásának a kockázata.

Keményítő

Összetett szénhidrát, több ezer glükózmolekula hosszó, helyenként elágazó lánca. A növényekben található, felszívódása jóval lassabb, mint a cukroké.

Ketózis (Ketosis)

Olyan állapot, amely során a vérben ketontestek halmozódnak fel. A ketontesteket a szervezet glükóz helyett tudja hasznosítani, egészséges esetben éhezéskor, amikor a szervezet glükózraktárai nem elegendőek az energiaszükséglet fedezésére. Cukorbetegségben az elégtelen inzulinszint miatt a szervezet nem tudja a vérben lévő glükózt megfelelően hasznosítani, és helyette ketontesteket használ fel. A ketontestek felhalmozódhatnak cukorbetegség során amikor a szervezet inzulinigénye (napokig) kielégítetlen marad.

Koleszterin (Cholesterin)

A lipidek közé sorolható vegyület. Számos hormon képzésében, és a sejtmembránok állagának megőrzésében nélkülözhetetlen. A szervezet képes előállítani, ha a táplálékkal nem történik elégséges bevitel. A nyugati társadalmakban ez problémaként rendkívül ritkán merül fel, ellentétben a túlzott bevitellel, ami elősegíti az artherosclerosist.

Kombinációs terápia

Különböző gyógyszerek együttes használata a diabetesben szenvedő betegek kezelésére.

Kombinált gyógyszerkészítmény

Olyan (tablettás vagy injekciós) készítmény ami több aktív hatóanyagot tartalmaz. A kombinációs terápiák során egyszerűbb gyógyszeradagolást tesznek lehetővé.

Kóma (Coma)

Eszméletlen állapot, amely során a comában lévő beteg ébreszthetetlen. Súlyosságtól függően sor kerülhet légútbiztosításra, lélegeztetésre. Egyes esetekben bizonyos agystruktúrák visszafordíthatatlan károsodása esetén a kómában lévő személy jogilag halottnak tekinthető.

Kreatinin (Creatinin)

A test izmaiban keletkező vegyület, amely a vesén keresztül ürül. Nyugalomban konstans módon termelődik, ezért a vérben lévő kreatinin koncentráció alkalmas a vese kiválasztó funkciójának mérésére. Lásd még: GFR

Krónikus folyamat (Chronicus folyamat)

Hosszú ideje/ideig fennálló folyamat.

Kusszmaul (Kussmaul) légzés

Szokatlanul mély és erőltetett légzés, általában súlyos metabolikus acidosis jele. Cukorbetegségben a diabeteses ketoacidosis kapcsán alakulhat ki.

LADA

A rövidítés az angol latent autoimmune diabetes of aults kifejezésre utal, ami az 1-es típusú diabetes egyik formája, az érintettekben kimutathatók autoantitestek. Az elnevezés a felnőttkori megjelenésre utal.

Langerhans sziget transzplantáció (transplantatio)

Kísérletes eljárás, amely során egészséges donorokból származó Langerhans-szigeteket ültetnek át a cukorbeteg szervezetébe. Sajnos a nagyarányú kilökődés miatt (még) nem hatékony eljárás.

LDL cholesterin (low-density-lipoprotein koleszterin)

Az LDL (lipoprotein) részecskében található koleszterin mennyisége. Az LDL a májból a szövetek felé szállítja a koleszterint, éppen ezért a szintje jól jelzi a koleszterinlerakódás mértékét. Alacsony szint elérése ajánlott.

Lente inzulin

Lásd NPH inzulin.

Lézeres szemműtét

Olyan műtéti eljárás, amikor a kóros képleteket egy lézersugár segítségével elégetik, vagy a keletkezett hő segítségével más képlethez „ragasztják”.

Lipid

Általános értelemben a vízben nem oldható anyagok elnevezése, szűkebb értelemben a zsírok és zsírszerű anyagok, glicerinhez csatolt hidrofób (víztaszító) molekulák elnevezése.

Lipodisztrófia (Lipodistrophia)

Inzulinos csomó. Az inzulin beadási helyén a zsírszövetben tömött tapintatú göbök jelenhetnek meg. Kialakulása elkerülhető az inzulin beadási helyének változtatásával.

Lispro inzulin

Gyors hatástartamú inzulin.  A beadást követően az inzulinválasz 5-15 perc után alakul ki es 3-4 óráig áll fenn.

Makroszómia (Macrosomia)

Diabetes kapcsán a rosszul beállított diabeteszes anyák nagy tömegű (4000g felett) újszülöttjeit nevezzük macrosom újszülötteknek. A macrosom újszülötteknél egyéb problémák (mentális retardáció, szülési komplikációk, hipoglikemia) is felléphetnek.

Makulaödéma (Maculaoedema)

A makula duzzanata. Az éleslátás helyén a retinában felszaporodott folyadékot jelenti.

Másodlagos diabetes

A diabetes egyik fajtája, amelyet betegség, genetikai eltérés vagy bizonyos gyógyszerek használata okoz.

Meglitinidek

A szájon át szedendő cukorbetegség elleni szerek (oralis antidiabeticumok) egy csoportja (glinidek). A sulfonylureákhoz hasonló hatásmechanizmussal hatnak, de a hipoglikemizáló hatásuk kisebb. Magyarországon a nateglinide és a repaglinide hatóanyagú készítmények vannak forgalomban.

Mellékhatás

Egy gyógyszer nem kívánt hatásai a fő hatás mellett, vagy annak részeként.

Metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma fogalma a hasi elhízás, magas vérnyomás, emelkedett vérzsírszint, emelkedett HDL cholesterinszint, emelkedett éhomi vércukorszint együttes előfordulását jelenti (a diagnózishoz az öt eltérésből minimum 3-nak kell jelen lennie). Több újabb kutatás megkérdőjelezi a metabolikus szindróma létjogosultságát. Szinonimaként X-szindroma, Reavan szindrómaként is szerepelhet.

Metformin

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (oralis antidiabeticum). A biguanid gyógyszercsoportba tartozik (a gyógyszercsoportból Magyarországon egyedül a metformin van forgalomban). Csökkenti a máj glükóz termelését és növeli az inzulinszenzitivitást. Széles körben alkalmazott szer, kedvező hatását kiemelkedően sok bizonyíték támasztja alá.

Miglitol

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (oralis antidiabeticum). Az α-glicosidase gátlók csoportjába tartozik, lassítja a komplex szénhidrátok emésztését egyenletesebb vércukorszint-emelkedést biztosítva. Magyarországon nincs forgalomban.

Mikroalbuminuria

Enyhén emelkedett albuminürítés (vizelettel). A vesekárosodás korai jele lehet. Két módszerrel vizsgálandó:

1., Reggeli első vizelet albumintartalmának meghatározása (mikroalbuminuria: 30-300 mg/l)

2., 24 órás gyűjtött vizelet vizsgálata (30-300 mg/24h)

Mikroaneurizma (Microaneurysma)

A retina erein képződő bogyószerű kiboltosulások, amelyek megrepedhetnek vérzéseket okozva.

Mikrovaszkuláris  (Microvascularis) szövődmény

Kisméretű kapilláris erek elváltozásaiból eredő szövődmény diabetesben. Ilyen például a retinopathia, nephropathia diabetica, neuropathia.

MODY-diabetes 

Angol betűszó, (maturity onset diabetes of the young –  fiatalkorban előforduló felnőtt diabetes) a cukorbetegség egy öröklődő formája (a kóros gént hordozók 40-90%-nál alakul ki betegség), amely egy gyermekkorban jelentkező betegség formájában jelentkezik, amely az 1-es típusú cukorbetegséghez képest lassabban romlik, és autoantitestek nem mutathatók ki a betegben. Több formáját írták le, a kezelés és a kórjóslat az érintett géntől függ.

Mirigy

A szervezeten belüli nedveket elválasztó képlet. A mirigyek lehetnek exokrin- endokrin- vagy kevert mirigyek a kiválasztás helyétől függően. Az exokrin mirigyek a váladékukat a test felszínére vagy a gyomor- bélcsatornába ürítik (pl. Verejtékmirigy, nyálmirigy). Az endokrin mirigyek közvetlenül a véráramba választják ki az ún. hormonokat (pl. pajzsmirigy, agyalapi mirigy). A kevert mirigyek mind a véráramba mind a külvilág felé ürítenek (pl. pancreas).

Nateglinid

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (oralis antidiabeticum). A meglitinidek („glinidek”) csoportjába tartozik, a sulfanylureák hatásmechanizmusához hasonló módon hat, de a hipoglikémiát kiváltó hatása a sulfanylureákhoz képest  kisebb.

Nefrológus (Nephrológus)

A vesével és vesebetegekkel foglalkozó szakorvos.

Nefropátia diabetika – diabeteszes nefropátia (Nephropathia diabetica)

Diabetes következtében kialakuló vesebetegség.

Nem inzulindependens diabetes mellitus (NIDDM)

A 2-es típusú diabetes egy régebbi elnevezése.

NPH-inzulin

Nyújtott hatású inzulinkészítmények egy csoportja, az inzulinmolekulák protaminhoz vagy cinkhez kötöttek lassítva a felszívódást. Csak kombinált készítményekben kaphatóak Magyarországon.

Neurológus

Az idegrendszerre és az idegrendszer betegségeire specializálódott szakorvos.

Neuropátia (Neuropathia)

Idegkárosodás, leggyakrabban alkoholizmus vagy cukorbetegség kapcsán alakul ki. Típusos esetben a beteg a kézen-lábon érzéskiesést, zsibogó érzést tapasztal. Tünete lehet még fájdalom, gyengeség és izomsorvadás. Érintheti a vegetatív idegrendszert is, ilyenkor a pulzus és a vérnyomásszabályozás zavarai észlelhetőek (pl. nagyfokú vérnyomásingadozás, szédülés felálláskor) Sajnos a kialakult neuropathiás állapot nehezen javítható, a hangsúly jelenleg a prevención van (megfelelő glikémiás kontroll, alkohol kerülése).

Optometrista

Látszerész. Diplomás szakember, aki a szem fénytörési hibáit korrigálja. Gyógyszert nem írhat fel, de szemüveget, kontaktlencsét igen, vény nélkül kapható szemcseppeket javasolhat.

Oral glucose tolerance test (OGTT)

Orvosi vizsgálat cukorbetegség vagy cukorbetegséget megelőző állapotok felismerésére. A vizgálat egy éhgyomorra történő vérvételes vizsgálatból, standard 75 g glucose elfogyasztásából majd egy két óra után történő vérvételből áll.

Ödéma

A szervezetben lévő felesleges folyadék okozta duzzanat. Általában a bokán jelentkezik.

Pankreász (Pancreas)

Hasnyálmirigy, emberi szerv, amely egy külső és belső elválasztású mirigy, tehát a kiválasztott nedvek egy részét a patkóbélbe üríti segítve az emésztést, másik részét közvetlenül a véráramba üríti (hormonok). Az endokrin funkció részeként legfőképp insulint és glucagont termel.

Pankreász-transzplantáció (Pancreas transplantatio)

Hasnyálmirigy átültetés. Gyakorlatilag a cukorbetegség gyógyulását eredményező műtét. A kockázatok, donorok hiánya és a műtét utáni utókezelés miatt csak 1-es típusú végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő cukorbetegek esetén jön szóba. Az esetek 90%-ban egy műtét keretében a hasnyálmirigyet vesével együtt ültetik át.

Perifériás érbetegség

Az arteriosclerosis egyik megjelenési formája. Az arteriák falának keményedésével, és az átmérőinek szűkületével jár. Előrehaladott állapotban az arteria elzáródhat, amely a végtag elhalásával járhat.

Polidipszia (Polidipsia)

Túlzott szomjúságérzés (és folyadékfelvétel), amely a diabetes egyik klasszikus tünete.

Polifágia (Poliphagia)

Túlzott éhségérzet, a diabetes egyik klasszikus tünete.

Poliúria (Polyuria)

Kórosan nagy mennyiségű vizelet elválasztása (több mint 2,5 l/nap). A diabetes egyik klasszikus tünete.

Prediabetes

A csökkent glükóztolerancia (IGT) és/vagy az emelkedett éhomi vércukorszint (IFG) jelenléte.

Proinzulin

Az inzulin hasnyálmirigyben történő szintézise során termelődő molekula, amely inzulinra és az ún. C-peptidre hasad.

Proteinuria

Fehérjevizelés.  Néhány mindennapi állapot is előidézheti (láz, nehéz fizikai munka), de általában vesebetegségre utal. A vizeletben lévő fehérje mértéke széles skálán mozoghat, kórosnak a 30 mg/dl feletti koncentrációt tekintjük.

Repaglinid

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (oralis antidiabeticum). A meglitinidek („glinidek”) csoportjába tartozik, a sulfanylureák hatásmechanizmusához hasonló módon hat, de a hipoglikémiát kiváltó hatása a sulfanylureákhoz képest  kisebb.

Retina

A szemgolyó belső felületén található többrétegű ideghártya, amely a rá fókuszált fényt érzékeli.

Retinopátia (Retinopathia)

A szemben található retinában (ideghártya) található hajszálerek károsodása következtében kialakult szembetegség, amely vakságot okozhat.

Rövid hatású inzulin

Az emberi inzulinnal megegyező szerkezetű inzulin. A hatástartama az injekciót követő fél óra alatt alakul ki és kb. 5-8 órán keresztül tart. Általában napi ötszöri injekció szükséges a megfelelő terápia beállításához.

Sárgafolt vagy makula (Macula)

A szemen belül az éleslátásért felelős terület (olvasás és finom részletek).

Sebkezelés
A sebek megfelelő ápolása es kezelése. Általában a seb fizikális tisztításából (csapvízzel történő mosásából), fertőtlenítéséből (leggyakrabban hidrogén-peroxidos vízzel vagy povidon-jóddal), és megfelelő steril kötés felhelyezéséből és naponta torténő cseréjéből áll.

Somogyi hatás
A hipoglikémiás epizódot követő vércukorszint-emelkedés a szervezet ellenregulációja (ellenszabályozása) következtében. Klasszikusan a jelenség a beadott esti inzulinadagot követő, alvás közbeni hipoglikémiás epizódot követő reggeli kiugró vércukorszintet írja le.

Szaccharóz

Két monoszaccharidból (egy glukóz és egy fruktóz alegységből) álló cukor, hétköznapi nevén kristálycukor.

Szaccharin

Energiamentes édesítőszer, kb. 300-szor édesebb, mint a kristálycukor. E954

Szemész

Orvos, aki a szemészeti betegséget diagnosztizálja és kezeli.

Szemfenékvizsgálat

Szemész szakorvos által végzett, a pupilla gyógyszeres tágítását követő szemvizsgálat. Általában retina, és az előtte elfutó erek állapotának megállapítását szolgálja.

Szénhidrát

Kémiai értelemben szénre és vízre bontható anyagok csoportja. Mindennapi értelemben egyike a három nagy klasszikus tápanyagcsoportnak. Energiasűrűsége általában 4,2 kcal/g. Tovább bontható az egyszerű (cukrok) és összetett (keményítő, glikogén, rost) szénhidrátok csoportjaira. 

Szívelégtelenség

A szív teljesítményének olyan fokú csökkenése, ami már nem teszi lehetővé a szervezet zavartalan funkcionálását. Tünetei lehetnek többek között a mindkét bokán jelentkező duzzanat (oedema), fekvéskor jelentkező fulladásérzés (orthopnoe), gyakori éjszakai vizelés (nycturia).

Szívkoszorúér-betegség

A szív vérellátását biztosító koszorúerek szűkülete által okozott szívbetegség. Krónikusan évek alatt alakul ki, a beteg a fizikai teljesítőképesség csökkenését észlelheti, fizikai aktivitás során mellkasi nyomásról számolhat be.

Szorbitol

Egy cukoralkohol, energiatartalma 2,6 kcal/g. Nagy mennyiségben hashajtó hatású. E420

Szövődmény

Egy betegségből eredő közvetett egészségkárosodást nevezzük a betegség szövődményének. Cukorbetegség tekintetében a szövődményeket a microangiopathiás és a  macroangiopathiás szövődmények csoportjába soroljuk.

Szőlőcukor

Egyszerű szénhidrát (monoszaccharid). Energiasűrűsége 4,2 kcal/g. Intenzíven emeli a vércukorszintet, nagymértékű inzulinválaszt vált ki.

Sztrók (Stroke)

Hirtelen kialakuló állapot, amely során a beteg hirtelen kialakult beszédértési- vagy beszédzavart, bénulást, kettős látást, szédülést tapasztal. Az ok a háttérben levő vérellátási zavar, amely eredhet kiszáradásból, érelzáródásból (a nyaki erek- vagy az agyi erek elzáródásából), vagy vérzésből (agyvérzés). Az ok tisztázására a folyamat kezdetétől számított 3 órán belül elvégzett CT- vagy MRI (képalkotó) vizsgálat szükséges, mivel ha a háttérben vérrög miatti érelzáródás áll, lehetőség van a rögöt feloldani, de ez a kezelési mód csak az első három órában hatásos.

Szubkután (Subcutan) injekció

Kis méretű tűvel adott injekció az irha alatti szövetekbe (bőralja – subcutis), leggyakrabban a bőr alatti zsírszövetbe, a has, váll, vagy fenék területén. A szubkután injekció a készítmény típusától függően percek, órák vagy akár napok alatt szívódik fel, és kikerüli a gyomor savasságát és eltérő felszívódási viszonyait és nagymértékben elkerüli a máj lebontási funkcióját.

Szukralóz

Kalóriamentes édesítőszer. Édessége 300-1000-szerese a kristálycukorénak. E995

Szulfanilureák (Sulfanylureák)

A szájon át szedendő cukorbetegség elleni szerek (oralis antidiabeticumok) egy csoportja. A hasnyálmirigy β-sejtjeit nagyobb mennyiségű inzulin elválasztására késztetik. A hatásmechanizmusukból adódik, hogy a hasnyálmirigy „kifáradásához” is hozzájárulhatnak, és alkalmazásuk során megnő a hipoglikémiás epizódok gyakorisága, ezért ha mód van rá manapság más csoportba tartozó gyógyszereket alkalmazunk. Magyarországon a glipizide, glibenclamide, glimepiride, gliclazide, gliquidone hatóanyagú készítmények vannak forgalomban.

Szürkehályog

A szemlencse (a szemben található átlátszó, lencse alakú és szőlőszem állagú képlet) elhomályosodása.

Testtömegindex (body mass index – BMI)

Tápláltságot kifejező index. A testsúlyt és a testmagasságot veszi figyelembe a testtömeg kg]/testmagasság[cm]2 képlet alapján. A 18,5-25 BMI tartományt tekintjük normálisnak, ez alatt alultápláltságról, 25 és 30 között túlsúlyról és 30 felett elhízásról beszélünk.

Tiazolidindionok
A szájon át szedendő cukorbetegség elleni szerek (oralis antidiabeticumok) egy csoportja, más nevükön glitazonok. A PPARγ fehérjékhez kötődve befolyásolják a szénhidrát anyagcserét. Magyarországon forgalomban csak a pioglitazon hatóanyagú készítmények kaphatóak.

Tolazamide

A sulfanylureák csoportjába tartozó szer. Magyarországon nincs forgalomban.

Tolbutamide

A sulfanylureák csoportjába tartozó szer. Magyarországon nincs forgalomban.

Triglicerid

Zsír. A név a kémiai szerkezetre utal (egy glicerinmolekulához három zsírsav molekula kapcsolódik). A zsírsavmolekulák típusai alapján számos típusa fordul elő, osztalyozásuk a zsírsavmolekulák telítettségén alapul (telítetlen, egyszeresen telített, stb.) Vérvizsgálattal megállapítható a szintjük a vérben, ami összefüggésben van a szív- és érrendszeri betegségek rizikójával (a magasabb szint rizikót jelent).

Túlsúly

Az ideálisnál nagyobb testtömeg. A BMI alapján definiálják. Túlsúly esetén a BMI 25 és 30 közötti.

Ultralente inzulin
Ultrahosszú hatástartamú inzulin. A beadást követően az inzulinválasz 4-6 óra után alakul ki es egyenletesen fennáll 28-36 óráig. Hazánkban nem elérhető.

Urémia (Uremia)
A vérben található karbamid szintjének kóros emelkedése általában veseelégtelenség miatt. Fokozatosan kialakuló nem specifikus tünetek jellemzik (hányinger, étvágytalanság, zavartság, gyengeség). Kezeletlen esetben  visszafordíthatatlan agykárosodással jár.

Urológus

Szakorvos, aki a kiválasztó rendszerrel és a férfi nemi szervekkel foglalkozik.

Üvegtest
A szemen belül található képlet, amely átlátszó, a szem nagyját , és anyagát tekintve szőlőszemhez hasonló. Amennyiben elszíneződik, szürkehályogról beszélunk.

Vércukorszint

A glükóz mennyisége egy adott mennyiségű vérben. Európában a mmol/l, amerikában a mg/dl mértékegység használatos. (1mmol/l=18mg/dl)

Veseelégtelenség

Olyan kórállapot, amiben a vese kiválasztó funkciója olyan mértékben károsodik, ami nem összeegyeztethető az egészséges élettel. Leggyakrabban mérgezés következtében alakul ki a gyors, acut formája, vagy évek- évtizedek alatti károsodás következtében alakul ki a chronikus formája.

Vaszkuláris (Vascularis)

Az erekkel kapcsolatos.

Véna

Vérér, lila szinű, oxigénszegény vért szállít a szövetekből a szívbe és a tüdőkbe. A benne uralkodó nyomás 0-25 Hgmm testtartástól és helytől függően. Fala könnyen összenyomható. Ha a fala kitágul, helytől függően visszérről, aranyérrol, varicocoeleéről (varikokele – a heréknél) beszélünk.

Vitrektómia – üvegtestkivétel (Vitrectomia)

Sebészi eljárás, amely során eltávolítják a szemben található üvegtestet. Sor kerülhet rá glaucoma (zöldhályog), retinaleválás vagy diabeteses retinopathia esetén.

Vizelet

Egészséges esetben szalmasárga folyadék, napi mennyisége kb. 1500 ml.

Vizeletvizsgálat

A vizelet laboratoriumi vizsgálata. Legtöbbször a reggeli első, középsugaras vizeletet vizsgálják mivel ez a legkoncentráltabb, ez töltött általában a legtöbb időt a vélhetőleg beteg szervezetben. A mintavétel lehetőleg egy tiszta üveg vagy műanyag tárolóedénybe történjen a külső nemi szervek tisztítását és a húgycső szabaddá tételét követően az első kb. 100 ml vizelet ürítése után.

Xilit  (Xylitol)

Egy egyszerű cukor (monoszaccharid), amelyet édesítőszerként használnak. Kalóriatartalma 2.4 kcal/g. Különböző fórumokon hangoztatott állítólagos kedvező hatásai egyelőre nincsenek megfelelő minőségű kísérletekkel alátámasztva.

Zsír

Lásd: triglicerid.