Ha fogyni szeretne, egyszerűen fogyasszon több rostot!

Diavitas Életmód Program logó
2015 február 26. Diavitas Magazin

Az Annals of Internal Medicine című folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint (http://annals.org/article.aspx?articleid=2118594), az életmódváltás felé vezető út első lépéseként elég, ha megemeljük a rostfogyasztásunkat. A publikáció szerint elégséges naponta 30 grammal több rostot fogyasztanunk, és fogyókúránk ugyanolyan eredményes lehet, minta szigorú diétás protokoll szerint étkeznénk. Egy közepes alma rosttartalma 4,4 g, felnőttek számára az ajánlott napi átlagos rostbevitel pedig 25-35 g.

Az egy éven át tartó vizsgálatba összesen 240 túlsúlyos embert vontak be. A résztvevőket két csoportba osztották, az egyik csapat a magas rosttartalmú diéta szerint étkezett, míg a másik csoport az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association, AHA) fogyókúrás előírásai szerint étkezett. Egy év után az első csapat átlagosan 2,1 kilót fogyott, míg a második csoport 2,7 kilogrammot.

A kutatást vezető dr. Yunsheng Ma szerint, az eredményt úgyis lehet értelmezni, hogy egy olyan fogyókúra, amely nem tilt és amelynek a szabályait könnyebb betartani, majdnem ugyanolyan hatásos, mint a bonyolult szabályrendszeren és korlátozásokon alapuló szigorú diéta.

A DiaVitas dietetikus szakértője szerint a legjobb rostforrások: a zöldségek (pl. paradicsom, brokkoli, zeller, cékla, cukkini, uborka stb.), a gyümölcsök (pl. alma, ananász, eper, kivi, narancs stb.), de ezek bevitelét érdemes kiegészíteni teljes kiőrlésű termékekkel, csonthéjas gyümölcsökkel és hüvelyes növények fogyasztásával.

Merjünk tehát belevágni az életmódváltásba, vigyük véghez, amit elterveztünk egészségünk érdekében. Ne akarjunk viszont mindent egyszerre megváltoztatni, figyeljünk testünk jelzéseire.

A DiaVitas szakértői Önnek is segítenek elérni a vágyott egészségesebb és boldogabb életet. Forduljon hozzánk bizalommal!