A mesterséges édesítőszerek valóban glükóz intoleranciát okoznak?

Diavitas Életmód Program logó
2015 március 10. Diavitas Magazin

Egerekben a mesterséges édesítőszerek a mikrobiom megváltozásához, valamint a glükóz felszívódás megváltozásához vezetnek.

A mesterséges édesítőszereket, mint például: szacharint, szukralózt és aszpartámot azért vezették be, hogy kontrolálják a testsúlyt és a csökkentsék az elhízással kapcsolatos megbetegedéseket. Mégis a kettes típusú diabétesz és az elhízás nagyobb mértékű lett a mesterséges édesítőszerek bevezetését követően. Mindenki azt gondolná, hogy ezeknek a betegségeknek a megjelenésével az édesítőszerek használata is megnőtt.

Valójában pedig pont ennek az ellentéte lehet igaz, hívták fel a figyelmet izraeli kutatók: a mesterséges édesítőszerek járultak hozzá a kettes típusú diabétesz és az elhízás kialakulásához.

Egerekben, amelyeknek mesterséges édesítőszert adtak, hamar kialakult a glükóz intolerancia, míg természetes cukorral és szőlőcukorral táplált egerekben nem. A mesterséges édesítőszerek hamar megváltoztatták az egerek microbiomját, fokozva a rövid láncú zsírsavak és a glükóz felszívódását. Antibiotikum alkalmazása a glükóz intoleráns egérben megszűntette a betegséget. Amikor ürüléket transzplantáltak egy édesítőszerrel táplált egérből egy csíramentes egérbe, abban hamar kialakult a glükóz intolerancia. Míg egy glükózzal táplált egérben való ürülék átültetés nem okozott glükóz intoleranciát a csíramentes állatban.

Hét egészséges önkéntes ember esetében, akik nem fogyasztottak rendszeresen mesterséges édesítőszereket olyan diétát alkalmaztak, amely tartalmazott édesítőszereket. Egy héten belül a csoportból 4 emberben alakult ki glükóz intolerancia. A négy emberből vett széklet transzplantáció az egerekben is glükóz intoleranciához vezetett, amíg a 3 egészséges egyéntől, akikben nem alakult ki a glükóz intolerancia, származó széklet transzplantációt követően nem alakult ki glükóz intolerancia az egerekben.

A kísérletek valóban arra utalnak, hogy a mesterséges édesítőszerek glükóz intoleranciához vezetnek, így ezeket ajánlott a táplálkozásunkból kiiktatni.

Az eredeti cikk az alábbi linken érhető el:

http://www.jwatch.org/na36048/2014/10/23/do-artificial-sweeteners-cause-glucose-intolerance