A mikrobiom és a rák

Diavitas Életmód Program logó
2018 május 25. Diavitas Magazin

Testünk 10-100 ezermilliárd (1012) mikrobát tartalmaz, számol be róla a News Medical Life Science. Ezek a mikrobák születésünk után kerülnek a szervezetünkbe és az olyan  oxigéntől elzárt, anaerob felületeken telepednek meg mint bél-, száj- vagy orr-nyálkahártya. A mikrobák szoros kapcsolatban állnak az emberi gazdaszervezettel, ahol valamelyik fél, legjobb esetben mindkettő kedvezményezett. Ez a kölcsönös „jó szomszédi” viszony azonban megváltozhat, ami a gazdaszervezet rovására is megy.

Megfigyelték, hogy amikor a mikrobák életét inzultus éri, például egy új kórokozó, egy antibiotikum-kezelés, vagy egyszerűen a megváltozott étrend következtében, ez a kölcsönös jó viszony katasztrofális kapcsolattá fajulhat.

bélbaktérium

A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb halált okozó daganatos betegség. A genetikai ujjlenyomatok térképezésére használt új technológiák lehetővé tették a mikrobák és a vastagbélrák kapcsolatának megértését.

A mikrobák a vastagbél különböző részeit foglalják el és kulcs-szerepet  játszanak szervezetünk egészséges működésében: az emésztésétől a vitamin-szintézisen át, a kórokozók elleni védelemig. Diszbiózisnak nevezzük, amikor az egyes baktérium-törzsek egymáshoz viszonyított egyensúlya megbomlik, bizonyos fajok felszaporodnak vagy éppen eltűnnek. Több kutatási eredmény támasztja alá, hogy az egyensúly felbomlása összefügg a vastagbélrák kialakulásával.

Néhány tény a baktériumokról és szerepükről röviden:

  • A vastagbélrák kialakulását a Fusobacterium nucleatum stimulálja, ami a tumor-sejtek növekedéséhez vezet.
  • Az Escherichia coli ugyancsak döntő szerepet játszik a vastagbélrák kialakulásában. Kiderült, hogy az E. Coli termeli a cytoletal distending toxint (CDT), ami felszabadít egy bizonyos citotoxikus nekrotizáló faktort, aminek egyértelműen rákkeltő hatást tulajdonítanak.
  • A Bacteroides fragilisnek két formája ismert. A nem toxikus B. fragili (NTBF) és az enterotoxigén B.fragili (ETBF). Az ETBF növeli a T-szinteket, amelyek felelősek a tumorképződésért.
  • A Bifidobacterium „védő” szerepet játszik. Csökkenti a béta-glükuronidáz enzim aktivitását, és a betegség előrehaladtával szintjük jelentősen lecsökken.
  • A Lactobacillus szintén hasznosnak bizonyult a vastagbélrák elleni küzdelemben. Laktátot termel, amivel receptorokat aktivál, így csökkenti a gyulladást.

A legújabb kutatások rámutatnak, hogy különbség van az emlőrákos -, illetve egészséges emberek baktérium-flórája között, és az endometriális rákban szenvedő nők hüvelyi mikrobái is eltérnek az egészségestől.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség által végzett vizsgálatok szintén jelezték a Helicobakter pylori rákkeltő mivoltját, valamint rámutattak, hogy az olyan kockázati tényezők, mint a dohányzás, a túlsúly, valamint a megváltozott enzimszintek összefüggnek a velünk/bennünbk élő baktérium törzsek egyensúlyának felborulásával, növelve a gyomorrák kockázatát.

Az immunterápia  modern eszköz a rák kezelésében, melyben a szervezet természetes immun-rendszerét erősítik a rák elleni küzdelemben, ahol a mikrobiom erősítése az immunterápia ígéretes fegyverének tűnik. A bélben lévő baktérium-típusok és összetételük megváltoztatása lehet az immunterápia kulcsa. A vizsgálatok azt mutatták, hogy azok a betegek, akiknek bélbaktériumai megfelelő diverzitást mutattak, nagyobb valószínűséggel reagáltak a kezelésekre mint azok, akik  bélbaktériumainak arányát a „káros” baktériumok határozzák meg.

A kutatások azt is megállapították, hogy a mikrobiom összetételének manipulálása megoldást jelenthet olyan betegeknél, akik kevésbé vagy nem reagálnak az immunterápiára. A bélmikrobiom szabályozott korrekciója után az immunrendszer könnyebben felismeri a daganatokat, sőt, a különböző mikrobák képesek módosítani az immunterápiás gyógyszerekre adott válaszokat.

Újabb megerősítést nyert a bélbaktériumok fontossága, így nem meglepő, hogy a megváltozott bélbaktérium összetétel felelős számos egészségügyi problémáért. A széklet genomikai teszt során egyénre szabottan meghatározzuk a bélbaktérium (bélflóra) keresztmetszetet, a bélbaktériumok sokszínűségét, amelynek eredményeként összefüggés állítható fel a bélflóra jelenlegi állapota, és az egyes anyagcsere betegségek között. Vizsgálatunkra ide kattintva jelentkezhetsz be.

A News Medical Life Science nyomán

2018 05.08.