Szénhidrátok és szénhidrátok közötti különbségek

Diavitas Életmód Program logó
2014 november 07. Diavitas Magazin

A cukorbeteg étrendje során különbséget kell tenni a lassan, és a gyorsan felszívódó szénhidrátok között. Ez az úgynevezett glikémiás index alapján való osztályozás.

Egyszerű és összetett szénhidrátok

A szénhidrátok egyszerű szénhidrátokból – hat szénatomos glükózmolekulákból – épülnek fel, attól függetlenül, hogy egy szelet rozskenyérről, vagy egy tál müzliről, vagy egy tábla csokiról van szó. Az emésztés feladata, hogy az összetett szénhidrátokból egyszerű szénhidrátok keletkezzenek. Minél összetettebb egy szénhidrát, annál lassabban bomlik alkotóelemeire, és annál lassabban, és kiegyensúlyozottabban emeli meg a vércukorszintet.

Az egyszerű szénhidrátok (finomított lisztből készült péktermékek, édességek) a nyál szénhidrátbontó enzimjének köszönhetően már a szájnyálkahártyáról felszívódiknak, azonnal megemeli a vércukorszintet. A vércukorszint emelkedésnek köszönhető jóleső érzet (jóllakottságérzet) viszont nem tart sokáig. A gyorsan megemelkedő vércukorszint gyors inzulinválaszt vált ki, ennek következtében a táplálék azonnal felszívódik, és mi újból éhesek leszünk. Cukorbetegségben az egyszerű szénhidrátbevitel a gyors inzulinválasz, és az azt követő hipoglikémia (alacsony vércukorszint) miatt kerülendő. A leggyorsabban a vízben oldott cukor szívódik fel, ezért kerülendő a cukorbeteg étrendben a tej (laktóz), az üdítőitalok (tilos), de még a 100%-os gyümölcslevek is.

Ha összetett szénhidrátokat (teljes kiőrlésű lisztből készült péktermékek) fogyasztunk, akkor mindenképp idő kell ahhoz, hogy a szervezet azokat alkotóelemeire bontsa. Lassan, elnyújtottan emelik meg a vércukorszintet. A lassan emelkedő vércukorszint elnyújtott inzulinválaszt okoz, ezáltal sokkal hosszabb távon maradunk jóllakottak, mintha ugyanannyi energiát (kalóriát) egyszerű szénhidrátból vittünk volna be.

A glikémiás indexről

A szénhidrátok vércukorszintre gyakorolt hatása alapján csoportosítjuk a szénhidrátokat – alacsony, közepes, illetve magas glikémiás indexű szénhidrátokra. Mivel a glükóz vércukorszint emelő hatása gyakorlatilag azonnali, ezért a többi élelmiszer szénhidráttartalmát ehhez hasonlítják. Így jön létre a glikémiás index alapján történő szénhidrát csoportosítás. A magas glikémiás indexű szénhidrátok gyorsan felszívódnak, gyorsan megemelik a vércukorszintet. Ugyanilyen gyorsan le is esik a vércukorszint (hipoglikémia). Ezért kerülendők a cukrok a cukorbeteg étrendjében. A közepes, alacsony glikémiás indexű szénhidrátok, amelyek zömében az összetett szénhidrátok közül kerülnek ki. Ezek azok, amelyek előnyösek a cukorbeteg étrendben, mert lassan, elnyújtottan emelik meg a vércukorszintet, és tovább jóllakottak maradunk, nem esik olyan gyorsan le újból a vércukorszint. Azaz, ha ugyanannyi kalóriát fogyasztunk pl. fehér kenyérből (ami finomított lisztből készül), mint teljes kiőrlésű kenyérből (ami teljes kiőrlésű lisztből készül), akkor ugyanannyi kalória bevitele mellett a teljes kiőrlésű kenyér elfogyasztása után tovább maradunk jóllakottak.

Élelmi rost, fehérje és zsiradék

Az élelmi rostok jelenléte az élelmiszerben lassítja a felszívódást. Az élelmi rostokat az emberi szervezet nem tudja megemészteni, emésztetlenül haladnak végig a béltraktuson, miközben vizet kötnek meg, és hatással vannak más tápanyagok felszívódásának gyorsaságára is. Ezért minél rostdúsabb egy élelmiszer, vagy egy étkezés, annál alacsonyabb glikémiás indexet eredményez.

Egy étkezés össz glikémiás indexét a rosttartalmon kívül csökkenti még a zsiradék, illetve a fehérjetartalom is. Minél több zsírt, és fehérjét tartalmaz az étel, annál alacsonyabb lesz a glikémiás index. De ez nem jelenti azt, hogy zsírdúsan, és fehérjedúsan kell táplálkoznunk, tartsuk a helyes cukorbeteg étrend tápanyagarányait!

Cukorbeteg étrend esetén válasszunk közepes, valamint alacsony glikémiás indexű ételeket!