A szívbetegségek biomerkarei és a paleo diéta közötti kapcsolat

Diavitas Életmód Program logó
2019 szeptember 06. Diavitas Magazin

 


A paleo diétát követő emberek vérében kétszer annyi, a szívbetegséghez kapcsolódó biomarker található, mint a hagyományos táplálkozást folytatókéban – ezt állípította meg a világ első jelentősebb tanulmánya, amely a paleolit étrendnek a bélbaktériumokra gyakorolt ​​hatását vizsgálta.

Az ausztrál Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatói 44 fő paleo diétát követőt hasonlítottak össze 47 fővel, akik a hagyományos ausztrál étrendet követnek. A kutatás, amelyet az European Journal of Nutrition-ban tettek közzé, a trimetil-amin-n-oxid (TMAO) mennyiségét mérte a résztvevők vérében.
A magas TMAO-szinttel (bélben termelt szerves vegyület) növekszik a szívbetegségek kockázata, amely 12 percenként egy ausztrál életét követeli.

A paleo (vagy „ősember”) étrend a húsok, zöldségek, olajos magvak és korlátozott mennyiségű gyümölcs fogyasztását javasolja, és kizárja a gabonaféléket, a hüvelyeseket, a tejet, a sót, a finomított cukrot és a feldolgozott olajokat.

Dr. Angela Genoni vezető kutató szerint az étrend egyre növekvő népszerűsége miatt fontos megérteni, hogy ez milyen hatással lehet az általános egészségre. “A paleo diéta számos támogatója szerint az étrend jótékony hatással van a bél egészségére, de a jelenlegi kutatás azt sugallja, hogy ,mivel a TMAO a bélben termelődik, a paleo diéta káros hatással lehet a szív egészségére” – mondta. “Azt is megállapítottuk, hogy a jótékony baktériumfajok populációi alacsonyabbak voltak a paleolit ​​csoportokban, amit a csökkent szénhidrátbevitelhez köthetünk, ez pedig hosszú távon következményekkel járhat más krónikus betegségek szempontjából.” 

A kutató elmondta, hogy az emelkedett TMAO szint a paleolit diétát követőknél a teljes kiőrlésű gabonafélék elhagyásához köthető. “Megállapítottuk, hogy a teljes kiőrlésű gabona hiánya összefüggésben van a magas TMAO-szintekkel, ami kapcsolatot teremthet a csökkent szív- és érrendszeri betegségek kockázata között, amely a teljes kiőrlésű gabonaféléket magas arányban fogyasztó populációkban jellemző ” – mondta.

A kutatók azt is megállapították, hogy a paleo csoportban a TMAO-t termelő baktériumok nagyobb koncentrációban vannak jelen. “A Paleo étrend kizár minden gabonát, és tudjuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonák nagyszerű forrásai a rezisztens keményítőnek és sok más erjeszthető rostnak, amelyek létfontosságúak a bél mikrobiomájának egészségéhez” – mondta Dr. Genoni

Mivel a TMAO bélben termelődik, a teljes kiőrlésű gabona hiánya megváltoztathatja a baktériumok populációját annyira, hogy lehetővé tegyék ennek a vegyületnek a magasabb termelését. „Ezenkívül a paleo étrenden lévők nagyobb adagot fogyasztanak a vörös húsokból, amely elősegíti a TMAO előállítását, valamint kétszer több telített zsírsavat fogyasztanak az ajánlotthoz képest, ami aggodalomra ad okot.

A tanulmány a The European Journal of Nutrition-ban jelent meg Long-term Paleolithic diet is associated with lower resistant starch intake, different gut microbiota composition and increased serum TMAO concentrations címmel.

forrás:https://www.ecu.edu.au/news/latest-news/2019/07/heart-disease-biomarker-linked-to-paleo-diet?fbclid=IwAR22LhQ7l4XDamymfwOkMEjfrG90VJTQpy-u-W2WTOlBxyn0OmF1JkqPMLc