Az édesítőszerek növelhetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát?

Diavitas Életmód Program logó
2015 január 13. Diavitas Magazin

A magas vércukorszint (glükózintolerancia) esélyét jócskán növelheti az édesítőszerek túlzott mértékű fogyasztása. Az izraeli Weizman Intézet kutatói több olyan okot is találtak, amelyek – bár elsőre ellentmondásosnak tűnhetnek – összefüggést mutatnak a megbetegedések és az édesítőszerek között.

Az édesítőszerekről általánosságban elmondható, hogy:

  • jóval édesebbek, mint a répacukor
  • kalóriatartalmuk csekély

Egy-egy light vagy diabetikus termék kapcsán beszélnünk kell még azokról a „csodaanyagokról”, amelyeket világszerte hozzáadnak ételeinkhez.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a mesterséges édesítőszerek növelik az étvágyat, így túlsúlyhoz vezethetnek. Mindemellett nő a húgyhólyagrák és a különböző érbetegségek kialakulásának veszélye is.

Az izraeli Weizman Intézet kutatóinak eredménye arra utal, hogy az édesítőszerek használata akár a cukorbetegség előszobájába, glükóz intoleranciához is vezethet. Mindez ellentmondásosan hangzik akkor, amikor pont a glükóz tolerancia javítása érdekében cukormentes diéta betartását javasolják.

Azonban a bélflóra ugyanilyen fontos szerepet játszik a glükóz intolerancia kialakulásában. A mesterséges édesítőszerek pedig nem kedveznek az egészséges bélflórának.

Mindezt kísérleti egereken bizonyították be a kutatók. Két csoportra osztották őket. Az egyik csoport szacharin, aszpartám és szukralóz tartalmú vizet, a másik csoport pedig sima vizet kapott. A glükóztolerancia teszt egyértelműen kimutatta, hogy az édesítőszert kapott egereknél glükóz intolerancia alakult ki.

S hogy mindennek mi lehet az oka?

A mesterséges édesítőszerek nem tudnak lebomlani az emésztőrendszerben. Így ezek az anyagok közvetlenül a belekre és a bélflórára hatnak. A bélflóra pedig egy sor fiziológiai folyamatot szabályoz, így többek között a cukor lebontását is. A kutatások bebizonyították, hogy a glükóz intoleranciát a mesterséges édesítőszerek bélflórára gyakorolt hatása okozza.

A kutatást aztán embereken is elvégezték. 381 nem cukorbeteget vizsgáltak, közülük 40-en rendszeresen vettek magukhoz édesítőszereket. Az eredmények egyértelműek: náluk a kutatók emésztési problémákat, magasabb vércukorszintet, és kezdődő glükóz intoleranciát fedeztek fel.

Arra a kutatóknak azonban nem sikerült egyértelmű választ találniuk, hogy normál fogyasztás esetén milyen mértékűek ezek a tünetek. Annyi biztos, hogy mindenki egyénileg reagál a mesterséges édesítőszerekre, így jobb vigyázni velük.

 

Az eredeti cikk itt tekinthető meg: http://news.doccheck.com/de/newsletter/1379/9354