A feldolgozott húsok még a vörös húsoknál is veszélyebbek lehetnek?

Diavitas Életmód Program logó
2019 július 26. Diavitas Magazin

 

Egy frissen publikált kutatás szerint már a mértéktartó vörös- és feldolgozott hús fogyasztás is növelheti a vastag- és végbéldaganatok kialakulásának kockázatát.

A tanulmány szerint azoknak, akik naponta 76 gramm vörös vagy feldolgozott húsfélét fogyasztanak – ami összhangban van a jelenlegi ajánlásokkal és nagyjából megfelel 110 gramm marhaburgernek- 20%-kal magasabb rizikóval kell számolniuk a vastag- és végbéldaganatok kialakulásának szempontjából azokhoz képest, akik naponta 21 grammot fogyasztanak (kb. egy szelet sonka).

Feldolgozott húsok

A kutatás azt is megállapította, hogy a feldolgozott húskészítmények (pl. kolbász vagy bacon) nagyobb rizikót jelentenek a vörös húsokhoz képest. A vastag-, végbéldaganatok kockázata 20%-al nőtt napi +25gramm feldolgozott hús fogyasztása esetén (ez egy vékony szelet baconszalonnának felel meg), amíg minden, naponta elfogyasztott 50 g extra vöröshús 19%-al emelte meg a kockázatot.
„Úgy tűnik, egy kisebb menyiségű feldolgozott hús fogyasztása hasonló hatást vált ki, mint egy nagyobb mértékű vöröshús-fogyasztás.”- mondta professzor Tim Key, a kutatás társszerzője.

A kutatást részben finanszírozó Cancer Research UK elmondta, hogy a jelenlegi NHS ajánlások szerint azoknak, akik naponta több, mint 90 gramm (főtt tömeg) vörös- és feldolgozott húsfélét fogyasztanak, ezt a mennyiséget 70 grammra kellene csökkenteniük, ami az átlagos napi fogyasztás Nagy-Britanniában.
A kutatás, ami az International Journal of Epidemiology-ban került publikálásra, közel fél millió nagy-britanniai, 40 és 69 év közötti felnőtt lakos étrendjét követte nyomon átlagosan 5 éven keresztül. Ez idő alatt 2609 résztvevőnél alakult ki vastag-, vagy végbéldaganat.

Dr. Gunther Kuhnle professzor, a Readingi Egyetem munkatársa szerint ez a legnagyobb tanulmány, amit Nagy-Britanniában valaha is elvégeztek.
Dr. Kuhnle, aki nem vett részt a kutatásban elmondta továbbá, hogy az eredmények megerősítik a korábbi megállapításokat, miszerint a vörös- és feldolgozott húsok növelik a vastag-, végbél daganatok rizikóját.

Növekvő bizonyosság

A WHO 2015-ben az addigi kutatások alapján úgy határozott, hogy a feldolgozott húskészítményeket a „rákkeltő”, míg a vöröshúsokat a „potenciálisan rákkeltő” anyagok közé sorolja.
Ez a legutóbbi tanulmány kiegészíti az eddigi bizonyítékokat, amelyek a feldolgozott- és vörös húsok fogyasztását a vastag-, végbél daganatok megnövekedett rizikójával kötik össze.

„Az eredményeink erősen mutatják, hogy azok, akik hetente 4 vagy több alkalommal fogyasztanak vörös és feldolgozott húsféléket, magasabb kockázattal bírnak a vastag-, végbél daganatok kialakulásának szempontjából azokhoz képest, akik csak hetente 2 vagy kevesebb alkalommal teszik ugyanezt.”- mondta Tim Key, a kutatás társszerzője, valamint az Oxfordi Egyetem rákepidemiológiai részlegének helyettes igazgatója.
Arra is rávilágított, hogy a korábbi kutatások még az 1990-es években élő embereket vizsgálták, azonban azóta az étkezés jelentősen megváltozott. Ez a kutatás pedig egy jóval naprakészebb betekintést nyújt napjaink húsfogyasztási szokásaiba.

A tanulmány szerint a vastag-, végbél daganatok egy másik kiemelt kockázati tényezője az alkoholfogyasztás. Leírták azonban azt is, hogy a gabonafélékből (pl. teljes kiőrlésű kenyérből, müzliből) származó rostok védőhatással bírnak.

Miért van ennek ekkora jelentősége?

Az Egyesült Államokban ennek a daganattípusnak az előfordulása a harmadik leggyakoribb. Az American Cancer Society szerint 2019-ben 51020 haláleset várható a vastag-, végbél daganatok következtében.
A Cancer Research UK szerint Nagy-Britanniában szintén ez a daganattípus áll a harmadik helyen a gyakorisági statisztika szerint.

Dr. Julie Sharp, a Cancer Research UK egészséggel kapcsolatos információkért felelős vezetője elmondta, hogy az állami ajánlások és irányvonalak a feldolgozott- és vörös húsok fogyasztására vonatkozóan általánosak, és ez a tanulmány emlékeztet minket arra, hogy minél jobban le tudjuk csökkenteni ezen termékek fogyasztását, annál jobban csökkenthetjük az esélyt egy esetleges vastag-, végbél daganat kialakulására.
Dr. Sharp szerint jó módszer lehet a feldolgozott- és vörös húsok bevitelének megszorítására, a „húsmentes hétfő” vagy olyan ételek előnyben részesítése, amelyekben csirke vagy hal kerül felhasználásra.

Forrás: https://academic.oup.com/ije/advance-article/doi/10.1093/ije/dyz064/5470096