Bélmikrobióta: az egészséges alvás kulcsa

Diavitas Életmód Program logó
2021 január 13. Diavitas Magazin

Az ünnepi időszak során sokan elgondolkodhattak az étkezések és az alvás kapcsolatán. Arra azonban kevesen gondolunk, amire a japán Tsukubai Egyetem kutatói rávilágítottak nemrégiben publikált eredményeikkel, miszerint a diéta és a cirkadián ritmus kapcsolat fontos közvetítői a belekben velünk együtt élő mikrobák.

Az egereken végzett kutatás feltárta, hogy a bélbaktériumok képesek megváltoztatni fontos neurotranszmitterek, például a szerotonin előállításában szerepet játszó anyagcsere folyamatokat, ami a cirkadián ritmus megváltozásához vezet.

Maga a kísérlet egyszerű volt. A kutatók egerek egy csoportjának négy hétig egy erős antibiotikum koktélt adtak, amely lepusztította a bélben élő mikroorganizmus közösséget. A kísérlet során az antibiotikum-kezelt egereket vizsgálták ugyanazon étrenden nevelt, kontroll egerekkel összehasonlítva. A kutatás első fázisában a két csoport béltartalmát elemezték. Az emésztés a táplálékokat építő elemeire bontja, amelyeket metabolitoknak nevezünk. A kutatócsoport szignifikáns különbségeket talált a táplálék metabolitok összetételében a lepusztult mikrobiótával rendelkező, illetve a kontroll egerek összehasonlításakor.
Kérjük a teljes cikk tartalmát olvassa el ide kattintva.