A bélbaktériumok és a D-vitamin közötti kapcsolat

Diavitas Életmód Program logó
2020 december 10. Diavitas Magazin

Nemrégiben publikálták a San-Diegoi Egyetem kutatásának eredményét, mely rávilágít arra, hogy nem az számít, hogy mennyi D-vitamint juttatunk be a szervezetünkbe. Sokkal fontosabb, hogy az inaktív prekurzort - mely a vitamin szervezetben raktározott formája - milyen mértékben vagyunk képesek metabolizálni aktív D-vitaminná. Ebben a folyamatban pedig fontos szerep jut az egészséges bélflórának, ugyanis a mikrobiomok sokfélesége a D-vitamin aktív formájával szoros összefüggést mutat. A 25 000 fővel végzett klinikai vizsgálat részleteit legfrissebb bejegyzésünkben adjuk közre.

Összegzés: Legújabb kutatások eredményei feltárták, hogy a bél mikrobióta összetétele összefügg a D-vitamin háztartással, ugyanakkor egészségi status felmérése során nagyon nem mindegy, hogy a D-vitamin mely formáját mérjük.

Bélmikrobióta - az emésztőrendszerünkben élő baktériumok, virusok és egyéb mikroorganizmusok közössége - fontos szerepet játszik az egészségünk fenntartásában és a betegségekre való hajlam alakulásában, amely kapcsolatról alkotott tudásunk az elmúlt évtizedben robbanásszerűen bővült. Ma már széles körben elfogadott tény, hogy a bél mikrobiom nagyobb diverzitása, sokszínűségeáltalában jobb egészségi statusszal társul.

Kérjük olvassa el teljes cikkünket ide kattintva. Köszönjük.