Beszélgetés Dr. Barna Istvánnal a cukorbetegségről

Diavitas Életmód Program logó
2014 november 14. Diavitas Magazin

Egyre több a cukorbeteg a világon, számuk elérte a 371 milliót. Magyarországon minden tizenkettedik lakos érintett; a becslések szerint több mint egymillióan is lehetnek. Testmozgással, cukor- és zsírszegény életmóddal, valamint rendszeres szűréssel a betegség kialakulásának kockázata csökkenthető – hívta fel a figyelmet az InfoRádió által megkérdezett szakember. Gál Ildikó kérdezte Dr. Barna István belgyógyászt a Diavitas Életmódváltó Program vezető orvos-szakértőjét.

A szakember először különbséget tett 1-es és 2-es típusú cukorbetegség között. Előbbi inzulinfüggő, utóbbi főként időskorban alakul ki, amelyet sokszor inzulinrezisztenciával jellemeznek. A 2-es típusú cukorbetegség az összcukorbetegség arányának kb. 90%-át teszi ki. A veszélyeztetettek köre igen széles: túlsúlyosok, magas vérnyomás betegséggel, zsíranyagcsere zavarokkal rendelkezők.

A cukorbetegség kialakulásának egyik oka, hogy a bevitt cukrot nem tudja a szervezet kellőképpen felhasználni. Ezt inzulinrezisztenciának nevezzük. Így tehát a betegség kezelését nem elsősorban a vércukorcsökkentő gyógyszerek jelenthetik, hanem a fizikai aktivitás növelése és az életmódváltás.

Barna István belgyógyász szerint azért is fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a megelőzésre, mert a cukorbetegségnek sokáig nincsenek tünetei. A gyakori gyulladásos megbetegedések, a nehezen gyógyuló húgyúti fertőzések, a túlsúly azonban mind-mind figyelmeztető jelzések.

Megelőzés kapcsán hosszú távú és komplex terápiában kell gondolkodnunk. Szükség van a komplex szűrővizsgálatokra. Növelnünk kell a fizikai aktivitást, mindezt személyre szabottan. Úgy kell tudnunk elkészítenünk ételeinket, hogy ne alakulhasson ki a cukorbetegség. Mindebben nyújtanak segítséget a Diavitas Életmódváltó Program szakértői.

Az alábbi linken meghallgatható az interjú: