Cukorbetegségben jó ha sportos életmódra váltunk…

Testmozgás

2014-11-14

Az első lépések

Fizikai aktvitást csak az orvos jóváhagyásával végezzünk. Valószínűleg az orvos belegyezését adja, ha nem volt még:

  • szívinfarktusa vagy agyvérzése
  • szívműtétje
  • szívproblémái, mellkasi fájdalmai

Fontos, hogy saját edzettségi szintünknek megfelelően vágjunk bele a sportba. A mozgás legyen rendszeres, könnyed. Idővel emelhetjük az intenzitást – de ne túl magasra! A túl kemény edzés ugyanis kimeríti a szénhidrát raktárakat, amely így vércukor-ingadozáshoz vezet.

Javasolt edzésformák 2-es típusú diabétesz esetén

A Louisiana State University System kutatásai arra mutattak rá, hogy az aerob és erősítő edzéstípus kombinációjának mérhetően pozitívabb hatása van a cukorbetegségre, mint a külön-külön végzett mozgásformának. Javasolt tehát a heti 3 aerob és a heti 1-2 erősítő edzés.

Ideális az, ha napi 30 percet tudunk közepes intenzitású edzésmunkát végezni legalább ötször egy héten, arra figyelve, hogy legalább 3 edzés legyen hetente, és 2 pihenőnap ne legyen egymás után. Ha valaki az utóbbi időben nem volt aktív, akkor napi 5-10 perces fizikai aktivitással kezdjen, majd ezt követően hetente kell/lehet egy pár perccel az időtartamot növelni.

A legfontosabb, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, fokozatosan szoktassuk hozzá a terheléshez!

Egyénre szabott edzés a Diavitas Életmódváltó Programmal

Megkönnyíti a dolgunkat – sőt, komoly sérüléseket is megelőzhetünk – ha kezdőként, vagy újrakezdőként szakemberhez fordulunk. Az edzésterv összeállításában, a gyakorlatok helyes kivitelezésében nagy segítségünkre van egy személyi edző. A Diavitas Életmódváltó Programban résztvevőknek nem kell messzire menniük, hiszen sportszakértőnk mindebben rendelkezésükre áll. Érdemes a program után is folyamatosan konzultálni vele, így szakember segítségével lesz biztosított fokozatos fejlődésünk.