A mindennapi testmozgás és az egészség kapcsolata: mik a legfontosabb szempontok a sportolás tervezésekor?

Diavitas Életmód Program logó
2021 április 07. Diavitas Magazin

A mozgásszegény életmód a COVID-19 járvány előtt is kiemelt népegészségügyi probléma volt. Az életmód programoknak mindig is fontos részét képezte a rendszeres testmozgás. Azonban a jelen járványhelyzetben az otthoni munkavégzéssel, online oktatással és a szabadidős sportolás lehetőségeinek korlátozásával még nagyobb hangsúlyt kap a rendszeres testmozgás beiktatása a mindennapjainkba.Egy, a közelmúltban publikált, az Egyesült Államokban végzett kutatás során arra a kérdésre keresték a választ, hogy a testmozgás mennyiségén túl vajon mekkora szerepe van a sportolás intenzitásának egészségünk megőrzése tekintetében.

A kutatók abból a mindenki által ismert tényből indultak ki, amelyet számtalan kutatás alátámasztott már, hogy a fizikai aktivitás pozitív élettani hatásokkal, nem fertőző betegségek kialakulásának, valamint a halálozás csökkenését vonja maga után. Ezek alapján megtervezettkutatást több mint 400 ezer fő bevonásával, 10 éven át tartó utánkövetéssel végezték, és vizsgálták, hogy a különböző időtartamú és intenzitású fizikai aktivitás, illetve a mozgásszegény életmód miként befolyásolja a halálozási rátát.

A vizsgálatot olyan felnőtteken végezték, akik képesek mérsékelt vagy nagy intenzitású fizikai aktivitásra, nincs szükségük segítségre a mindennapi életvitelük során, és a kórelőzményben nem szerepelt stroke, szív és érrendszeri megbetegedés vagy daganat.


Kérjük olvassa tovább cikkünket ezen a linken.