Hosszú élet? A jó alvás és a mikrobiom kapcsolata.

Diavitas Életmód Program logó
2020 augusztus 10. Diavitas Magazin

A mai rohanó világban egyre többször fordul elő, hogy nincs időnk a napi 7-8 óra alvásra. Tisztában vagyunk vele, hogy ez nem egészséges, ugyanakkor a napközbeni teendők feltornyosulnak, nincs elég időnk ezek elvégzésére, az alvás rovására próbáljuk teljesíteni feladatainkat. Vajon ha tudnánk, hogy az elégséges alvás meghosszabbítja az életünket, ugyanígy döntenénk? Márpedig újonnan publikált kutatások eredményei erre utalnak.

Az alváshiány negatív élettani hatásokkal, mint például a korai halállal van összefüggésben, de ennek a pontos okát a mai napig nem ismerjük. A Harvard Egyetem tudósai egy 2020-ban kiadott kutatásban légy és egér modellek használatával próbáltak felfedni ennek a miértjét.

Elég nagy meglepetést okozott, amikor kiderült, hogy az emésztőrendszer és az ott élő baktériumok (a mikroorganizmusok összessége, a mikrobiom) fontos játékosok lehetnek. Ezeknek a baktériumoknak nagy szerepe van az általános egészségi állapotban, például az emésztésben vagy az immunrendszer szabályozásában, és valószínűleg a pihentető alvásban és annak zavaraiban is.

Az irreguláris alvás negatív hatással van a bél mikrobiomra. A kutatás kimutatta, hogy akár egy-két nap elégtelen alvás csökkenti a jótékony hatású baktériumok arányát és felborítja az egyensúlyt. Bizonyították, hogy alváshiányos állapotban a baktériumok különleges oxigén származékokat termelnek. Ezek a molekulák nagyon reaktívak és károsítják a sejteket/szöveteket, csökkentve a szervezet élettartamát. Szerencsére ez nem az jelenti, hogy egy-egy rövidebb éjszaka után elvesztünk egy hónapot az életünkből. A reaktív oxigén származékok antioxidáns hatású ételek által, mint például a bogyós gyümölcsök, semlegesíthetők a bélrendszerben, így a további negatív hatásuk is meggátolható. Az ilyen ételek rendszeres fogyasztása erősen ajánlott, főleg azoknak, akik nem tudják tartani az ajánlott 7-8 óra alvási időtartamot éjszakánként.

A publikáció arra a következtetésre jut, hogy ha ezeket a veszélyes és reaktív oxigén származékokat például antioxidánsokkal eltávolítják a szervezetből, akkor kiküszöbölhető az alváshiány negatív hatása az életkilátásra. Ez annyit jelentene, hogy ha nem alszunk eleget, de sok bogyós gyümölcsöt, például áfonyát eszünk, akkor az élettartamunkra kifejtett negatív hatás nem feltétlen jelentkezik. Nagyon fontos viszont figyelembe venni, hogy ezeket a kísérleteket házi legyeken végezték, kísérleti körülmények között, az emberi testben és mindennapi életben egy sokkal összetettebb folyamat zajlik. A mi szervezetünkben ez a folyamat sokkal komplikáltabb, sokkal sokrétűbb az élettartam szabályozása a gének szintjén, illetve a bél mikrobiomunk is sokkal nagyobb szerepet kap. Ezért inkább csak azt a következtetést kell levonni ebből az eredményből, hogy az elegendő alvás és az egészséges étkezés fontos a hosszú élet elérése szempontjából.

Mivel a bél és az agy (ez esetben az alvásért felelős agyrész) kétirányú kapcsolatban áll egymással, az egészséges mikrobiota szükséges a jó alvási szokásokhoz. A mikroorganizmusok képesek melatonint termelni, ami főleg az alvásért és álmosság érzetért felelős hormon a testben. Ez annyit jelent, hogy a bélnek is van köze, hogy mikor, mennyit, és milyen jól alszunk. Így hasonló ritmuson kell működnie, mint az alvási ciklusunknak, amit könnyű kibillenteni az egyensúlyából, ha például csökken a jó baktériumok szintje. A mikrobiom normál összetételének fenntartása csak egészséges étrenddel, sok zöldség, gyümölcs, és kevés feldolgozott, szénhidrátban gazdag étel fogyasztásával, rendszeres mozgással, és minimális alkoholfogyasztással érhető el. Ezért erre, és a napi 7-8 óra minőségi alvásra mindannyiunknak jobban kell figyelnünk a hosszú és minőségi élet elérése érdekében.

forrás: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(20)3...