Egészségesebb, jobb-e a gluténmentes étrend?

Diavitas Életmód Program logó
2019 október 02. Diavitas Magazin

 

Gluténérzékenységben, ami lehet cöliákia (CD) vagy nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) egyértelműen a legjobb terápia a szigorúan gluténmentes diéta, de a tudományos vélemény alapján az általános populáció számára nem káros a gluténfogyasztás. Ennek ellenére a gluténmentes étkezés az egészséggel kapcsolódott össze sokak számára.

gluten

Egy amerikai piackutatás eredményeképp a gluténmentes terméket választó vásárlók 44% -a nem gluténérzékenység miatt választotta az adott terméket, illetve 65%-uk hitt abban, hogy a gluténmentes étrend mindenkinek egészségesebb. Ez a trend világszerte a gluténmentes termékek iparát 1,7 milliárd dollárosról 3,5 milliárd dollárosra duzzasztotta 2011 és 2016 között. Előrejelzések szerint ez a szám 2020-ra a 4,7 milliárdot fogja elérni.

Mivel sokaknál nem orvosilag megalapozott a glutén kerülése, így gyakran csak divatdiétaként tekintetek a gluténmentes étrendre. Ez megnehezíti a CD/NCGS betegek helyzetét, akik szigorú diétáját így komolytalanul vehetik az éttermekben, vagy egyéb kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, mint például a családtagok, barátok unszolása egy-egy gluténtartalmú termék megkóstolására, elfogyasztására.

Ez a kutatás elsőként vizsgálta kettős vak randomizált vizsgálattal, hogy egészséges emberekben a glutén (gluténnal kevert liszt formájában) okoz-e gastrointestinális tüneteket. A vizsgálatot 2 csoportra osztották és előzetes dietetikusi oktatás után mindkét csoportnak két hétig kellett gluténmentes diétát tartani egymással párhuzamosan. Mindkét csoport tagjai „A” és „B” jelzéssel ellátott lisztcsomagokat kapott. Napi kétszer kellett beillesszék a kapott lisztekből készített termékeket valamilyen módon az étrendjükbe.
Az egyik csoport gluténmentes liszteket kapott, a másik összesen napi 14g glutént vitt be. A résztvevők gasztroenteorológiai tünetek értékelési skáláján (GSRS) kellett jellemezzék a hasi fájdalom, reflux, emésztési panaszok, hasmenés és székrekedés előfordulását. Egy vizuális analóg skála az általános fáradtságot mérte. 30 alanyt vizsgáltak, ahol a résztvevők 75%-a nő volt, és az átlagéletkor 38 év volt. A diéta pontossága Biagi skálán mérve nem mutatott különbséget a két csoport között. Egy személy jelentette a tünetei romlását a glutént fogyasztó csoportból, viszont ugyanebben a csoportban a hasmenés szignifikánsan csökkent.

Ha tenni szeretnénk az egészségünkért, marad továbbra is a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a megfelelő alvás, rendszeres mozgás, dohányzás és alkohol kerülése, szűrővizsgálatok rendszeres látogatása. A gluténmentes termékeket pedig hagyjuk meg a gluténérzékenyeknek.


Forrás: Gastroenteorology