Sportteljesítmény és a mikrobiom

Diavitas Életmód Program logó
2019 november 06. Diavitas Magazin

 

A mikrobiomot és annak változását egyre több kórképpel kapcsolatban vizsgálják, mint például gyulladásos bélbetegségek, rheumatoid artritis, autizmus. Sok tanulmány középpontjába kerül az a téma, hogy milyen hatások befolyásolhatják a bennünk élő baktériumközösséget, és ezek a változások hogyan hatnak ki az emberi szervezet egészére.
Egy nemrégiben végzett kutatás viszont nem betegségekkel kapcsolatban vizsgálódott, hanem aktív sportolók székletét elemezték. Kifejezetten hosszútávfutókat vizsgáltak a versenyeik előtt és után, többek között a Harvad Egyetem kutatói. 

A kutatásban olimpiai versenyzők és élsportolók vettek részt, akiknél sikerült azonosítaniuk egy specifikus baktériumcsoportot, a Veillonella-t. Ezt a baktériumot egerekben alkalmazva azt tapasztalták a kutatók, hogy javult az állatok teljesítménye futópados tesztek során, méghozzá 13%-kal a kontrollcsoport eredményeihez képest. Feltehetőleg ezek a baktériumok hosszabb sportolás közben felhalmozódott laktát (tejsav) lebontásában játszhatnak szerepet. A vizsgálat kiemelendő része az is, hogy kimutatták, hogy a laktát bejut a bél lumenébe. Ezen felül ezek a baktériumok nemcsak a laktátot bontják le, de a folyamat során proprionátot is előállítanak, ami egy rövid láncú zsírsav (SCFA = short-chain fatty acid), amely segítheti a szervezet ellenállóképességének növelését az erős fizikai aktivitás okozta stresszel szemben. A kutatók azt is tesztelték, hogyha csak a propionátot juttatták be az egerekbe, ami reprodukálta a Veillonella több hatását is, teljesítményük javult, tehát tovább bírták az egerek a futópad használatát. Továbbá a bélben a gyulladásos markerek is csökkentek, amelyek ilyen és ehhez hasonló extrém fizikai igénybevétel során általában növekedni szoktak. Így valószínűsíthető, hogy a propionát többféleképpen is segíthet, mint például a gyulladásos folyamatok elleni küzdelemben is részt vesz, illetve a szervezetnek szolgáltat energiát.

Az első vizsgálatok 2015-ben történtek maratoni futók körében. A székletmintákat a verseny előtt egy héttel, és a maraton után egy héttel vették a versenyzőktől. Az eredmények szerint a Veillonella nemzetség növekedése volt az egyik kiemelkedő eltérés. Később ezeket az eredményeket nagyobb mintán szintén reprodukálták 87 alanyon, akik között élsportolók és olimpikonok is voltak.

Természetesen itt is érvényes, hogy sokkal több kutatásra van szükség ahhoz, hogy pontosan megértsük milyen folyamatok mennek végbe, illetve ezeket az eredményeket hogyan lehet majd az emberek szolgálatába állítani például probiotikum formájában, amire már kezdeményezés is indult. 

Forrás: 
https://news.harvard.edu/gazette/story/2019/06/performance-enhancing-bacteria-found-in-the-human-microbiome/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Meta-omics+analysis+of+elite