Akár 20%-al csökkenthető a rákkockázat a vörös hús, a feldolgozott hús, a cukros italok és az alkohol elhagyásával

Diavitas Életmód Program logó
2020 június 12. Diavitas Magazin

Az American Cancer Society frissítette az étrendre és testmozgásra vonatkozó ajánlásait a rák megelőzése érdekében - kiadott új irányelvek alapján javasolják a vörös hús, a feldolgozott ételek, a cukorral édesített italok teljes mellőzését, valamint az alkoholfogyasztást.

Ezeknek a kockázati tényezőknek a kombinációja (valamint fizikai inaktivitás) a rákos esetek legalább 18,2% -át és az ebből adódó halálesetek 15,8% -át tette ki az Egyesült Államokban 2014-ben, jelentette ki az American Cancer Society - ez a legnagyobb kockázati tényező a cigarettázás után mind a férfiak, mind a nők esetében.

Míg a Társaság 2012-től azt javasolta, hogy az alkoholtartalmú italok fogyasztása ne haladja meg a napi egy egységet nők esetén, férfiak esetén pedig kettőt, az új ajánlások sokkal szigorúbbak: a legjobb egyáltalán nem fogyasztani alkoholt. Akik továbbra is vágyakoznak, a felülvizsgált ajánlás továbbra is a korábbi irányelvet javasolja, hogy a nőknek maximum csak egy ital, a férfiaknak kettő ital javasolt. Érdemes megjegyezni, hogy az egy egység alkohol 2 cl égetett szeszes italt, 1 dl bort, 1 pohár sört, vagy 1 koktélt jelent.

A Társaság rendszeresen felülvizsgálja a daganat megelőzési ajánlásait, és az új javaslatok az egészségügyi szervezetek által végzett tudományos kutatások áttekintésén alapszanak, ideértve: az International Agency on Cancer Research, a World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, a U.S. Department of Agriculture and Health and Human Services kutatásait. A National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism intézet jelentése szerint az elmúlt két évtizedben az alkoholfogyasztás általi halál több, mint kétszeresére nőtt az Egyesült Államokban. 1999 és 2017 között közel egymillió halálesetnek volt tényezője az alkohol. Több tanulmány is felvetette a kapcsolatot az alkoholfogyasztás és a rák között, ideértve a BMC Public Health folyóiratban közzétett 2019. évi jelentést amely szerint heti 1 üveg bor elfogyasztása ugyanazzal a kockázattal jár, mint férfiak esetében heti öt cigaretta, nők esetében pedig 10 cigaretta elszívása. A National Cancer Institute egyértelmű összefüggést jelentett az alkoholfogyasztás és a fej- és nyakrák, a nyelőcső rák, a májrák, az emlőrák és a vastagbélrák között is.

Az új irányelvek azonban nemcsak az alkoholra vonatkoznak. Míg korábban olyan növényi étrendet támogattak, amely korlátozza a feldolgozott húsipari termékek, a vörös hús és a finomított gabona termékek fogyasztását, valamint az egészséges testsúly fenntartását, az új javaslatok sokkal pontosabbak: az összes vörös és feldolgozott hús, cukorral édesített ital, készételek és finomított gabonatermékek teljes mellőzését javasolja.

Különösen a vastagbélrák esetén fokozott a kockázat azoknál az embereknél, akik sok vörös húst fogyasztanak. Valójában az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) 2015-ben a feldolgozott húst rákkeltőnek nevezte, bejelentette, hogy elegendő bizonyítékot találtak arra, hogy a fogyasztása vastagbélrákot okoz. Az IARC azt is kijelentette, hogy a vörös hús evése valószínűleg rákkeltő az emberekre, a kolorektális, hasnyálmirigy és prosztata rákkal való kapcsolatból kiindulva.

A Társaság azt javasolja, hogy ehelyett a tányért különféle egészséges, feldolgozatlan ételekkel és zöldségekkel rakjuk meg. Különösen a sötétzöld, a piros és a narancssárga zöldségeket, valamint a rostban gazdag hüvelyeseket, mint például a babot és a borsót hangsúlyozza a javaslat. Szintén javasolja a teljes kiőrlésű gabona és a különféle színű gyümölcsök változatos fogyasztását.

"A hangsúly az egészséges táplálkozási minta követésén van. Amikor megrakjuk a tányért mindenféle jó dologgal - zöldségekkel, rostban gazdag hüvelyesekkel, gyümölcsökkel és teljes kiőrlésű gabonafélékkel -, akkor kevesebb hely marad a vörös és a feldolgozott hús számára, ezáltal biztos, hogy csak mértékletesen tudjuk majd fogyasztani"- nyilatkozta a társaság.

A testmozgásra vonatkozó irányelveket szintén frissítették. Míg az American Cancer Society korábban azt javasolta, hogy hetente legalább 150 percig tartó közepes intenzitású vagy 75 percnyi erőteljes tevékenységet folytassunk, most arra ösztönzi a felnőtteket, hogy próbálják meg megduplázni ezt. „A felnőtteknek hetente 150–300 perces közepes intenzitású vagy 75–150 perces erőteljes testmozgást kell folytatniuk” - olvasható, és hozzáteszik: „Az optimális a 300 perces felső határ elérése vagy túllépése.”

Az American Cancer Society vizsgálatai szerint az egészséges, tápláló ételekhez és a biztonságos testmozgáshoz való hozzáférés sok ember számára kihívást jelenthet. A kutatások azt mutatják, hogy a faji egyenlőtlenség az oktatásban, az egészségügyben, a tiszta vízben és a szennyvíz kérdésben is megmutatkozik. "Az irányítószám sokkal fontosabb, mint a genetikai kód" - nyilatkozták. "A környezet, amelyben élünk, tanulunk, dolgozunk és játszunk, az egészségünk egyik legfontosabb feltétele, ezáltal a rák kialakulásában is fontos a szerepe."

Az American Cancer Society frissített irányelveiről itt tud bővebben tájékozódni.

A Társaság szerint, idén 1,8 millió embert diagnosztizálnak majd rákban az Egyesült Államokban. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) szerint a rák a második vezető halálok az Egyesült Államokban, évente mintegy 600 000 embert ölve meg. Az első vezető halálok a szív- és érrendszeri betegségek.

forrás: https://www.marketwatch.com/story/does-drinking-1-...