Ön hajlamos a 2-es típusú cukorbetegségre?

Diavitas Életmód Program logó
2015 február 05. Diavitas Magazin

Szánjon pár percet az egészségére, és töltse ki a 2-es típusú cukorbetegség kockázatértékelő kérdőívet (FINDRISC teszt), hogy megtudja, az Ön esetében mekkora a diabétesz kialakulásának a kockázata az elkövetkező 10 évben. A tesztlap végén értékelje az elért eredményt, kérdésével forduljon bizalommal szakértőinkhez!

A válaszadás egyszerű, javasoljuk, kezdje el Ön, de ne feledkezzék meg családtagjairól, ismerőseiről sem! Jutassa el számukra is a kérdőívet!

Kérdőív letöltése az alábbi linkről:

2-es típusú diatesz kockázatértékelő kérdőív

Felhívjuk figyelmüket, hogy a FINDRISC teszt kizárólag tájékoztató jellegű, konkrét kérdésével forduljon orvoshoz. Forrás: Magyar Diabétesz Társaság, Nemzeti Diabetes Program, 2011.

Tudta, hogy:

Egyes becslések szerint ma Magyarországon minden 6. ember érintett diabétesszel. A cukorbetegség (diabetes mellitus), azon belül a 2-es típusú cukorbetegség korunk egyik legdinamikusabban terjedő népbetegség aggasztó trendekkel. Szakemberek véleménye szerint hazánkban jelenleg 1,5 millió cukorbeteg él, de az diabétesszel érintettek több mint fele még nem tud cukorbetegségéről, mivel diabétesz akár több évig is tünetmentes. A cukorbetegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, a kezeletlen diabétesz súlyos, halálos szövődmények kialakulásához vezethet. Ezért fontos a cukorbetegség korai kimutatása, és a cukorbetegség időben történő megfelelő kezelése.

A cukorbetegség szempontjából fokozott kockázatot jelentő állapotok:

  • férfiak esetében a 45 év feletti életkor
  • ha a családban, az első fokú hozzátartozók között diabeteszes személyek találhatók
  • ha a testtömegindex 27 kg/m2 fölötti
  • ha hypertonia áll fenn (vérnyomás kezelés nélkül ≥140/90 Hgmm, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek rendszeres szedése szükséges)
  • ha születési súlyra számított nagy magzat (large for gestational age, terminusra történő szülés esetén >4000 gramm) világrahozatala szerepel a kórelőzményben
  • ha valaki a számított terhességi időre alacsony súllyal (<2500 gramm) született,
  • ha gestatiós diabetes szerepel a kórelőzményben (a terhesség alatt jelentkező, vagy felismert szénhidrát anyagcserezavar)
  • ha korábban bármikor átmeneti szénhidrát anyagcserezavart (IFG, IGT, „stressz” diabetes) kórisméztek