Rheumatoid arthritis és a növényi táplálkozás szerepe

Diavitas Életmód Program logó
2019 október 15. Diavitas Magazin

 

A rheumatoid arthritis (RA) egy autoimmun betegség, ami elsősorban az ízületek gyulladásával jár. Leggyakrabban a kéz, csukló, könyök, láb, térd ízületeit érinti, és sok esetben szimmetrikus előfordulás jellemzi, de egyes esetekben hatással lehet az egész szervezetre (pl.: a sziv és érrendszerre, légzőrendszerre).
Egy nemrégiben megjelent összefoglaló tanulmány szerint, az RA kialakulása nem teljesen ismert folyamat, nagyrészt genetikai faktorok (kb.50-60%-ban) játszhatnak szerepet benne, de egyéb tényezők, mint egyes fertőzések, dohányzás, a táplálkozás, és a bélbaktériumok is hatással lehetnek rá. Ez a kórkép gyakoribb mint hinnék, körülbelül a világ népességének 1%-át érinti, ezért is fontos róla említést tenni. Napjainkban egyre több tanulmány fókuszál a táplálkozási vonatkozásokra az RA-vel kapcsolatban.

térd

Táplálkozás

Egyre több eredmény azt sugallja, hogy a táplálkozás nagy szerepet tölt be a rheumathoid arthritisszel élő betegek kezelésében, és a remisszió fenntartásában is.
Az állati termékekben gazdag táplálkozás, (pl.: tejtermékek, vöröshúsok) és a súlyfelesleg negatívan befolyásolhatják az RA-t, feltehetően azért, mert gyulladáskeltő hatásuk lehet. Ezzel szemben a növényi alapú, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás, gyulladásgátló hatással lehet ebben a betegségben is.
Egy kisebb, 50 fős tanulmányban 3 hét vegán táplálkozás után az alanyoknál azt tapasztalták, hogy a CRP (C-reaktiv protein) szintje 33%-kal csökkent.
Ez felveti azt, hogy a vegán, rostokban gazdag, alacsony zsírtartalmú étrend befolyásolhatja azokat az útvonalakat, amik közrejáthatsznak a CRP (C-reaktiv protein) szint növekedésében, de ezek bizonyításához további kutatások szükségesek.

Mikrobiom és a gyulladás

Feltételezik, hogy a bél áteresztő képessége is szerepet játszik a RA-ben, mivel az egyes élelmiszer összetevők, vagy baktérium toxinok bejuthatnak a véráramba, melyek szisztémás gyulladásos folyamatokhoz vezethetnek a szervezetben. A bél barrier pedig függhet a mikrobiom összetételétől is. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az RA betegekben alacsonyabb a mikrobiom diverzitása is, és magas a Prevotella copri megnevezésű baktérium szintje.
A tanulmányok közül több azt mutatja, hogy a növényi alapú, rostban gazdag táplálkozás pozitívan befolyásolja a bélben lévő mikrobiom összetételt, és annak sokféleségét.

Súlytöbblet

Mint sok más betegségnél is rizikófaktor a túlsúly és az elhízás, ebben az esetben is több kutatás vizsgálta, hogy a súlytöbblet is rossz hatással lehet a betegségre, mert a nagymértékű zsírszövet gyulladáskeltő citokineket termel.
Illetve, egy kutatás szerint nőtt a rizikója a szeropozitív és szeronegatív RA előfordulásának elhízott és túlsúlyos nők esetében is.

Természetesen ígéretesnek tűnnek az eredmények a témában, de további kutatásokra van szükség, amelyek a növényi alapú étrendek hatékonyságát célozzák a rheumatoid arthritis betegségben.
Illetve, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy vannak olyan vizsgálatok is, amelyek pl.: tengeri halakban lévő omega 3-zsírsav előnyeit emelték ki szintén RA esetében.
Tehát a teljes vegán táplálkozás nem feltétlenül cél, de a sok zöldség és gyümölcs fogyasztás több szempontból is hasznos lehet az egészségünkre nézve.

Források: BMJ.com, Arthritis.org, Frontiersin.org