A bél mikrobiom vizsgálattal előrejelzhető a methothrexát terápia hatékonysága rheumatoid arthritisben

Diavitas Életmód Program logó
2021 március 24. Diavitas Magazin

Egy friss kutatás szerint a bél mikrobiom összetétele alapján képesek lehetünk prognosztizálni az orális methothrexát terápia (MTX) hatékonyságát újonnan kialakuló rheumatoid arthritises (RA) betegek esetében. Az eredmények az Arthritis & Rheumatology folyóiratban kerülnek publikálásra.

Bár a közelmúltban számos hatékony terápiát fejlesztettek ki, a reumatológia területén jelenleg hiányoznak azok az eszközök, amelyek a korai döntéshozatalban segítik a klinikusokat a legmegfelelőbb gyógyszeres terápia kiválasztásában. Ráadásul RA esetében a korábbi, klinikai-farmakogenetikai jellemzőkön alapuló modelleket nem sikerült validálni az MTX hatékonyságának előrejelzésében. Következésképpen az újonnan kialakuló RA klinikai ellátásának jelenlegi protokollja az MTX kezelés megkezdése, annak ellenére, hogy a betegek kb. 50%-ánál nem érhető el megfelelő javulás a gyógyszer hatására.

Erre a problémára kereste a megoldást a vizsgálatot végző spanyol kutatócsoport, akik célul tűzték ki, egy olyan prognosztikai mutató meghatározását, mely előre jelezheti a MTX-ra való egyéni választ, vagy annak hiányát. A kutatók ebben kulcsszerepet tulajdonítanak a bél mikrobiomnak és annak összetételének.


A cikk teljes szövegét kérjük ide kattintva olvassa el.