Adalékanyagok, amelyek hatással lehetnek a bélbaktériumokra

Diavitas Életmód Program logó
2019 október 08. Diavitas Magazin

 

Az élelmiszer adalékanyagok kérdésköre gyakran vizsgált terep a tudományban. Az elmúlt években több tanulmány is középpontba helyezte a mikrobiomra gyakorolt hatásukat. Az emulgeálószerek is az adalékanyagok csoportjába tartoznak. Általános feladatuk, hogy segítsék a nem elegyedő anyagok egymásban való eloszlatását (pl.: víz és olaj).
Több tanulmány két konkrét emulgeálószert vizsgált különböző eljárásokkal az elmúlt években.

adalékanyagok

2015-ben egereken végzett vizsgálat során megfigyelték, hogy viszonylag alacsony koncentrációban adagolt poliszorbát 80 (P80) és a karboxi-metil-cellulóz (CMC) hozzájárulhat a gyulladásos folyamatokhoz, illetve az elhízáshoz és/vagy metabolikus zavarokhoz. Egyes esetekben pedig erős vastagbélgyulladás jelentkezett azoknál az egereknél, amelyek hajlamosak voltak erre a betegségre.

Két évvel később publikáltak egy kutatást, amelyben ezeknek az emulgálószereknek a hatását vizsgálták. Felmerült, hogy ezek az emulgeálószerek hatással lehetnek a bélnyálkahártyára, ami a mikrobiom megváltozásával, és ezt követő gyulladásos folyamatokkal járhat. Önmagában a gyulladás is befolyásolhatja a mikrobiom összetételét, így nehéz megállapítani, hogy ezek a vegyületek, vagy más anyagok hogyan hatnak a bélben lévő mikrobiomra, vagy éppen a gazdaszervezet, hogyan reagál a változásokra. A tanulmány eredményei szerint az egerek esetében mindkét emulgeálószer hatással volt a mikrobiomra, amit a megnövekedett flaggelin szint is alátámasztott.
Egy frissebb 2019-es kutatásban ugyanezt a két emulgeálószert vizsgálták. Azon túl, hogy a kutatók megfigyelték azt, hogy ezen adalékanyagok használata gyulladást, megnövekedett zsírszövetet és megváltozott mikrobiomot hoztak létre, egy újabb megközelítést is középpontba helyeztek, amiben kielemezték több módszerrel azt, hogy miként hatnak ezek az egerek viselkedésére. A tanulmány eredménye szerint, eltérő mértékben, de változások mentek végbe a nőstény és a hím egyedekben is egyaránt. Ezek a változások érintették a fiziológiai paramétereiket, a mikrobiomjukat, és nem utolsó sorban a viselkedésüket is. Kifejezetten negatívan hatott a szorongásuk szintjére, és a társadalmi magatartásukra.

Habár ezek az emulgeálószerek előfordulhatnak például fagyasztott desszertekben, jégkrémekben, sütőmargarionokban, pékárukban és számos más élelmiszerben, ez nem azt jelenti, hogy egyértelműen veszélyt jelentenének, hiszen engedélyezett adalékanyagokról van szó, de mindenképpen érdemes követni a témában az újabb kutatásokat, mint ahogy azt mi is tesszük majd a jövőben.

Források: Medicalnewstoday.com, BMJ.com, PubMed, EFSA