Hogyan támogatja az egészségünket a szabadban töltött idő?

Diavitas Életmód Program logó
2019 október 11. Diavitas Magazin

 

A zöldterületek jelenlétével járó egészségügyi előnnyel már az 1800-as években is komolyan foglalkoztak. Az Enviormental Researchben megjelent reviewban 103 megfigyelő tanulmány és 40 intervencionális kutatás eredményeit összegezték.

forest

Az eredmények alapján a szabadban töltött idő összefüggést mutatott a nyál alacsonyabb kortizoltartalmával, továbbá csökkent még a pulzus, a diasztolés vérnyomás, a HDL koleszterolszint, a kettes típusú diabétesz és az általános mortalitás. Mindemellett nőtt az önbejelentésen alapuló egészségi állapot. A stroke, magas vérnyomás, diszlipidaemia, asztma előfordulása szintén csökkent. A természetben eltöltött idő számos egészségi előnnyel jár, ennek ellenére az urbanizációval a természettel való találkozás egyre ritkábbá válik. Fontos megjegyezni, hogy zöldebb lakókörnyezetben a jövedelemkülönbségekből adódó egészségügyi egyenlőtlenségek is kevésbé mutatkoznak.

Számos tanulmány kimutatta az összefüggést a természetben töltött idő és az általános jóllét között. Egyfelől a természetes közeg ösztönöz a testmozgásra, másrészről a kint töltött idő szociális interakcióknak ad teret, ami szintén elősegíti az általános jóllétet. Szintén pozitív hatású a napfény, ami ellensúlyozza a szezonális depressziót (seasonal affective disorder) és hozzájárul a D vitamin előállításához. Végül, de nem utolsó sorban az „Régi barátok” hipotézis azt feltételezi, hogy mivel a természetben töltött idő alatt a mikroorganizmusok szélesebb spektrumával találkozunk, az hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez és a szervezet gyulladásos válaszainak javításához.

A benti sportokoz képest a természetben végzett fizikai aktivitást jobban élvezték a kutatásban résztvevők és nagyobb hajlandóságot mutattak annak megismételésére, mindemellett mentálisan jobban érezték magukat a tető alatt végzett sportokhoz képest. Az eredmények alapján a kinti sport csökkenti a negatív érzelmeket és fáradtságot, energizál, segít összpontosítani, elégedettebbé teszi az embereket.

A Scientific Reports kutatása szerint minimum heti 120 perc szükséges ahhoz, hogy a természetben töltött idő kifejtse jótékony hatásait. Az, hogy ezt az időt egyszerre, vagy több részletben töltötték el, az eredményeken nem változtatott. „Meghökkentő, hogy a heti két óra természetben töltése ugyanolyan egészségügyi előnyökkel járt a különböző csoportok számára. Férfiaknál, nőknél, idősebb és fiatalabb felnőtteknél , különböző etnikai csoportoknál, gazdagabb és szegényebb területen élőknél, sőt még hosszan tartó betegségben szenvedők eseténél is.” -nyilatkozta Mathieu P. White a kutatás vezetője.

Forrás: Nature, PubMed