Hogyan segít a mikrobiom a járvány elleni védekezésben?

Diavitas Életmód Program logó
2020 március 26. Diavitas Magazin

A jelen helyzetben igyekszik mindenki jobban odafigyelni az egészsége megőrzésére. Tim Spector, a londoni King's College genetikai epidemiológia-professzora a Conservation folyóiratban összefoglalta, hogyan támogassuk emésztőrendszerünket a járvánnyal szemben. A legfontosabb teendők természetesen a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően a rendszeres és alapos kézmosás, az előírt távolság megtartása, személyes találkozások elhalasztása, arcunk érintésének kerülése, illetve a veszélyeztetettebb személyekre irányuló kiemelt figyelem.

A vírustól való külsőleges védelem mellett belsőleg, az immunrendszerünket is támogathatjuk. Sokan, főleg a fiatalabbak gyengébb tünetekkel vészelik át a fertőzést. Az egyéni immunválaszt számos tényező befolyásolja. Ezen tényezők nagyrésze nem genetikai eredetű, hanem az életmódon és a környezeten alapszanak. Amit mindenképpen befolyásolhatunk, az a bélbaktériumok billióinak egészsége. Egy friss kutatás alapján a mikrobiom alapvető szerepet játszik a szervezet immunreakciójában fertőzés esetén, illetve az általános egészség fenntartásában és hozzájárul a potenciálisan veszélyt jelentő túlzott immunreakciók megelőzéséhez.

Ahelyett, hogy étrendkiegészítőkkel igyekeznénk „felturbózni” a védekezőrendszerünket, szerencsésebb, ha megfelelő táplálkozással gondoskodunk bélbaktériumainkról. Az egészséges mikrobiom diverz, sokszínű. A kor előrehaladtával a mikrobiom diverzitása csökken, ami segíthet megmagyarázni a korhoz köthető változásokat az immunválaszban, tehát a kor előrehaladtával különösen fontos figyelmet fordítani a mikrobiom egészségére.

Hogyan együnk az immunrendszerünk védelmében?

Legfontosabb a változatos, növényi alapú, magas rosttartalmú ételek fogyasztása, illetve a gyorsételek kerülése. A mediterrán diéta szintén jó irányba befolyásolja a mikrobiomot és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Mivel a koronavírus miatt ritkábban ajánlott vásárolni, a friss zöldséget és gyümölcsöt érdemes fagyasztott megfelelőikkel kiegészíteni. Támogassuk bélbaktériumainkat továbbá fermentált tejtermékekkel, zöldségekekkel, próbáljuk ki a fermentált teát (kombuchát) is. A megfelelő étkezés mellett ne feledkezzünk meg a fizikai aktivitásról és az elegendő alvásról.

Forrás: https://theconversation.com/coronavirus-how-to-keep-your-gut-microbiome-healthy-to-fight-covid-19-134158