Boldog bél, boldog húsvét!

Diavitas Életmód Program logó
2020 április 12. Diavitas Magazin

A húsvét hip-hopp itt van a nyakunkon, és már sokan várjuk, hogy beleharapjunk az édességekbe és csokival borított finomságba. Mindenkinek megvan a személyes kedvence, de segíthet idén egy kicsit visszafogni magunkat, ha megismerjük a cukor, a bél, az agy és a hangulat kapcsolatát.

A közelmúltban egyre több tudományos bizonyíték mutatta be a magas cukortartalmú étrend összetett, de mindazonáltal fontos hatását a mentális egészségre és a hangulatra. Nincsen egyetlen leírható okozati út, mégis általánosságban úgy tűnik, hogy a magas hozzáadott cukorbevitel rossz hangulatot eredményez.A bél és az agy között közvetlen kapcsolat áll fenn, mely egy kétirányú útvonal. A bélben élő baktériumok pedig befolyásolják a bélből az agyba továbbított jeleket.

A belünket és a testünket a baktériumok széles köre lakja be, amelyek mikrobiomunkat alkotják. A sokszínűség és egyensúly kulcsfontosságú a mikrobiom tekintetében. Mindezt életmódunkkal, például a magas cukor fogyasztással, feldolgozott termékek fogyasztásával, intenzív antibiotikum használattal befolyásolhatjuk. Sőt még a születési módunk is csökkentheti és megváltoztathatja ezt a sokszínűséget. A bélben érzékeny a baktériumok egyensúlya, és az általunk fogyasztott ételek bizonyos baktériumokat táplálnak, mások pedig eközben “éheznek”, ezáltal egyes populációk növekednek, míg mások elpusztulnak. Ez az egyensúlyhiány képes befolyásolni azt, hogy milyen jelek kerülnek továbbításra az agyba. Bizonyos baktériumok magas szintjét (amelyek a magas cukortartalmú étrenden növekednek) összekapcsolták a szorongással, depresszióval, stresszel és gyulladásos folyamatokkal. Ezért (is) javasoljuk hogy édesség helyett inkább a friss gyümölcsöket részesítsük előnyben.

Viszont, ha húsvétkor mégsem szeretnénk lemondani a csokoládéról, figyeljünk a minőségre. Az alacsonyabb cukortartalom érdekében, általában érdemes a keserűbb opciókat keresnünk, nagyobb kakaótartalommal. Persze itt is fontos a mennyiség. A csokoládét odafigyeléssel érdemes fogyasztani - próbáljunk nem tévénézés vagy számítógépezés közben nassolni. Kóstolás közben tapasztaljuk meg az örömöt, élvezzük az illatot, az ízt és a textúrát. Együnk lassan és fordítsunk figyelmet az élményre - így kevesebb mennyiséggel is beérhetjük.

Mindemellett ne feledkezzünk el róla, hogy számos szezonális zöldséggel színesíthetjük az ünnepi asztalt- és a mikrobiomunkat! Póréhagyma, spárga, édeskömény , újhagyma, articsóka és még sorolhatnánk. Igyekezzünk, hogy minél több és színesebb zöldség kerüljön a menübe. Továbbra se feledkezzünk meg a testmozgásról. A lehetőségeink jelenleg kissé beszűkültek, számos edző tart online edzéseket. Használjuk ki!

Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30497694
https://www.chessconnect.org.au/happy-easter-happy...