A nem megfelelő orális egészség hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz és csökkentheti a kezelés hatékonyságát

Diavitas Életmód Program logó
2019 július 18. Diavitas Magazin

 

A jó szájhigiéniával rendelkező betegek jobban reagáltak a vérnyomáscsökkentő kezelésekre – derül ki az American Heart Association, Hypertension szaklapjában közölt legújabb tanulmányokból.

Egy több, mint 3600 alanyt vizsgáló kutatás kereste a választ arra, hogy vajon az egészségesebb fogínnyel rendelkező betegeknek alacsonyabb-e a vérnyomásuk és jobban reagálnak-e a vérnyomáscsökkentő kezelésekre. Összeségében, a periodontális (fog körüli) betegségben szenvedők 20%-al kisebb eséllyel érték el az egészséges vérnyomás-tartományokat, mint a jó orális egészségi állapotú egyének, továbbá esetükben csökkent a kezelés hatékonysága is.

Fog EKG

A megállapításokat figyelembe véve a kutatók szerint a fog körüli betegségben szenvedő betegek szorosabb vérnyomás kontrollt igényelhetnek, emellett a magas vérnyomással diagnosztizáltak esetében ajánlott lehet egy fogorvos felkeresése.
„Az orvosoknak különös figyelmet kell fordítaniuk a betegek orális egészségére, különösen a vérnyomáscsökkentő kezelésben részesülő betegeknél, és periodontális betegségre utaló jelek esetén ösztönözni kell a fogorvosi ellátást felkeresését is. Hasonlóképpen, a fogorvosoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a megfelelő szájhigiénia elengedhetetlen a teljes fizikai egészséghez, beleértve a szív- és érrendszer állapotát is” – nyilatkozta Davide Pietropaoli, D.D.S., Ph.D., az olaszországi L’Aquila Egyetem vezető kutatója.

Az American Heart Association, American College of Cardiology ajánlásai szerint a magas vérnyomás betegségben szenvedők esetében a 130/80 Hgmm alatti értékek elérése a cél. A tanulmányban szereplő, periodontitissel (gyökérhártya gyulladással) diagnosztizált betegeknél a szisztolés nyomás érteke (a mérési eredmény első száma, az artériák falain jelentkező nyomást jelzi) átlagosan 3 Hgmm-rel volt nagyobb, mint az jó orális egészséggel rendelkezőknél. A kutatók szerint ugyanilyen mértékű vérnyomás csökkenés érhető el napi 6 gramm (kb. 1 teáskanál) sóbevitel csökkentéssel is.

Fog

A fogágy és fog körüli betegségek jelenléte a kezeletlen hipertóniás betegnél tovább növelte a különbséget 7 Hgmm-ig. Tehát a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkentették a különbséget 3 Hgmm-ig, de nem szüntették meg teljesen, ami arra utal, hogy a periodontális betegségek befolyásolhatják a vérnyomáskezelés hatékonyságát.
A kutatás nem tért ki arra, hogy pontosan miként függ össze a szájhigiénia a vérnyomáscsökkentő kezelés hatékonyságával, de az eredmények összhangban vannak az eddigi kutatásokkal, amelyekben a szakemberek az alacsony fokú szájüregi gyulladást az erek károsodásával és a kardiovaszkuláris kockázattal kapcsolják össze.

A kezeletlen magas vérnyomás szívrohamhoz, stroke-hoz és szívelégtelenséghez, valamint vesebetegséghez vezethet. Becslések szerint évente 7,5 millió életet követel világszerte, továbbá a 25 év feletti lakosság körülbelül 40% -át érinti.
A duzzadt, vörös íny valamint a fogmosásnál, fogselyem használatkor jelentkező fogínyvérzés az ínygyulladás és a periodontális betegség figyelmeztető jelei lehetnek.

Forrás: Heart.org