Speciális mikrobiom növelheti az élsportolók teljesítményét

Diavitas Életmód Program logó
2020 március 13. Diavitas Magazin

A Harvard Medical School szerint az élsportolók, mint például a maratoni futók, eltérő összetételű bélmikrommal rendelkezhetnek az átlag populációhoz képest. Esetükben nagyobb számban képviselteti magát az ún. Veillonella, ami potenciális teljesítményfokozó hatással bírhat. Érdekes kutatási terület lehet, hogy a baktérium probiotikumként való alkalmazásával, hogyan növelhetnénk a nem profi sportolók teljesítményét is.

A kutatók sorra vizsgálják, hogy a bélrendszerünkben élő baktériumok miként lehetnek különböző betegségek okozói. Az eddigi eredmények szerint a bélflóra felborulása mind a skizofrénia, az autizmus, az allergia és az elhízás kialakulásában is szerepet játszhat. De hogyan néz ki a szuper egészséges emberek bélflórája? Például a maratoni futóké?

A Joslin Diabetes Center és a Wyss Institute kutatócsoportja, egy héttel a Bostoni Maraton lefutása előtt, majd egy héttel utána vizsgálta meg a résztvevő sportolók bélflóráját. A mintákat néhány nem profi sportoló mintáival hasonlították össze: a laboratóriumi tudósokéval. Eredményeiket a Nature Medicine-ben közölték.

Mindenki számára ismerős lehet az edzés vagy testi megerőltetés hatására jelentkező égő érzet, az izomláz: ez az izmokban felszaporodó laktátnak köszönhető. A kutatócsoport megállapítása szerint a legtöbb maratoni futó esetében nagyobb arányban vannak jelen az ún. Veillonella baktériumok. Ez a fajcsoport vagy nemzetség pedig a laktát bontásából él. A maraton lefutása után ezek a laktát bontó baktériumok a futók beleiben növekedésnek, baktérium nyelven szólva virágzásnak indultak.

De hogyan kerülhet az izmokban keletkező laktát a bélrendszerbe? Már korábban is ismert tény volt, hogy a laktát lebontása a májban történik. A kutatók izotóppal jelölt laktátot injektáltak laboratóriumi egerek testébe, hogy nyomon követhessék annak útját. A csapat megállapította, hogy ennek a laktátnak egy része valóban eljutott az állatok vastagbelébe.

A további vizsgálatok során még több érdekességre derült fény. Tudósok maratoni futókból származó Veillonella-t adtak laboratóriumi egereknek, majd ezek kitartását hasonlították össze a kontroll egércsoporttal. A Veillonella-val rendelkező állatok kitartása megnőtt, mintegy 13%-kal hosszabb ideig futottak a kontrollokhoz képest.

Ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy, ha a Veillonella laktátot bont, ezeknek a sportolóknak kisebb izomláza lesz, lehetővé téve számukra, hogy jobban teljesítsenek hosszú távú versenyeken. A kutatók azonban ezután érdekes dolgot tapasztaltak: Amikor a Veillonella-val rendelkező, illetve nem rendelkező egerek laktátszintjét hasonlították össze testedzés után, kiderült, hogy nincs szignifikánsan különbség.

Megfigyelték azonban, hogy ezek a baktériumok képesek a laktátot egy másik vegyületre, a propionátra bontani. Eztán a proprionát hatását vizsgálták meg közelebbről. Veillonella-val nem rendelkező egereken propionát beöntést alkalmaztak, hogy megfigyeljék a hatását a bélben. Az eredmények alapján a propionát éppúgy növelte az állatok kitartását futás közben, akárcsak a Veillonella jelenléte. A megnövekedett teljesítmény tehát nem a kevesebb laktátnak, hanem a több termelt proprionátnak köszönhető.

Hogy pontosan mi is a proprionát szerepe a szervezetben, még nem teljesen tisztázott kérdés. Ismert azonban gyulladáscsökkentő hatása, valamint energiaforrásként szolgálhat a bélsejtek számára. Ezen felül növelheti az idegrendszer kapacitását is.

Ennek ellenére egyelőre nem tanácsos proprionát beöntésen gondolkoznunk.

A FitBiomics nevű vállalkozás viszont jelenleg is azon dolgozik, hogyan lehet a Veillonella-t probiotikumként elérhetővé tenni a piacon, így nyújtva esetlegesen új perspektívát a sportolni vágyóknak.

Forrás: https://www.nature.com/articles/s41591-019-0485-4?...